Tuesday, August 9, 2011

Why eh? kalau dalam family tu ada yang kerja kerajaan......adik beradik/sedara mara anggap dah kaya raya.....menci ah.

Wah...adakah ini entry pepagi yang tak puas hati???? mengadu domba????

sebenarnya aku boring, after Subuh tadi terus mata celik jer taknak tidur-tidur.

demam akupun dah kebah sikit.......
semalam PM umumkan gomen dapat bonus 1/2 bulan
syukur alhamdulillah...lepaslah jugak yuran kelas Uitm aku yang nak start after raya nie.

mana-mana makhluk di Malaysia yang tak gheti bersyukur tu....(kat FB banyak yang komplen) errmm bawak-bawaklah bersyukur...daripada takde kan?.....janganlah samakan gomen ngan swasta.......swasta kerja dia lain...gomen kerja dia lain.......kan?

haa..sebenarnya akupun tak tau gomen dapat bonus 1/2 bulan gaji, semalam anak aku dok depan tv tengok Disney Junior....langsung aku tak dapat tengok.......bila bukak fesbuk baru tau cerita sebenar. Dan yang paling best ada jer orang yang call cakap..."bestlah ko...dapat extra raya nie...."........"wah! ko dapat bonus! lepas nie kuih-muih ko belilah...aku takde duit"......."tahun nie, duit raya budak-budak datang beraya kat rumah, ko sponsor eh....ko kan dapat bonus"......."IFTAR mak abah kali nie, ko lah belanja...ko kan dapat bonus?".

hek eleh.....call just nak maklum itu jer ker?......cara aku dapat bonus tu macam aku dapat 2 bulan bonus kan?........perasaan happy bila dapat tau dapat bonus, terus jer aku jadi hangin...badmood bagai...siap ngadu kat mak....biasalah...anak mak!.

tak eloklah macam tu.......orang kerja gomenpun banyak jugak nak pakai duit....aku tak berapa gemarlah bila dapat call and sms cenggitu. Bukan kedekut...tapi agak-agaklah...takkan duit tu nak habiskan semua sekali untuk sponsor bagai. Aku rasa every year aku yang belanja berbuka puasa and every year aku banyak sponsor kuih. Kan bagus kalau kita share-share..........sharing is caring.

Tak best aaa cam nie........kalo korang swasta dapat bonus dalam diam-diampun (aku dapat tau gak)....aku tak pernah usik duit korang kan?.......aku tengok jer korang beli itu, ini begitu begini untuk family korang............xde pulak aku mencelah.........aku?......haaa baju rayapun aku tetap beli untuk anak-anak korang.......ni semalam abah nak sponsor anak-anak korang baju raya lagi........itupun korang tak bersyukur. Apalah salahnya kita pakat-pakat sponsor diaorang pulak berbuka puasa. Ini, semua korang serah bulat-bulat pada aku....akukan anak tokey balak!!.......tak eloklah camtu.....alasan korang, korang ada anak bini nak tanggung. Haish.....habis semua serah bulat-bulat kat aku.

walaupun mak bapak tak pernah mintak duit sesenpun...tapi kita sebagai anak-anak patut kasi la sikit kat diaorang......happy la sikit orang tua tu......takat ko asyik dengar pihak satu lagi kata bapak ko ada duit pencen......so tak payah bagi. Not good laaa......ko kena ingat dulu zaman ko belajar U....siapa yang kasi duit kalo bukan diorang ni, time ko nak vehicle ke U, siapa yang kasik????. Ko fikirlaaaa.....memanglah ko kena sayang bini anak-anak...tapi mak bapak ko pun ko kena sayang jugak kan?????...............kata net kepada anak-anak kucing jantannya di belakang rumah.


psst- korang kena ingat, tuhan akan mempermudahkan rezeki pada anak-anak yang tak lokek bagi duit kat mak bapak dan bersedekah pada fakir miskin.

Me Naughty..me Netty

7 comments:

mummy_ayu said...

sian ko..aku paham..sabar ek...

ZaNa aDieyZa said...

syukur sebab dapat bonus tu kan..

mama tisya said...

btul tu..kena share2 la..tkkn sorg2 je nk sponsor smua ye dak...

Sidratul Muntaha said...

typical la..
ade duit bonus,ingat kaya..
aku kdg2 bengang jugak sbb gred aku lagi kecik.
off course la bonus tu sikit...
rezeki anak2 ni mmg murah klu kita beramal dgn mak bpk..
ko kurang amal dgn mak bpk..
mahunya tuhan nak bagi ko lebih?!
jgn mimpilah.
berkira sgt dgn mak bpk,esok dah tua lunyai pun anak2 berkira dgn ko blik.
what's comes around going back around.

notti netti said...

ayu- huhuhu nanti kossip...

zana- kan? syukur sgt.

notti netti said...

aimi- betul tu...tension ni

SM-0 ayat ko tu mcm arwah mak mentua aku pernah kata....roda selalu berpusing.

fazilzura said...

sabo2... walau i kt swsta , but i x kisah pun, rezeki masing2.... biasak le tu , kdng2 org tu bergurau ... tp kalau dh selalu , muak jgk kan ..

bior je ler beb , sabo2 ye


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno