Friday, August 5, 2011

Mahal betul makanan kat pasar ramadhan and sekejap jer ratus-ratus ringgit habis beli barang dapur kat shopping komplex.

Hmm...rata-rata semua suri rumah dah sedia maklum dengan harga keperluan yang kian meningkat ni kan?...
macam manalah keadaan orang yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang tu eh?.......aku kalau bab2 nie sensitip skit.....mau bergelinang air mata duyong ni haaaaaa. kang ada yang tak lalu nak beli baju raya kang........

Semalampun dekat RM 50 habis semata-mata beli makanan kat Pasar ramadhan...cam nyesalpun ada..RM50 tu kalau aku beli barang basah kat pasar, mau tahan 3 hari nye menu......takpe..aku redha jer..sapa suruh tak masak semalam. Mahal.....murtabak mahal, nasi berlauk mahal....kengkadang aku rasa tukang jual tu main sebut jer harga. Itik panggang mahal.......

Minggu lepas pun time aku top upkan barang dapur, (beli kat carrefour)....terkulat-kulat aku bayar RM300 plus-plus. Barangnya simple jerk......Dinamo, Milo pek beso, pencuci pinggan, pewangi rumah, makan-makanan, gula, garam, butter, cheese, telur, sabun, ayam, itik, angsa, gajah......bla..bla..bak kata pepatah..takdelah penuh troli carrefour tu aku timbunkan...just setengah pada trolli tu. Kalau letak anak aku si starbuck latte, muat lagi tu......tapi bila bayar...adehlaaaa.......nasib baik pampers and susu husband yang beli...idok mau dekat RM400 lebey. Sekarang nie mahal betul sara hidup.......kalau tak kena cara mau kena ikat perut akhir-akhir bulan. Nasib baik xde maid....kalo dulu ada maid...asyik kena belikan Milo untuk dia jer.....parah.

Aku kira okelah jugak.....sebab kelas tak start lagi...cuba dah start after raya nie....hmm cam air keluar duit just untuk minyak kereta and tol. kengkadang tu rasa macam nak belajar naik moto jerk....tapi bahaya pulak aku naik motor malam-malam kan?...

hmm korang camno pulak?......ada berbelanja banyak tak?..ke aku jer yang over?????

Me Naughty..me Netty

10 comments:

Shiela Rahim said...

LETIH KAN KALAU ASIK PIKIR PASAL DUIT NI =)

mama tisya said...

smua benda naik skarng ni...tp aku dgr gk rege makanan kt pasar ramadhan mhl tp aku tk jejak lg takat ni..gagah jugak msk walau tk byk....

reti ke nk bw moto tu...hehehe

Lelord said...

ekekekkekeee barang mahal....

Puan tia said...

mak aik kak oii memang mahal pon kat bazar.. ritu beli kuih akok 1 pcs 60sen tu...mase bukan pose 3pcs 1 hinggit je..ishh sabar jela...

Sidratul Muntaha said...

mmg brg2 mahal sgt skunk nett
tapi mujur jugak aku duk dekat2 selayang ni
ade pasaraya NSK
mmg klu 300 ringgit tu siap la dpt lauk tuk seminggu..
susu anak
pampers lagi
beras,minyak gula...
NSk kat tmpt kau takleh mahal dari paso borong tu sbb dah dekat sgt.
cumanya.pampers anak mmg la laki byk support.
suus?!
kurang sikit sbb budak2 dah mkn
nak2 ara plak BF aku
thn la sikit..
gaji sibu mcm aku ni..
nak tak nak kenalah pndai2..
mmg mkn luar jarang2 sgt
ate nak rasa mkn kek
belajo2 ler buat sendiri dgn tak berguru.
berguru jer boleh tampung pampers dgn susu anak aku seminggu
aihh...
bulan pose ni lagilah..
aku masak kat rumah jerlah..
beli kuih pun sikit2 buat2 rasa tekak jer..
lesson learn before this..
nak mkn,beli sikit jer..
karang beli byk,membazir jer sbb dah membazar ramadhan...

MushroomCute@Mariea said...

Jgnkan Nett yg dah berkeluarga...aku yg single ni pon terasa sgt aliran keluar duit tu. Nak nak kalau gi Tesco. Beli sayur ikan daging ayam sesikit dah 100 lebih...adehhh...mmg pedih

fazilzura said...

thn ni x over sgt psl haku dh x over dos melantak .. so beli kuih dlm 3 jenis, pehtu air soya or kelapa...DONE...

kt umah mama dh siap masak menu simple2... time buke, makan kurma , kuih skit..teguk air dh kenyg , kalau lapo skit lg bedal nasi dlm 2 -3 senduk...

Nana said...

btol..banyak dah naik rege la makanan skang
mmg xbli pon sebab makan umah mak hee

NUR AIN ZULAIKHA said...

duit skg mmg cam air mengalir..
nak citer beli brg harian n makanan kat umah da beratus..tu xkire lagi bil api air..bil tepon n etc..huh!bl di pikir mmg xkn cukup kn kak..

Diamilikku said...

susu ngan pampers anak2 je - consider dua rumah (pengasuh n ai) dah RM300....belum masuk milo, dynamo, softlan, biskut, gula semua...:)

Mujurlah beli kat PARAM semalam RM14 je :) dapat laksa lemak dua bungkus, murtabak sebijik, popia basah 6 biji, air tebu dua plastik n porridge untuk bebudak seplastik...syukur kerna duk di Perlis..dapat jimat...sahur masak nasi, ikan kering n budu..cukup sudahhhhh....


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno