Wednesday, August 24, 2011

Kedai Emas...oooooooh kedai emas....hancus gelang tangan Arwah Opah aku.....

huhuhuhu....benda dah jadi, nak buat camner kan?...aisyeh batman....lu pun tak dapat tolong....
by the way, keadaan cuaca di Simpang Ampat, Melaka pepagi nie....ermm amat gelap...mau hujan barang kali.

Huhuhu, ok...back to story,
aku nie bukanlah addicted or goldholic sangat. Bagi aku, takde emas pun takpe..janji kasut wajib ada. Tapi, sebab aku sorang je anak perempuan kepada Pak Amri and Cik Nor....makanya aku terima jerlah segala pekakas kewanitaan ni. (Paklong and Makcik aku takde anak)...so memang aku sorangggg je pompuan. Nak dijadikan cerita, arwah Opah aku (mother bapak aku belah Perak) ada wasiatkan gelang tangan dia untuk aku. Which is, mak aku pakai dulu (dia tau, kalau kasi aku awal-awal ntah ke mana gelang tu hilang, sebab aku nie jenis tak kisah emas hilang, tapi, jangan kasut aku hilang, aku menangis 24 jam tanpa henti) noktah!.

Tapi, sejak 2, 3 menjak ni....aku dah mula appreciate segala jenis emas, emas kawin pun aku dah mula gilap-gilap and sarung kat jari, dulu duk simpannnn jer.....sampai aku lupa aku simpan mana...rupa-rupanya dalam pencil box. Ceh!....pencil box pulak selamba aku kasik kawan-kawan pinjam.....2 kali ceh!.

Maka, nak dijadikan cerita, lastweek aku teman mak aku ke kedai emas di PKNS Shah Alam. Disamping nak beli emas sikit-sikit untuk aku dan sekaligus ambil balik emas arwah opah aku. Mak aku hantar ke kedai tu gelang arwah opah aku sebab nak potong sikit bahagian tali gelang tu. Sebelum ni mak aku pakai gelang tu and tangan dia beso sikit dari tangan arwah opah, so mak aku tambah lagi kepanjangan gelang tu. Bila turn aku pakai, menggelebih jadinya, tu yang hantar potong sikit. Dah dekat 3 bulan haaa.....tu yang kami datang ke kedai tu.

Punyalah orang kedai tu mencari resit, last-last kami dapat berita kurang enak. Mamat tu kata ada sedikit kemalangan berlaku kat gelang emas tu. Hukaloh mung....gapo dia????
Mak aku tanya versi serbia....."What kappen?????"
Mamat tu kata, time nak leburkan separuh dari gelang tu, penempa emas kat Kelantan tak sengaja terlebur seluruh gelang tu. Maka cair terus....batu-batu Intan yang keat gelang tu pun ntah aper cer.....

berderau darah mak aku...aku relax jer......tak tau kenapa aku relax...ehehehhehhe.....mak aku pun mula membebel dan mendapat sokongan dari adik ipar aku yang turut serta...aku? relaxxxxx jer main ngan starbuck latte....(seperti aku katakan....kalo kasut aku hilang baru aku menjerit....!)...adik ipar akupun bising, dia kata emas tu emas pusaka, dah takde pattern tu dah sekarang nie.....(gelang bentuk crown...dolu-dolunya style)......dah puas membebel, orang tu minta mak aku lukis gambar gelang (crown) tu kat kertas, mak aku lukis..aku tengok ghupa anak gajah, adik ipar aku pulak lakarkan gelang tu...hmm aku tengok bentuk roundabout, aku nak lukis? ermm aku kena beri fokus yang berkesan yakni 3 hari 3 malam kena fokus...tanpa gangguan...camno tu????? alih-alih pekerja kedai spesis pompuan yang pegang gelang tu dulu, ingat bentuknya...dia lukis, haaa baru nampak sikit bentuk crown. Tapi, orang kedai tu nak gambar......aku mana ada snap gambar gelang tu...lainlah gelang tu lekat atau attach dengan kasut, baru aku ambil gambar......so far semua kasut aku ada gambar. Emas?? er...er....adalah sebutir cincin kot..aku buat entry tahun lepas.

So, alternatif lain, mak aku nak minta snap gambar gelang dari Maklong aku....arwah Opah aku tempah the same bracelet untuk 3 orang. Untuk aku, Makcik aku and Arwah Opah aku sendiri (yang kini menjadi hak maklong aku).....yang makcik akupunya dah takde...harapkan Maklong aku la.....isk...lepas rayalah nampaknya baru dapat tengok gelang tu.

Adehhhhhhhhhh..........baru ingat nak pakai raya.....Pakai 2-3 jam pun okeylah........
adik ipar aku si Nurul...over tau...dia kata aku pakai emas nampak lain rupa aku...wah!!!! macam pakai susuk pulak...........cer ko tengok aku pakai kasut 6 inci....lagi lainnnnn rupaaa aku........eheheheh

psst-entry nie bukan untuk menunjuk-nunjuk, tapi cuma nak kata...AKU SUKA KASUT!!!!!!!

Me Naughty..me Netty

7 comments:

mama tisya said...

lawak la bc entry ko ni...kasut lg syg dr emas ye...mmh mhl kasut ko tu..kalo aku dh angin gk kalo jd mcm gelang pusaka tu..mintak ganti rugi ler

notti netti said...

aimi- huhuhu maka beli kasut size 8 utk aku...sekian tq

Yaati Nor said...

klu sya nie mengamuk sakan nie..http://www.blogger.com/profile/03631715080591250471boleh pulak ter lebur semua...geram dgr cite ni..nnt mcmn pulak nak astimet berat dia tu..

mummy_ayu said...

sama la..aku pun...tak minat sgt emas2 nie..pakai pun syarat je la...
aku pun..suka kasut baru aku tu..:-)
aku..esok start marathon kuih raya..dah beli bahan2 dah tadi..so far dah 4 jenis dah aku pilih...

Iman's Umi said...

mmm...sayang jg tu, harta pusaka. sy skrg dh tkt nk pki brg emas, kadar jenayah ragut menjadi2, simbah asid la...dok KL, x beranila...even Kelantan pn dh x berani jgk. Errr...klu kita simpan emas, byk mana ek bru kena keluar zakat? Risau x pakai dok simpan je.

fazilzura said...

umakaiii , tu kalau dapek kt mama den , mmg londeh tinge org kedai tu .. kahhh

daku pung ado dpt gelang & rantai pusaka,kalau rantai tu akil dh putuskan , tp ku simpan x nak arr pi lebur2 kang jd cm hang , haruuuu ..

gelang nye aku pakai smp now, bukak time banak je .. aku syg wehh, peninggalan arwah nenek belah abah ..

anisalya said...

kasut boleh gantung kat leher dgn lengan tak? hehehe...

p/s: got ur card raya. urs pos esk ek... thanx dear!


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno