Wow!!

Friday, November 21, 2014

What I Wore Today......Black and White

Phieeewwww.......selesai juga siapkan goodie bag untuk kawan-kawan kelas si Starbuck latte
nanti cerita part tu ya.

so....terus pada WIWT
Black and White kurung moden by me
Tudung sarung by pasar malam

dah itu jer

tata


Wednesday, November 19, 2014

What I Wore Today....Purple Dress



Cotton Dress by Me
Charles & Keith Heels
Tudung....Fareeda nyata jelites!


Selamat pagi semua.

Tuesday, November 18, 2014

New Skirt For My Project



assalammuaalaikum....eheheh
dah over a week tak update my blog...busy there busy here...

and suddenly tempahan skirt saya tiba...
hmmm tak zzsabar nak 'WIWT' esok and see how kaaaannnn
kalau okey....boleh masuk dalam project tempahan gitew....

ok...sambung kerja. 
Adios...

Thursday, November 6, 2014

Tips Elak Di Buli oleh Nottinetti



Ya, minggu ni heboh diperkatakan isu buli membuli dikalangan pelajar sekolah. Memang aku boleh naik hantulah bila tengok video buli membuli ni. Dah macam bermusim pula. Aku sendiri sebagai ibu pun dah mula rasa semacam jer kalau nak hantar anak ke sekolah berasrama ni (wah! macam komfom dapat masuk jer kan?). Aku tak tahulah suasanan boarding school ni since aku sendiri tak pernah merasai stay asrama sekolah, haaaa laki aku tau la kot sebab dia produk boarding school.

dan syukur alhamdulillah aku tak pernah jadi mangsa buli walaupun aku kerap pindah sekolah. Dari darjah satu sehingga tingkatan 6, aku dah berpindah sekolah sebanyak 7 kali. So korang mesti nak tau macam mana aku adapt dengan suasana mesra pelanggan kan?. Nak cari kawan baru ni memang susah. Lebih-lebih lagi kalau yang jenis pendiam. Tapi untuk spesies rare macam aku ni....hahah alhamdulillah mudah aje dong.  Mungkin tips-tips ni boleh jadi pedoman bagi mengelakkan jadi mangsa buli ahahah...tips kononnnnn...ini tips dari buah fikiran aku dan pengalaman aku, mana yang elok anggukkan while mana yang rasa merepek...ignorekan dan maki aku cukup-cukup eheheh.

Situasi jika anda pelajar baru di salah sebuah sekolah. Tips mengelak jadi mangsa buli.

tips pertama

Kau pelajar baru sooo buat cara kau pelajar baru. Jangan sampai jer dalam kelas, ko belagak macho terus ambil tempat duduk orang. Bagi salam dulu dan perkenalkan diri. Suara kena lantang dan dada maju ke depan. Jangan pula tersipu sepit bagai yang secara tak langsung menunjukkan yang engkau cik sotong ataupun penakut. Perkenalkan diri dengan lancar tapi tidak bernada sombong. Secara tak langsung kawan-kawan baru nampak ketegasan dalam suara kau.

tips kedua

Selalunya kamu akan diberikan tempat duduk yang kosong di dalam kelas. Ya la kan takkan nak duduk atas riba cikgu. Isk!!! Aku pernah di beri tempat duduk bahagian belakang since depan semua dah penuh. Tapi, alah no hal la.....bila dah ada geng....silap hari bulan kamu dapat tempat duduk yang best nanti!. Ok disini sebaik kamu duduk dan cikgu tiada.....haaaaaa time ni lah beberapa kenalan baru akan menuju arah kamu dan soal itu ini begitu begini. Jangan risau, anggap sahaja kamu celebrity yang sedang diinterview oleh wartawan tempatan/luar negara/luar planet. Jawab satu-satu sambil senyum. Selalunya antara soalan:
-Apa nama kamu? (walaupun dah diexplain depan kelas, jangan marahkan mereka....anggaplah mereka terkedu melihat wajah kamu depan kelas tadi sampai tak dengar nama kamu)
-Tinggal mana (bagitahu jujur, mana tahu ada member yang tinggal area kamu.....haaa dah ada geng pergi sekolah sama-sama)
-Bapak kerja apa (kena tegas menjawab.....bapak saya kerja Polis!/Biznesman berjaya!/Doktor!)
-Kamu dari sekolah mana sebelum ni? (jawab dik, jangan tak jawab)
- Matematik kamu dapat berapa (yang ni sila jawab kurang jujur sikit, walaupun maths or any subject kamu adalah teruk.....tak salah upgradekan sikit markah kamu menunjukkan kamu bukanlah vongok sangat. Ingat!! kamu nak mencari kawan bukan? jika tiada kawan...chances untuk diperbulikan adalah tinggi. Balik rumah gi pulun baca kembali subject yang kamu gagal)

tips ketiga

Sila aktifkaan diri dalam olahraga. Kalau di sekolah dulu kamu dicop sebagai kaki bangku, kaki gajah, kaki kudis...hmmm apa kata ubah sikit jati diri tu. Kamu boleh bermula dengan permainan batu seremban atau lompat getah. Aku dulu begitu. Ini bukan joking ya. Di sekolah Convent dulu. Aku bermula dengan bermain getah dengan kawan-kawan yang baik...ermm kiranya okey la, kawan setaman. Bila kau dah terror and jadi buah mulut kekakak senior hmmm kekuatan kau di sekolah tersebut mula bertapak. Okey aku darjah 4...and kakak senior darjah 6...seeee....kecik-kecik lagi dah bersenior bagai (siap berkakak adik angkat-aku tak suka ni). Step seterusnya, daftar diri masuk dalam pertandingan sukan. Seriously aku dulu tak gheti main netball. Sebab aku bukan minah sukan. Taaaaaapiiiii ko nak elak jadi mangsa kan? Ko main apa jua sukan dengan sepenuh hati. Aku dulu ada tanya tips dari cikgu macam mana nak layakkan diri untuk masuk team Netball sekolah. Alhamdulillah cikgu berbangsa India (aku lupa nama) bagi tips yang amat mudah dan berkesan. "Mudah sahaja Netty....Kamu just tangkap bola and shoot!!!" ok itu jer tips cikgu...Eh!!! akupun apa lagi mulai saat itu praktis shoot bola kat belakang rumah. Siap minta mak aku beli bola Netball and baldi gantung ahahahah. Ya....tektik aku berjaya. aku diserapkan sebagai pemain Netball sekolah and menang beberapa perlawanan bertaraf sekolah rendah. Cheeewah!!!
Haa disini aku nak tekankan...bila kau dah mula masuk pasukan athlete sekolah...maka secara automatiknya...tiada sesiapa pun berani kacau kau termasuk cikgu. Statemen belagak kan?....time tu la kau rasa diri macam Dato LCW. Kenapa? sebab kau adalah manusia yang mengharumkan nama sekolah. Gitewwww. Beranilah si pembuli nak buli kamu...silap hari bulan si pembuli pula yang bagi kamu ufti...ehhhh!!! 

tips keempat

Jadi pengawas!!! Pengawas library tak kira ya. Kuasa mereka di library sahaja. Eheeheehe macam simple jer kan...tapiiii pengawas la kengkadang yang jadi mangsa bulikan?.... Aku pun tak pernah sangka nak jadi pengawas. Pangkat ketiga tinggi pula tu. Eh!!! Ok, apabila anda dilantik sebagai pengawas sekolah....ini bermakna hubungan anda dengan cikgu cikgi adalah rapat. Jadilah pengawas yang disegani dan bukan pengawas yang sibuk nak mengadu hal rumahtangga si polan-polin pada cikgu disiplin. Aku juga pernah berdepan dengan budak gangster sekolah (yang kini jadi alim sealim alimmmmmmmnya, tak sangka aku), pernah juga kena perli dengan member-member yang marah bila tau aku nak buat spotcheck (macamlah aku desperate sangat nak selak kain korang just nak tau pakai kain dalam ke tak eeeee nyampes!!) tapi kau gunalah sikap ramah mesra alam kau tu. Senyum dalam tegas. Macam mana tu. Ahahahaha. Di sini juga peranan cikgu disiplin perlu ya. Kalau apa-apa jadi pada kau...adu sikit jer pada guru disiplin...insyaalllahhhh guru disiplin akan meroyan dan kawan yang mengenakan kau akan dikenakan tindakan tanpa bicara. Ehehehehe.

tips kelima

Pilih kawan yang sesuai. Oh! jangan pula macam tukar baju ya. Kamu rasa kawan ni tak best...kamu pergi pada kawan yang best!..jangan ya...tak elok tu. Member-member akan cop kamu sebagai memilih kawan, habis madu sepah dibuang, hidup segan mati tak mahu, pergi mampus adalah lebih baik. Kamu budak baru di sekolah and for sure kamu akan berkawan dengan kawan baru yang duduk disebelah. Dalam beberapa hari sahaja kamu akan kenal siapa kawan sebelah kamu sama ada dia fames atau tak, pendiam atau tak, bijak atau tak, friendly atau unfriendly. Teruskan berkawan disamping itu buat kawan dengan member-member kelas yang lain. Bila kamu dah ada group yang sesuai...jangan ditinggalkan member yang pertama sekali menegur kamu. Jangan dik, jangan...... Beberapa bulan sahaja kamu dah join group yang best tapi dalam masa yang sama teruskan berkawan dengan member kamu yang dulu yang pernah tanpa segan silu menunjuk kamu cara ke kantin, ke toilet, ke bilik guru, ke bilik Sains. Dengan cara ini member-member akan beranggapan kamu adalah baik (walaupun kamu memang baik), peramah, mudah bergaul dan mesra kawan. Yang paling pentingggggg....jika ada sesuatu terjadi pada kamu...kawan-kawan inilah yang akan menjadi benteng memprotect kamu. Wah!!!! dah jadi puteri lilin dah ni. Tapi jika kamu sendiri nak pilih group gangster atau si pembuli...hmmm tak dapek acik nak tolong. Berkawan boleh tapi join buat benda bukan-bukan....jauhkan!! Amaran dari police cop Gaban.

tips keenam

Ini memang biasa. Join martial art di sekolah. Tunjukkan kamu ahli Karate Do black belt kaler biru. Cuba join mana-mana pertandingan. Kalah takpe....janji nama ko di bibir cikgu bab-bab masuk pertandingan KATA atau apa-apa jer la. Janji member-member sekolah tau ko ahli karate. Nak jadi best...sebarkan gossip ko pernah tampar dan karate 5 orang bangla mabuk tepi jalan yang cuba nak touching-touching ko. Maybe si pembuli sekolah akan kagum dengan ko. Di sini chances ko untuk mendaftar ahli group pembuli adalah tinggi. Maka fikir sehabis baik. Elakkan.

tips ketujuh

Hindarkan diri dari melalui kawasan atau port goup kanak-kanak kurang kasih sayang ni *si pembuli*. Contohnya dari jauh kamu dah nampak group ni lepak di toilet sekolah. Elakkan dari masuk ke tandas tersebut. Nak terkucil atau terberaks sesangat pun..elakkan.....cuba sedaya upaya tahan kesakitan perut yang kamu alami, cari mana-mana longkang sekolah yang tersorok dan lepaskaan hajatmu *jangan tiru aksi ini*. Macamlah ada satu jer tandas kat sekolah kan???? Tapi, jika kamu yakin dapat menumbangkan sorang-sorang macam pijak lalat jer *if kamu dikacau* maka pergilah ke tandas tersebut. Tapi jangan pula *sarang tebuan dijolok*....dia tak usik kamu and just lepak dalam tandas, alih-alih kamu pula yang naik minyak serang diaorang. Selidik dulu Tipah......jangan dibuai perasaan takut punya pasal terus kamu serang mereka membabi buta. Sometimes mereka lepak tandas just untuk membuat aktiviti-aktiviti terlarang seperti merokok, ambil dadah, tengok porno jer. Kamu jangan yaaaaa cuba-cuba buat aksi Jet Li. Insyallah jika kamu melakukan aksi tersebut, maka kamu akan jadi mangsa pembuli sampai tamat persekolahan. Insyallah ya. Tuhan bersama-sama dengan mereka yang benar.

tips kelapan
Berpada-pada, jangan tunjukkan sangat kamu ni ulat buku, scorer atau nerd. Peluang dibuli adalah sangat tinggi ya. Macam stock exchange. Jika kamu scorer and at the same time ahli sukan....tu takpe. Sebab kamu ramai peminat and bodyguard tak bertauliah. Ni pada yang nerd tu...hmmm sometimes tak susah nak klasifikasikan diaorang ni nerd. Tapi nak buat macam mana...mereka ni lah pemimpin masa akan datang. Sepatutnya mereka dijaga dengan sebaik mungkin. Khazanah negara ni. Akupun pernah tengok budak nerd kena buli lite-lite. Kesian diaorang. Dah memang nature mereka sukakan buku dan hmmmm nerd. Tapi selalunya di alam persekolahan jer. Dah masuk Uni dah kawin, nerd tu hilang lah. So kalau boleh berpada-pada lah jadi nerd. Jangan nampak sangat. Jadi biasa-biasa sudeh. Awal-awal jangan tunjuk bijak sangat. Final exam jer tunjukkan yang ko memang otak geliga tahap langit ke tujuh. Baru orang macam respect...waaaaaaaaaaahhhh kat kau. Tak ke kembang kempis hidung ko bila dapat pujian?....ehehehhe

tips kesembilan

Hubungan baik dengan cikgu. Haaa ni aku nak jelas terang-terang. Hubungan baik adalah kamu baik dengan cikgu tu. Cukuplah cikgu tu kenal siapa kamu. Bukannya hubungan baik seperti hubungan terlarang, hubungan abang adik, hubungan laki bini tak sohih, hubungan belakang tandas sekolah, eh!. Hubungan baik dengan cikgu juga bukan hanya pada seorang guru. Ooooo mentang-mentanglah cikgu tu handsome....maka cikgu tuuuuuuu jerlah ko hadap.Tolong hantarkan buku latihan, angkat bag cikgu tu, cuci kereta cikgu...baik ko mintak nikah jer kalau lagu tu. Sometimes murid-murid ni ada yang memilih cikgu. Tak bermaksud cikgu yang garang and muka ketat tu tak dapat membantu kamu jika kamu dilanda masalah dan sometimes tidak bermaksud guru yang dah lanjut umur jalan slow tu tak boleh menjaga kamu. Bagi aku....buatlah baik dengan semua guru. Jika di mana situasi kamu dibuli berlaku....cikgu-cikgi inilah yang akan menjadi benteng menegakkan keadilan bagi kamu. Selalunya gossip-gossip sesama guru ni cepat sampai pada si pembuli yang menyebabkan si pembuli berdebar. Takut tak lah kot...tapi berdebar ada, cukup untuk membuat si pembuli macam cacing kepanasan. Dah nama si pembuli jiwanya kental. Jiwa lanun kannn.

tips kesepuluh

Ko couple jer dengan salah seorang konco-konco si pembuli. Cari yang handsome sikit. Tak pun pegang ketua pembuli. Muka pecah pintu tak apa....bukan buat lakipun, yang penting kamu selalu dilindungi dan dilayan sebagai kakak kawasan. Jika kamu terbreak separuh jalan pun tak apa...sebab si pembuli ni tak akan sekali-kali menyakiti hati kamu. Huiiiii kaki buli ni sometimes bab cinta cintun memang hati kaca....sakitnya menusuk kalbu. Mau meleleh air mata belakang tandas. Gitewww. Tapi kalau dah terover falling in love pun nak buat macam mana. Kamu tu kenalah bawa dia ke jalan yang diredhai. 

dah itu jerlah tips aku. Sebenarnya banyak lagi tips nak bagi tapi aku ada kerja yang belum diselesaikan. Karang aku pula kena buli dengan bos aku. Haaaa sometimes buli ni bukan sahaja di sekolah, tapi tempat kerjapun ada. Cuma tak berapa nampak sangat. Eh!! cukuplah....aku kena kerja...nk buli orang bawah pulak ehehhehehe. Babai.

Me Naughty..me Netty

Monday, November 3, 2014

Decorating My Filofax Week #29 & Current Set Up

Owh!! before that....this you tube video does not belong by me.
Just share it because I like it.
Tq luv.



Me Naughty..me Netty

Friday, October 31, 2014

WIWT......It's Friday - Teaser Jubah Dress by Me



Assalammualaikum and selamat pagi
Yeay.....excited kan bila tiba hari Jumaat.
Macam nak sambut Hari Raya kaedahnya.

hari ni aktiviti adalah melawat geng blogger yang baru bersalin di Prince Court M.C then heading to KLCC mungkin just to melempiaskan nafsu di Kinokuniya. 
haish!! bertabahlah BFF eheheeh

ok WIWT

Jubah Dress by Me
Heels?...as usual tak nampak
Tudung by Tengku Rinanda (ig)

Yes, I know ada yang pm, wassap, jumpa secara membabi buta just untuk tanyakan dress jubah I.
Yeayyyy happy sangat!!! walaupun teaser jer baru. Bila dah siap all the jubah dress dari kilang, i will let you know yer...sabaq naaa....
apa-apapun I love you all dari bumi ke bintang singgah ke bulan tersangkut di satellite dan kembali semula ke bumi.......betoiii tak tipu.

sampai ketemu lagi buk!! 
tata

Wednesday, October 29, 2014

Zumba Zebra, Another Jubah Dress By Me~Teaser~



Syukur alhamdulillah.....walaupun stuck dalam jammed di muzium negara tadi tapi still aku orang pertama buka pintu ofis. Heh!!!....huisshh bangga kau....nak heboh satu planet yang kau orang pertama buka pintu opis.
Tunggulah tahun depan bila anak-anak dah stay dengan aku.....maybe aku jadi orang kedua akhir sampai ofis....haru jer.

So hari ni aku tak nak merapu panjang
sebab ada mesyuarat dalam tandas kejap lagi 
semalam makan banyak cili oooooo...so pepaham udeh.

Dress jubah yang aku pakai tu adalah teaser......ada yang berminat ker?....aku test dulu kainnya. Kalau okey and dipersetujui CEO-CEO syarikat dan akak cleaner *Wah!!!* maka akan terialisasilah jubah dress zumba zebra ni. Target aku untuk menjual dress jubah dalam size badang (big size) dan size Sizuka (petite size). 
Adios!!!

Jubah - Zumba Zebra By Me
Tudung - Tengku Rinanda IG
Kasut - as usual tak nampak.