Wow!!

Wednesday, August 27, 2014

Fefeeling dengar Lagu Mewangi Akim & Magistrate

Morning...masuk minggu lepas campur hari ni dah berapa ratus kali kot aku dok ulang jer lagi ni. Kalau dulu pakai kaset, mau tali kaset tu tercabut aku rewind play rewind play kat radio.

Jadi maaf kan lah member sebelah bilik kalau pepagi lagi dengar lagu ni aku ulang sejuta kali. Satu time nanti aku akan muak jua. Eheheheheheh

Ramai juga yang tanya. kenapa aku tetiba pakai tudung berawning?...ahahah
rasanya adaaa jer aku pakai tudung awning sebelum-sebelum ni kan. Cuma kali ni tetiba disensasikan muahahahha (best ooo berperasaan perasan cenggini)

Baiklah....jujur aku cakap, aku hanya pakai tudung awning kalau mood malas nak mam...dah datang.
haaaa memang tetiap hari kot aku pakai yang berawning. Tapiiii kalau mood rajin dah maiiii..
aaaaa..ini hasilnya.
;
;
;


dan ini lagu Mewangi yang aku dok angau siang malam and bawa ke siang semula kembali semula ke malam.

best betul produk AF yang ni...suara makin sedap!!!
jarang akunak bawa handphone dalam bilik air semata-mata nak dengar lagu.
Tapi lagu ni memang hantu betul.

adios.



Me Naughty..me Netty

Thursday, August 21, 2014

Rezeki Homemade Sushi Pagi-pagi.

Assalammualaikum dan Selamat Pagi

hari ni langkah kaki kanan nampaknya eheheh
My office mate Oyat buatkan Sushi. Yeayyyy faveret ni.


Cute jer ha. Ada lagi pattern lain tapi dah habis geng-geng ofis makan.
Nasib baik aku sempat snap gambar yang sushi kecil-kecil ni.

Lembut beras sushi yang Oyat buat. Rasapun sedap sangat.
Sometime nak marah bila pergi Sushi King dapat pula nasi pulut yang keras.
Tq ya Oyat....sebab pagi-pagi dah menjepunkan kami semua.


Nottinetti yang happy dapat makan sushi free.
Yeayyyyyyyy........

Dah tiba-tiba nak buat sushi jugak.

Wednesday, August 20, 2014

Cerita Raya Notti Netti

Haaaa...masih dalam mood raya kan? kan?
so aku sambung pula kisah raya kali ni.

Tahun ni giliran aku and family beraya belah family aku. Tak rasa apapun sebab aku memang kerap balik Melaka. Bukan jauhpun. Cheeewah!!!

Pagi raya macam biasalah rutin harian kejut suami and anak-anak. Bercinta jugalah nak kejutkan anak-anak sebab malam semalam diaorang tidur lewat. Al maklumlah geng ada. Adik aku pun beraya tahun ni dengan kami semua.

Dah balik dari Sembahyang raya...apa lagi rutin harian
ambil gambar satu family. Aku boleh lupa bawa DSLR merah aku tu. Haish!!! So gambar so so jer la.
....nak ditambahkan perasa, Si Al Imran pula buat perangai. Kes tak cukup tidur.


Kesayangan aku ni......


gambar family ni penting, sebab aku nak update kat dinding rumah. Cuba tengok muka Al Imran tu...eeeee menguji kesabaran betul!.

Haaaa.....ni tak termasuk bab nak suruh si kecik-kecik dalam rumah ni bergambar....adehh macam cikgu Bedah nak kena suruh diaorang sit proper.

                            

haaa tengoklah aksi diaorang...kemain main-main. Mak aku dah le panggil potong nasi impit time ni. Haish.
....
Lepas aku amuk kan sekali, barulah dapat gambar yang cemerlang sikit. Tapi nampak sangat air muka masing-masing macam takut kan seseorang eheheheh

Si starbuck latte lagi lah....kalau muka dia cenggitu maknanya aku baru lepas jegil mata kat dia.
Al Imran??? tak makan saman.

Anak dara dua orang tu...ehehhhehe korang pepaham jer la...


Seterusnya aku tarik mak aku bergambar sekali. Bapak aku time ni dah kat mana pun tak tau.
ahahahah Sebelah tu adik ipaq aku. Kitaorang sebaya jer. Dia makin slim and aku makin debab.


Sekali lagi gambar aku and adik ipaq aku.
Time ni kira orang nak beraya rumah neighbour sebelah sebab dapat tau gossip dia masak sambal goreng. Awwwwww...terliur dah.


Balik dari beraya rumah neighbor.....
Terus ramai pula orang datang rumah. Macam berpassing passing pula....nasib baik tak buat macam Fareeda ambil sistem nombor dulu ehehehhe.
Kesian adik ipar aku...tak cukup tangan nak handle...mana nak pegang baby lagi mana nak buat air, potong itu ini. Aku pun kalau boleh bersilat...memang bersilatlah kat dapur...tapi sebab baju tu...aku terpaksa polite kan diri, mak akupun dah malas pakai tudung....pakai tengkolok udahhhh.


adik ipar aku cadang sehari sebelum raya...kita belikan aje pinggan kertas. Idea tu bagi mengelakkan kitaorang berebut nak basuh pinggan yang mana buang masa jer kan. Idea tu berhasil. Memang senang..makan and buang jer dalam plastik sampah. Tapi bak aku katakan tadi.....ramai yang datang sampai habis semua pinggan kertas. nak taknak ada la juga terguna pinggan kaca. Ahahahaha


Nampak tak cawan putih bunga-bunga tu yang ada 3 biji tu ehehhe (sebelah cawan biru)....sebenarnya aku dah kelam kabut nak buat itu ini. Adik ipar aku buat air teh. Orang tua datang takkan nak bagi air gas Fanta Stoberi pula. Aku cari dalam kabinet tea set mak aku. Mana pula mak aku letak cawan cantik-cantik ni. Sekali aku terpandangkan set cawan putih bunga. Siap teko. Apa lagi aku keluarkan dari kabinet selamba jer and basuh terus hidang pada tetamu. Aku senyum simpul....bila terpandang mak aku, aku nampak muka mak aku macam kelat sikit. Eh! dah kenapa.

Bila aku selidik risik cari maklumat hahahaha barulah aku tau tu cawan brand Noritake. Tak tahu lak itu untuk display jer ahahahaha. Tersimpul simpul aku depan mak aku. Adik ipar aku gelak jer. Dia pun tak tau. Sebab dah kelam kabut. Mak aku takda la marah sangat....cuma ya la kena minta izin dia and kena jaga elok-elok cawan tu. Bukan apa takut jatuh ker apa ke kan......Ringan jer cawan tu tapi memang cantiklah.

Raya ke dua aku tak sempat snap gambar...sebab ramai orang. Aku and adik ipar pun pakai baju biasa jer. Memang dah ala-ala bibik. Ahahahah. Percaya tak? Tv pun tak sempat tengok. Suka hati la anak-anak sebab dapat tengok cartoon.

Bergambar dengan si starbuck latte and anak dara faveret ni. Ramai betul orang cakap ni anak perempuan aku sebab muka macam sama ahahah. No no...ni anak adik aku. heeheh


Last sekali....haaaa gambar anak-anak aku. Puas juga pujuk si abang pakai cermin mata gelap ni. Isk.
Aku beli kat member yang jual barang kanak-kanak. 
kalau nak beli boleh ke IG dia cutekiddykiddy 
Macam-macam barang-barang for kids ada. Sila lah singgah yer.


Dah itujer la kisah raya nottinetti. 

Nanti aku cerita kisah malam raya pula ok....



Me Naughty..me Netty

Cherry Berry Berjemaah

Haaaa....setakat ni aku punya mengantuk tahap tidur duduk pun boleh.

Puncanya semalam start jam 1.30 pagi aku dah ulang alik ke tandas sampai jam 6 pagi. Aku ingat habis dah. Rupanya drama memerut tu berterusan sampai la di pejabat ni ha. Akupagi tadi adalah dok ulang alik dekat 5 kali ke tandas. Rupanya pagi ni berebut dengan staff ofis lain nak guna jamban. Aku ni dah le suka jamban duduk. Jamban cangkung ni aku haru sikit, takut lama-lama cangkung, aku boleh jadi keras kat tandas tu.



Waktu mula-mula kena pagi tadi around 1.35 tu....aku macam mimpi sakit perut, bila celik mata haaa memang sah! aku memang sakit perut. Berlari ke tandas. Tapi takda apa-apa pelaburan pun. Aku stay dalam setengah jam kot merenungdinding dalam toilet just untuk merasai nikmat angin yang menyucuk-nyucuk dalam perut. Posisi still atas jamban duduk. Aku feed up sebab kaki dah sejuk pijak lantai simen yang basah. Aku blah and baring. Tak sampai beberapa minit, sakit tu serang lagi...huuumak aih....salam tak apa tak...main serang jer......tak cukup simen aku lari masuk jamban. Kali ni ok lah, adalah pelaburan sikit. Then kembali ke kamar tidur sambil senyum simpul. Zzzzzzzz..

Sedar jam 3 pagi.....huk aloh!!!! dia attack lagi. Berlari lagi aku sambil kepit-kepit buntot. Banyak betul pelaburan aku pagi tadi.....and it keep on and on and on. Sampai pukul 4.45 pagi. Aku dah letih. Dah macam hilang air dalam badan. Rasa nak merangkak jer dari pintu tandas ke tilam. Aku tidur and aku tengok hand phone...hmm kejap lagi pukul 5.30 pagi mesti alarm berbunyi. Aku zzzzzzzz kembali.

Sedar jam 6.00 pagi...Ok!! aku lewat!!!..ni semua sebab kes sakit perut punya pasal. Kan aku dah terbabas. Itupun terjaga bukan sebab alarm...tapi sebab false alarm kat dalam perut aku ni. Sekali lagi terkepit-kepit tersipu-sipu depan laki aku yang sedang tidur....kali ni aku main langkah jer dia sebab dah tak tahan sangat. Dah macam lompat galah panjang aku. Sib baik tak sangkut atas kipas siling. Adeeeehhhhhh....

Dalam kereta pun dia buat hal juga. Kalau dah nak sampai opis boleh la aku tahan lagi. Ni baru nak masuk dalam kereta. Ahhhhh! aku tekad time tu, kalau naik rumah confirm jammed nak turun nanti. So aku buat keputusan yang Obama pun susah nak fikir dalam masa singkat ni. Aku teruskan jua ke pejabat sesambil tu aku tahan pernafasan. Tarik nafas keluar tarik nafas keluar. Ok..ni aku tak boleh buat kerap...sebab bila aku tarik nafas...ok jer..nak hembus tu aku rasa atas bawah nak keluar. So aku kepit jer apa benda yang aku boleh kepit. Tangan aku dah sejuk. Keretapun aku bawa macam fomula 1. Ramai juga lah orang hon-hon aku. Maaflah...ni kes emergency....aku kena bertindak segera. Kalau bersin ni mau terkeluar terus pelaburan aku....so kawal lagi penafasan and teknik kepit mengepit. Sampai jer opis .....aku campak jer bag and cepat-cepat capai tisu terus ke toilet. Sebelah tandas ada orang.....boleh pula aku borak dengan pegawai sebelah yang sama kes dengan aku. Masuk bilik....haaaaa sah! ramai pula orang yang cherry berry......hmmm dan mula lah aksi gossip tuduh menuduh berlaku. Kata salah ayam from catering. Aduuuhhh aku tengok, kalau tengahari sakit lagi, memang aku mintak balik jer. Tak larat nak berebut jamban dengan teman opis yang lain.

Adeeeeehhhhh dah le janji dengan BFF nak makan dim sum ari ni. Isk!!!

pssst: Cherry Berry ni buat aku mengantok!

Me Naughty..me Netty

Tuesday, August 19, 2014

Baju Raya Family Notti Netti Tahun 2014

Ya sayang-sayangku caklempong sekalian.....
seperti yang kalian tahu and naik muak nak ambil tahu,
warna baju raya team family aku adalah Emerald Green.
Emerald Green ya kengkawan.
Tapi ntah macam mana bila dah nak raya....tema jadi hijau kacau bilau. Aku biasalah emerald green vs purple (konon nak kasi memancar-mancar emerald green tu), Laki aku pula more macam Hijau ermmm apa eh?..hijau yang nak ke biru hmm ke laut pun ado, anak-anak aku hmmmm jauh bebenor hijaunya...itu dah warna hijau lumpur dah tu. Ni la bila anak-anak jauh and suami pula pilih sendiri baju raya. Makanya tak menjadi sangat kengkonon nak semua Emerald Green. Tak apalah janji memasing ada baju raya kannnn.


Ikutkan aku ada jer beli baju raya RTW tema Emerald Green dari designer-designer best kat sekitar Lembah Klang ni, tapi tu la aku ni bujet macam body Rozita Che Wan. Sekali sarung haaa....cam cempedak pun ada...itu sarung style berdiri, kalau aku start jalan...mau tetas tang buntot. Kalau duduk agaknya mau koyak rabak....malu acik...malu acik. Taknak la buat sarkas time raya pertama dok? Makanya.....stay dengan baju Prada Lace Emerald Green purple jer la.

Seee...taraaaaaa


Aku buat baju kurung biasa jer cuma bagi nampak sikit cutting. Pada mulanya taknak pakai baju ni sebab nyonya tu buat ketat kat tangan. Dah berapa kali aku cakap, aku nak zip area pergelangan tangan (wudhu friendly) ehhh dia pergi buat butang pula. Dah tu tiga biji butang kat hujung lengan, dah confirm-confirm tak boleh sinsing kalau nak ambil wudhu atau basuh pinggan. Tapi aku gagah kan juga pakai baju ni sampai ke petang. Namapun Ghayo kan?....Baju ni la aku buat makan, baju ni la aku buat basuh pinggan, baju ni la juga aku ke hulu ke hilir dari depan rumah sampai belakang rumah (kes unexpected tetamu yang datang), baju ni la jugak aku tertonggeng-tonggeng basuh berak si starbuck latte. Haruuuuu.

Hmm pengajaran juga buat aku. Nak buat prada lace ni aku rasa better buat baju jer. Hazab berat baju ni aku pakai. Sarung kain jer dah berat. Adoiiii. Ulang sekali lagi. Nasib baik ghayo!!! Nak vogue punya pasal...aku reda.

Tudung tu aku beli kat Zawara. nasib baik ada warna sama green purple. Anak tudung yang purple tu sebenarnya bersambung dengan kain tudung hijau. so senanglah aku, main sarung jer. Tak perlu lilit-lilit patpuluhpat kali.


Ok yang korang tengok tergantung kat atas tu ialah baju anak-anak aku. Marah juga aku dengan apek ni. Kalau aku cakap harga sepasang, korang mesti terperanjat besar gila punya cadbury lah!. Macam tak percaya baju ni dengan harganya. Akupun naik menyampah dengan diri aku sendiri sebab boleh simply tempah baju ni kat apek tu. Walhal belambak jer boleh beli baju ready made untuk anak-anak aku kat Omar Ali atau BAK. Baik aku tempah kat Rizalman jer kalau harga cenggitukan?.

Memang nyesal la aku tempah kat apek tu. Dan itu salah satu faktor aku taknak tempah baju melayu laki aku kat dia (yang lastly diapun tak dapat nak buat baju melayu laki aku. Tapi baju melayu bapa aku dia buat cantik...hmmm.....

Korang bayangkan jer la....aku nak tempah baju melayu laki aku dia nak charge RM800. Baju melayu kosong and kain semua dari aku ya.....bukan kain kedai dia. Huh!!...ok time tu aku ok lagi. Aku minta dia add shoulder pad kat bahu baju melayu laki aku. Nampak ala-ala pengantik season bersongkok tinggi gitu. Ewaah!!! Eh! boleh pula dia nak charge RM1600. Hamboiiii tambah shoulder pad jer pun. Shoulder pad tu buatdari benang emas kot. Last-last aku cancel!!. Isk.....

Itu untuk baju orang dewasa yer. Untuk baju anak-anak aku...haish harga sakit hati nak story sebab harga sepasang baju melayu tu kalau dicongak ditambah memang aku boleh beli 7 baju melayu raya kanak-kanak kat MYDIN. Hadoiiii padan muka aku!!!. 

Paling sedih bila apek tu dah janji untuk embroidery nama anak-anak aku kat poket masing-masing (selalu aku tempah baju kemeja dengan dia memang dia akan jahit embroidery) tapi bila aku check...ehhhh takdepun. Lagipun baju tu dapat sehari sebelum raya. Nak pergi ke kedai dia semula pun dah tutup sebab mak aku yang tolong ambilkan. Mak aku pun tak perasan pasal jahit-jahit nama kat baju ni. Tu satu. 

Malamnya aku cuci baju-baju raya anak aku untuk pakai beraya di Kluang pula. Sekali basuh.....humakaihhhhh warna luntur. Nasib baik aku basuh baju melayu asing-asing. Hijau jer semua air. Ahhh emo lagi. Charge mahal, katanya kain bagus dari korea la gorilla la afrika la...sekali basuh, luntur. Nampak sangat menipu. Aku minta mak aku sound dia.....tapi mak aku kata takpa la.....benda dah jadi. Pasal jahit-jahit nama tu pun ignore jer la..sebab tahun depan mesti baju tu dah tak muat kat anak-anak aku...so senang nak pass kat anak-anak buah aku. Haaaa....terpaksalah reda bila mak cakap camtu. 

Makanya...pengajaran untuk aku. No more tempah kat apek tu. And untuk baju anak-anak (Baju Melayu Raya) Tak perlu beli mahal-mahal. Sebab diaorang membesar bak giant.

Eh! aku emo kan bila story pasal baju raya anak-anak aku? ahahhahaha

Seterusnya baju melayu suami aku. Hmm tak banyak nak diceritakan, suami aku cakap dia nak cari sendiri. So tak perlu kata apa-apa. Walaupun sebenarnya aku nak warna betul-betul emerald green. Tapi bila tengok result baju anak aku warna hijau lumpur, maka aku ok jer dengan warna baju melayu suami aku.

Tahun depan aku dah set warna baru untuk family aku eheheheheheh. kali ni prepare sebulan awal. 


Sekian.....dari pengulas raya yang emo secara tiba-tiba.

Me Naughty..me Netty

What I Wore Today......Majlis Raya Lagi

Assalammualaikum Kalian
masih lagi dalam mood raya tak?

Hari ni ada Majlis Hari Raya di Pejabat.
Hari ni juga aku tak puasa enam walhal tinggal lagi sehari jer lagi.

It's okey...esok harapnya sempatlah.

WIWT : Variante


Me Naughty..me Netty

Monday, August 18, 2014

Planning Aku Untuk Tahun Depan dan Tahun-tahun Akan Datang

Apa Pelan (Planning) korang untuk tahun depan eh? 2015
wah kepoci sangat aku nak ambil tahu kan?.

Aku bila dah lulus jer keputusan Master Degree aku ni, paaanjaaaaaaang lah list pelan yang perlu aku buat. Jangan aku pi gatai sambung Phd sudahlah. Mau tak jadi apa yang planning kan.

Makanya antara yang aku plan untuk tahun-tahun akan datang is:-

a)  Nak pindah rumah


Ya, bab ni memannnnnngggg aku tak sabar dah nak buat. Kalau boleh, esok juga aku nak pindah. Ini antara planning yang dok tertangguh-tangguh. Aku teruja bukan apa. Kesian bebenor aku tengok anak-anak aku, lebih-lebih lagi si Al Imran tu. Asyik bandingkan rumah aku yang sekarang ni (quarters) dengan rumah adik-adik ipaq aku yang memang cantik va va voom. Ya la...gigih ko nak menjawab soalan anak bak peluru M-16 Auto. Kenapa rumah takde tangga la, kenapa tingkap rumah dia banyak la, kenapa rumah takde tanah la, kenapa parking rumah kita di bawah dan kenapa kita naik lift untuk sampai rumah la (kang ajak panjat rumah guna tali kang...nangis).....so pertanyaan-pertanyaan ni kalau diajukan setiap minggu.....boleh mendatangkan amarah!. 

b) Deco Rumah



Aku and suami dah lama beli rumah semi-d kat area Kajang nun. Haa nak pindah rumah mesti ada rumah sendirikan. Lama dah kami beli...almost 8 years dah umuq rumah tu. So apa korang fikir bila rumah yang cantik mantik ditinggalkan almost 8 tahun?...haaaa macam rumah hantukan?....so kat sini aku kena plan bebetul. Kos untuk ubah suai and repair mana patut memang hmmm tinggi kot. Kelmarin pun time aku borak dengan Mak mentua aku pasla rumah ni, mau tersedak aku dengar MIL inform harga untuk ubahsuai porch rumah. Humakaiiii apa ke mahal bebenor. Kalau cenggini aku kira tolak tambah, RM200 ribupun tak cukup. Haiishh dah le kepala otak ni dok ligat nak lebarkan lagi rumah tu nak pecah bumbung nak tambah bilik...nak itu nak ini.....OMG. Tapi bak kata mak aku......slow slow...buat satu-satu.....lama-lama cantik la rumah tu. (kat sini dah timbul dah perasaan nyesal...kalau aku menabung sejak kecil macam Kak Mah, mesti aku dah dapat renovate rumah secara cash...awwww)

c) Pilih sekolah anak




Haaa...tahun depan aku dah start jadi ibu mithali....atau ibu makan budak. Hehehe...sebabnya tahun depan mulalah rutin harian aku menghantar anak-anak ke sekolah and tadika. Harapnya aku ok lah and harap-harap anak-anak aku ok juga lah untuk bangun awal. Sebab sekolah kat kampung jarak rumah mak aku dengan sekolah dekat jer. Bangunpun pukul 7 pagi memasing. Ni kalau dah stay dengan aku, mau pukul 5 aku dah perambat habis semua bangun kan?. Kalau sebelum ni aku bangga jadi orang pertama buka pintu pejabat seawal jam 6.30 pagi, kali ni aku terpaksalah bekorban sikit, lepas hantar si starbuck latte ke tadika, baru aku masuk ofis. Adehhh la. Di sini aku dah target sekolah and tadika yang dekat dengan ofis, antara dapat dengan tidak jer ni. Hmmm.....

d) Nak concentrate berbusiness


Haa...umum sedia maklum (macam pendahuluan karangan kan? eheh) akukan berbiznes kek. Sometimes aku feed up juga bila dapat job buat kek and the same time ada kerja urgent kat ofis anddddd nak tambahkan lagi sedap ceritanya bila ada assignment yang perlu dihantar segera. Haa tu juga boleh mendatangkan amarah dan kelam kelabut. Sudahnya kerja siap! assignment siap so so and kek hancus!!. Maka kali ni, aku ada masa la nak buat caake tanpa fikirkan assignment atau test. Lagi satu aku dah mula nak berjinak dalam business design baju. Insyallah aku masih belajar. Nak buat slow-slow...tak nak gopoh-gopoh memandangkan aku masih zero. Harap-harap menjadilah hendaknya.  

e) Tengah fikir lagi dan lagi dan lagi



Cukuplah unuk kali ni. Banyak sangat plan nanti tak jadi karang. Just concentrate perkara di atas dulu. Insyallah.



Me Naughty..me Netty