Wow!!

Friday, April 18, 2014

Bermain dengan Warna

Hmmm korang berani tak nak warnakan ruang tamu korang dengan warna-warna yang agak daring atau berani? 
Akupun suka kalau ruang tamu aku nampak lain daripada yang lain tapi adakah aku cukup berani untuk bermain dengan warna?. Kebanyakan majalah hiasan ruang tamu yang aku belek dan lihat satu persatu, mostly ruang tamu di Malaysia ni menggunakan warna-warna coklat, putih, hijau lumut, kelabu cair dan krim kiranya yang lembut-lembut and sedap mata memandanglah. 
Akupun nak pindah rumah nanti terasa nak warnakan ruang tamu dengan biru kekelabuan. Hmmm warna apa tu?.... 

haaaa lebih kurang cengginilah warnanya. Lembut jer.

Tapi......masa demi masa berlalu otak akupun makin bercelaru. Alih-alih teringin pula nak warnakan dining room rumah dengan warna yang agak hmmm....extreme lah bagi aku. Contohnya macam kat bawah ni.


haaaaaa berani tak catkan warna purple terang dengan set sofa warna ala-ala gold?. Aku memang tertarik habislah dengan kombinasi warna ni. Tapi adakah my other half pun tertarik?.....

ok, ni pula area santapan. Awwww sangat tertarik oooo dengan warna cenggini. banyaklah barang yang terpaksa digold kan.


dah tu jer.....
korang layan jer mood aku ni ahahahah

Me Naughty..me Netty

Apakah Hukum Menyebut “Rest In Peace – RIP” Kepada Bukan Islam Meninggal Dunia

Entry ni aku cut and paste dari website http://www.e-fatwa.gov.my/ tau.
Akupun ada juga type word RIP pada gambar-gambar mangsa yang bukan beragama Islam. So untuk memahamkan lagi aku and kalian semua, jom baca penjelasan mengenai isu penggunaan Rest In Peace (RIP) ini.

ISU:
 
Apakah hukum untuk orang Islam menyebut “Rest In Peace – RIP” pada ketika mendengar seorang yang bukan Islam meninggal dunia? Adakah ia bergantung pada niat? Bagaimana jika ucapan itu hanya sebagai penghormatan sesama manusia?
 
PENJELASAN:
 
Secara dasarnya Islam membenarkan ucapan yang baik terhadap orang bukan Islam atas dasar kemanusiaan dan penghormatan terhadap hak mereka dalam melaksanakan agama mereka. Ini dapat dikiaskan dengan penghormatan Rasulullah s.a.w apabila Baginda berdiri menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan Baginda.
 
Dua (2) perkara penting dalam isu memberi ucapan kepada orang bukan Islam. Pertama, niat seseorang dalam memberikan ucapan tersebut. Sekiranya sesuatu ucapan diberikan dengan niat membenarkan kepercayaan sesuatu agama yang jelas bertentangan dengan Islam, maka ia adalah dilarang. Sementara sekiranya ia diucap sekadar penghormatan secara umum, maka ia adalah harus.
 
Keduanya, latarbelakang tradisi istilah yang diucapkan. Sekiranya ia telah menjadi sebahagian dari amalan keagamaan maka ia adalah dilarang.
 
Dalam konteks ucapan Rest in Peace, ia adalah satu bentuk ucapan doa yang biasa diucapkan dalam agama Kristian terutama dalam mazhab Katolik sejak abad ke-18. Ia juga biasanya diukir di batu nisan mereka yang telah meninggal dunia di kalangan masyarakat Kristian. Versi penuh ucapan tersebut yang berasal dari bahasa Latin itu ialah ‘May his soul and the souls of all the departed faithful by God’s mercy rest in peace.’
 
Ia juga mengandaikan orang bukan Islam tersebut akan mendapat rahmat dari Tuhan sebagaimana doa asal yang disebut dalam bahasa Latin. Sedangkan dari sudut akidah Islam seseorang yang mati dalam kekufuran tidak akan mendapat keampunan dan rahmat dari Tuhan. Ini berdasarkan ayat al-Quran, Surah al-Taubah:113,“Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabatnya sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu ahli neraka.”
 
Oleh yang demikian seorang Islam adalah amat tidak digalakkan untuk mengucapkannya kepada seorang bukan Islam.
 
Walaubagaimanapun Islam tidak menghalang seseorang Islam mengucapkan simpati terhadap keluarga orang bukan Islam yang meninggal dunia dengan ucapan yang tidak memberi implikasi keagamaan seperti “Saya bersimpati dengan apa yang berlaku kepada anda “ atau “ kami mengucapkan kesedihan atas kehilangan si fulan dari keluarga anda”.

Wallahu a'lam.

Me Naughty..me Netty

Wednesday, April 16, 2014

What Goes Around Comes Around.....Kisahnya

Aku tulis blog......
kau nasihat, jangan tulis blog. Merapu semua tu, habis semua orang tahu luar dalam. Tapi.......kenapa baru-baru ni kau pula terjebak dalam arena penulisan blog?????

Aku pakai high heels.....
kau nasihat suruh stop guna kasut tumit tinggi. Boleh mendatangkan kecederaan dan tak elok. Tapi.......kenapa sekarang kau pula beriya-iya shopping kasut high heels???? siap nak kumpul buat collection lagi.

Aku pakai tudung Fareeda Layer.....
kau kata nampak muka aku macam singa. Tak sesuai dengan muka aku and ko akan elakkan pakai tudung cenggini. Tapi.....kenapa aku terjumpa gambar raya kau tahun lepas pakai tudung fareeda layer?....kau nak jadi singa jugak eh???

Aku amalkan diet Master Cleanse dulu......
kau kata diet yang merapu & nonsense (aku masih ingat lagi riak muka kau menggayakan ayat NONSENSE tu, macam Shreak) . Siap buat mesyuarat gossip seantero untuk sedarkan aku yang konon dah hanyut. Tapi......kenapa dalam chat group kau beriya bercerita pasal resepi Master Cleanse ni? siap tunjuk breakfast air tebu cili tu lagi. Kau nak aku repeat ayat NONSENSE tu pada kau ker? tapi aku taknak jadi Shreak.

Aku beli truck Hilux.....
kau kata tu kereta apek bawak sayur ke pasar. Buruk. Ko suggest beli Honda City. Aku touch up cantik-cantik Hilux jual sayur tu supaya nampak macam kereta transformer. Hmm.......kenapa senyap-senyap kau order Nissan NAVARA truck?.....kau pun teringin nak jual sayuq ka????. 

Aku makan pedas-pedas......
kau kata bahaya oooo makan pedas-pedas boleh kena appendix and muka berjerawat batu lesung. Itu 10 tahun yang lalu. Tapi kenapa di kenduri kawin kawan kita tu ko bebel kata sambal tak pedas?......semua tak pedas?....aik?....aku jumpa ko ker atau klon kau yang bercitarasa berbeza?????.

Aku makan petai.....
tahun lepas-lepas kau eeeeeew eeeeeeewww kan aku dengan muka jijik sambil tutup hidung walhal aku tak suap pun lagi petai tu. Minggu lalu kat toilet aku terbau sesuatu yang hancing ditoilet sebelah. Aku cam bau itu. Tengok-tengok kau keluar dari tandas sambil tersipu-sepit. Eee nak jer aku ulang ayat yang kau penah lontarkan kat aku suatu tika dulu. Tapi tak sampai hati nak mempetaikan kau.

Aku make-up di ofis.....
kau kata buat apalah nak make-up bagai. Ke pejabat jer. Cuba jadi natural sikit and jangan jadi plastik. Suatu hari ditakdirkan kau dan aku terlibat dalam satu majlis. Aku ajak kau temankan aku ke MAC untuk dimake-upkan. Kau pun join sekaki dengan alasan sekali sekala apa salahnya, yang akhirnya boypren kau tak habis-habis memuji kata rupa kau lain dari yang lain. Sudahnya sekarang kau kemain melawa ke opis dengan make-up and bulu mata pelesu bagai. So, kau nak aku kategorikan kau jenis plastik apa? Plastik sampah? plastik muntah anak aku? atau plastik segery????.

Aku buat kotak cantik-cantik untuk cheese cake aku.....
tapi kau mencebik. Kau kata buat apa membazir duit buat kotak cecantik yang sudahnya dalam tong sampah perginya. Tapi.....kenapa bila kau order cheese cake dengan aku, aku bagi kotak kek biasa dari Bake With Yen, kau mula bebel-bebel kat aku. Kau kata aku tak bagi sama macam kotak yang aku DIY tu. Aik????? kau nak apa sebenarnya Salina Gomez?????

Aku pakai tudung selendang lilit-lilit........
kau kata buat apa tiru model-model arab semua tu. Merapu sahaja and kau prefer pakai tudung bawal yang lebih sopan dan simple. Tapi kini......kau nampak lain. Dengan fesyen turban di kepala mengikut peredaran zaman katanya. Memang simple gila lah fesyen kau. Betul.....buat apa tiru model Arab. Tiru jer sarang tebuan. Merekapun ingin sarang mereka difesyenkan. Tak gitew?

Aku tak pandai didik anak......
kau kata aku ni terlalu manjakan anak. Anak aku buat perangai dan aku hanya marah gitew jer. Kau kata kalau kau jadi aku. Kau akan sepak anak sebagai pengajaran. Tapi kini bila kau telah punya anak, anak kau buat perangai....kenapa tak disepakkan?....alih-alih anak kau lak sepak kau sebab tak dapat mainan....hah? camno tu.......(aku pula rasa nak sepak dua-dua sekali)

Aku over dalam menghias diri.....
kau kata kadang-kadang kau tengok aku ni macam over tak bertempat kalau menghias diri. Aku cakap untuk suami. Tapi kau cakap suami kau tak pernah kisah pasal penampilan kau. Tapi kini......kenapa single jer babe? mana laki kau? ooppssss!!!!!

Aku makan di Restoran Jepun.....
Kau cakap....isk! apa makan tempat macam tu. Tak boleh telan benda-benda pelik and raw. Tapi kenapa sekarang....penuh selfie kat ig gambar kau bermesra-mesraan dengan sushi. Selfish betul kau ni!

Aku bodoh sangat sampai turun kelas....
kau sindir aku kata "tu la kenapa bodoh? sebab tu turun kelas bodoh". Waktu tu kau di tingkatan 2 A dan aku di tingkatan 2 E. Aku ingat muka dan patah perkataan kau sehingga hari ini. Bila tengok facebook...hmmm kenapa kau ---------------teeeeeeeeeetttttttttttt. Tak perlu aku teruskan, boleh menimbulkan perasaan riak.

Apa yang nak aku sampaikan di sini, jangan mudah mengkritik pada sesuatu perkara yang kita belum tahu atau mencuba lagi, takut apa yang kita kritik itu menempelak pada diri kita semula. Orang kata tak kenal maka tak cinta kan?......akupun antara yang terjebak ke kancah ini. Aku paling tak suka emas (zaman remaja dulu) kemain bencilah katakan. Siap aku tolak-tolakkan cincin emas yang mak aku kasi. Itu dulu. Sekarang????? pantang dengar EMAS....mesti aku dok servey kat internet dah macam addict dah ha. Sapo nak cakap tu. "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok percakapannya tetapi buruk perbuatannya"

Me Naughty..me Netty

Diary Diet nottinetti seterusnya.....

Ok, aku dapat rasakan yang korangpun naik menyampah tengok menu diet aku. Akupun secara tak langsung menyampah juga nak upload gambar dari handphone ke computer. Makanya aku setop sampai sini dululah entry menu-menu sihat aku and aku juga setopkan aktiviti kira-mengira jumlah kalori yang aku ambil. Oppsss! bukan bermakna aku setop terus dari aktiviti diet ni. Aku cuma berhenti upload gambar makanan sihat jer. Cuma ikut mood, kalau aku rasa aku nak letak gambar makanan, insyallah aku uploadkan. Kalau aku malas nak mampos....memang korang pandang blank image jer la. 

So dengan ini segala aktiviti diet aku akan teruskan melalui jurnal aku. Nanti-nantilah aku tunjukkan jurnal tu. Maklumlah masih awal lagi......kurus cara manual ni ambil masa kan....kan...kan...

makanya buat masa ni korang tatap jer la gambar aku dengan breakfast hari ini - yogurt Anlene. Dalam banyak-banyak yogurt yang aku rasa best is jenama Marigold (buahnyer terasa oooo) and Anlene....sedap tak masam sangat tapi sikit la isinya.



adios....

Tuesday, April 15, 2014

Diary Diet nottinetti Hari ke-7

ok aku skipkan diary diet aku hari ke-6. Sebab aku rasa makan macam ala kadar jer. Cheeewah.
Pagi aku pekena 2 bungkus nasi lemak 50 sen tu, so mencanak kalorinya. ahahahah sesuka hati jer. Aku taknak breakfast nasi lemak but anak-anak aku ni jenis yang nampak nasi nak nasi nampak mee nak mee. (kes pasar tani) So yang tak habis aku terpaksa habiskan. Naya. Tengahari amik nasi sebab aku rasa lama dah tak membuang and malam ayam masak kicap. Total kalori day 6 = 1,252...walaupun masih bawah paras beku, tapi bagi aku totally failure lah sebab akukan target kalori bawah 1,000 jer. Ahahahahaha.

ok, lupakan diet day 6 tersebut.
Mari kita mulakan acara menu diet day 7 pula yakni semalam.

Breakfast aku blend, pisang+yogurt+susu - kalori: 295



untuk lunch pula, aku makan ikan sambal ikan keli, tempe, peria dan telur rebus - kalori: 241


untuk dinner pula aku buat sendiri
bakar dalam aluminium foil, brocolli, bebola ikan, isi ayam dan telur sebiji - kalori: 353


So total kalori diambil semalam = 889 
eheheheh

Monday, April 14, 2014

Diary Diet hari ke- 5

Hi....ok sekarang ni aku stroy diet hari ke 5 which is hari Sabtu.

Mesti korang ingat aku nyesalkankan sebab makan banyak on Jumaatnya. Muahaha langsung tak muahahaha. Riak sangat aku ni ha. Segala amalan...cheeewah! segala kalori yang berlebih, aku catatkan dalam buku Diet aku (nanti aku tunjuk bila dah semengah sikit buku tu). 
Apa aku buat dengan kalori berlebih tu??? hahahaha nanti aku cerita. ok

Hari ni korang tatap dulu menu diet aku 

Breakfast, setengah biji buah pir, apple hijau and satu cawan susu. Blend kan. Lalu minum airnya.




Seyes!!!! tak sedap!
uweeekkk tapi aku gagahkan juga. Kalo letak caramel hamboiiii baru mabeles!!! (in your dream netty)

Breakfast kalori: 268

Lunch pula, makan nasi ayam 'The Chicken Rice Shop'. Aku makan ayam stim jer...and sup.

kalori Lunch: 173


Dinner......bawa family aku makan asam pedas kat melaka.
Hmm...aku sebenarnyakureng skit asam pedas ni. Tapi dah itu je menu yang ada kan. Soaku rasa dalam 5 sudu kuah asam pedas tu. Kira juga ke kalori eh?....ahahahah 

aku anggarkan kalori asam pedas: 60

So total kalori: 501

Diary Diet Hari ke- 4.......-Today is Cheating Day!!!! yeayyyyyyyy.

Assalammualaikum kalian. 
Haaaa....aku tau hari ni hari Isnin, but saja nak story diary diet untuk hari ke 4. Hari ke 5 dan ke 6 aku cerita entry lain ok.

Bagi menyeronokkan lagi diet aku yang makin lama makin  nampak boring ni. Aku telah membuat keputusan untuk memilih satu hari dalam seminggu sebagai My Cheating day. Hari di mana aku akan makan sepuas-puasnya tanpa mengira kalori. Kalori??? aku anggap aku tak kenal langsung bahasa perkataan tu on my cheating day. Seronok wei.......aku pilih hari jumaat sebab kat ofis aku ada jamuan besday dan lagi aku nak balik melaka after kerja. Nak bawa family makan ikan bakar di Umbai. Dah terbayang ikan kerapu semuanya yang berdandut depan aku. Wow!

So, jom tengok menu makanan aku on my Cheating day......

Paginya aku dah makan plum. Masam-masam manis. Aku makan 2 biji, selebihnya budak ofis sapu.
Perlu ke kira kalori???? Takpelah...namapun Cheating day.....ko kan tak kenal ayat KALORI tu...kan..kan..kan...

Plum Kalori: 2 biji x 30.2= 60.4


Around 10 am cenggitu majlis bermula. Bos belanja Laksam. Aku sebenarnya tak suka sangat laksam ni. But dah bos belanja. Kenalah jaga budi bahasa. Aku makan setengah mangkuk kecik jer. Seyes tak tipu. Kan aku cakap aku tak berapa in dengan laksam.

Laksam Kalori: 300


Haaaa....ni aku suka sangat. Karipap abang ni memang super duper sedap. Karipap ni aku belanja 50 biji.
Patutnya nak order karipap daging, but bos aku tak makan daging. So tukar kepada karipap ayam. Pon bolehhhhhh. Aku makan hmmm mau 10 biji kot.

Karipap kalori: 130x10=1,300


Tengaharinya aku balik rumah sebab nak masak untuk suami. Akukan nak terus balik kampung after kerja. So kesian kat laki aku. Maka aku masak dia asam pedas while aku bakarkan dada ayam dalam aluminium foil yang dimasukkan dalam oven. Memang tawar sebab aku tak letak ap2-apa just kicap. Huh. nak cepat punya pasal.


Kedebak kedebuk...haaa siap bekalan tengari aku. Oh! aku tak keluar dengan BFF since dia balik awal.
haaa kat bawah ni menu tengahari aku. Saja tambah telur. Buat penaik semangat. Hahahahah. Cili tu aku ambik dari sebahagian barang pelengkap laksam.


Kalori set lunch : 222

Malamnya...aku ajak mak bapak aku ke Umbai. Konon nak makan ikan bakar jer. Aku tak ambilpun sotong goreng tepung feveret aku. Tapi silapppp...bapak aku order kupang. Akupun tak berapa in dengan kupang. Tapi yang ada cuma aku, bapak aku, mak aku and anak-anak aku. Haaa terpaksalah aku habiskan kupang tu. Sambalnya sodap!!!! Ikan bakar habis aku ratah.


Haaa...konon takmo amik nasi lemak....tapi apa gunanya cheating day kan? kan?....lagipun time aku bukakan satu nasi lemak untuk si starbuck latte.....huiishh berkepuk-kepuk asap keluar dari nasi tu. Apa lagi, aku senyum-senyum ambil satu untuk aku ngap!...Cheating day, cheating day.


Kupang yang aku terpaksa habiskan.


Oh! ada lagi satu feveret all time!!! Udang oats.
Gile tak order?!!!! Mak aku order banyak pulak tu. Sib baik anak aku makan udang juga. Yang tak makan anak aku yang Al Imran tu. Dia makan nasi kosong jer. Dah!...isk tak menikmati makanan macam si starbuck latte betul la.


Haaaa tengok tak betapa taksubnya aku makan sempena Cheating day????


Oh! ni gambar jauh...jom teliti gambar dekat pula.


Haaa...korang nampakkan.....penuh alas nasi lemak aku (no pinggan)....dengan kupang dan kepala udang.
Menyesal???? kamoonnnnn
kan Cheating day. Rasa best jer......
hehehehehehehe


Kalori Makan di Umbai: 860

Total: 2,742
haaaaaa ambik ko!!!!