Wow!!

Thursday, September 18, 2014

Kaison Sudah Ada Menjual Kotak Kek

Teruja kauuuuuuuu.

Aku kan jenis penggemar kotak-kotak yang cantik-cantik ni. Ya la korang pun sedia maklum yang Kedai Kaison ni memang ada menjual box-box yang cantik but yang ni aku jumpa memang khas untuk letak kek atau dessert. Lompat bintang aku kat sini tapi apa kan daya buntot sebeban. Tak dapat nak lompat tinggi-tinggi.


Jom tengok kotak kek yang aku maksudkan.


Time aku snap ni tak ada la pula nampak yang dah complete jadi kotak. tapi ni untuk cenderahati kecil-kecil tu bolehlah.


warna pink ni memang menarik tetariks....lawa bentuk kotaknya. Comel jer ha.


Aku berkenan betul dengan kotak coklat ni. Memang dah nak ambil untuk birthday anak-anak tapi aku relax dulu sebab er sebab er aku still emngharap bakul rm5 yang jual di Daiso tu cukup 60 buah. Hari tu aku pergi Daiso Midvalley ada 20 buah bakul jer. Adeh. Kotak coklat atas tu besar tau bukan kecik tapak tangan.



Yang ni pun pendapat aku memang cute sangat!!!. Kalau time puasa diaorang keluarkan kotak menggelembung ni, kompon aku beli buat letak duit kertas and duit syilling and gula-gula.


Haaa kotak coklat besar gabak tu best kalau isi kek besar. Kotak pun besar. 
ehehehehe

ada lagi kotak kek di Kaison cuma aku tak berpeluang nak snap since orang ramai. maklumlah cuti sekolah, kalau pergi time kerja memang aman bahagia. Aku suka pergi Kaison Festival Setapak. 

Adios...dah itu jer aku nak story. Daaaaa

Memang favourite aku la antara Kaison and Daiso ni....ahahahaha....buang masa kat kedua-dua kedai pun aku sanggup muahahahah

Mencari Sangkar Burung Perhiasan

Kakak-kakak, abang-abang, pakcik-pacik, boypren girlpren sekalian.

Ada sesiapa tahu tak mana nak cari sangkar burung yang untuk perhiasan ni.

I tau ada jual di Kaison, Kedai pengantin and Nilai.
Just nak tau kot uols kenai yang ada jual borong.

Nak yang kecil jer...tapi kalau ada borong I memang nak.

So kalau ada sesiap tau habaq mai na.

Kot ada kenal tokei-tokei buat sarang burung perhiasan ni ker....

Help ya.


10 Khasiat Chia Seed Dalam Diet Harian Anda

Ok kawan-kawanku yang bertanya apa kebendanya Chia Seed tu? Boleh ke makan biji-biji kecil ni. Chia Seed ni Biji Selasih ke? Ko boleh kurus macam Anjelina Juling ke kalau consult Chia Seed ni?

Ooppps ooops sabar sabar bah wahai kengkawan ku. Meh sini aku cerita one by one ok. Aku ni bukan pakar nutrisi yang bertauliah tapi kalau ko rajin baca buku and buat perbandingan antara cakap doktor A dengan cakap Doktor B kemudian dirumuskan pula oleh Doktor C maka secara tak langsung korang akan faham sendir peri pentingnya sesuatu makanan kesihatan tu kan kan kan?. 

Akupun takda la kata aku belagak pandai sangat. Akupun ambil dari internet jugeks. Tapi nak kukuhkan lagi alasan yang aku patut ambil biji Chia Seed ni setelah aku curi-curi baca majalah kesihatan di MPH dan bandingkan dengan bacaan di internet dan juga forum-forum bertauliah di Fesbook. Ahahahahaha...ko bacalah berapa banyak....kalau isi dalamnya sama jer...haaa betul la tu. 

Ok. Soalan pertama.
Apa itu Chia Seed?.....

Chia Seed ni ada lah sejenis tumbuhan berbunga dalam keluarga pudina itu berasal dari Mexico dan Guatemala. 

Apa pentingnya Chia Seed ni?.
Wei!! Penting ooooo untuk meningkatkan tenaga , menstabilkan gula dalam darah , 
membantu penghadaman, dan menurunkan kolesterol.

mana nak dapat Chia Seed?
Banyaaaak...aku beli di Cosway Rm30 lebih la. Di Aeon Big pun ada, Jusco ada.


10 khasiat penting yang terkandung dalam Chia Seed

Pertama

-Melawan Diabetes-
Chia Seed telah dikaji sebagai  salah satu rawatan semula jadi yang berpotensi untuk pesakit diabetes tahap 2 kerana keupayaannya  memperlahankan penghadaman. Lapisan agar-agar biji chia terbentuk apabila terdedah kepada cecair-boleh juga mencegah pancang gula darah.


Kedua

-Serat yang banyak-

Hanya 28 gram atau satu auns hidangan chia seed mempunyai 11 gram serat pemakanan - kira-kira satu pertiga daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk orang dewasa. Menambah beberapa chia seed dalam menu diet anda adalah satu cara yang mudah bagi memastikan anda mendapat jumlah fibre yang baik. Dimana ia penting untuk sistem penghadaman.

Ketiga

-Kekuatan Gusi dan Tulang-

Satu hidangan biji chia seed mempunyai 18 peratus daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk kalsium, yang berfungsi untuk mengekalkan tahap kesihatan tulang, gigi, dan mencegah osteoporosis.



Keempat

-Mangan-

Manganese (Mangan) bukan nutrien mineral yang terkenal, tetapi ia adalah penting untuk kesihatan manusia. Ia baik untuk tulang dan membantu badan kita menggunakan nutrien lain seperti Biotin dan thiamin. Satu hidangan biji chia seed (28 gram) mempunyai 30 peratus daripada pengambilan disyorkan untuk mineral ini.


Kelima

-Lebih Fosforus-

Dengan 27 peratus daripada nilai harian anda untuk fosforus, biji chia seed turut membantu anda mengekalkan tulang dan gigi yang sihat. Fosforus juga penting untuk mensynthesize protein (pertumbuhan dan pembaikan) sel dan tisu tubuh kita.


Keenam

-Penuh Dengan Protein- 

Biji Chia juga adalah salah satu sumber protein buat vegetarian dan ianya  tidak mempunyai kolesterol. Satu 28-gram hidangan biji Chia Seed mempunyai 4.4 gram protein.


Ketujuh

- Menstabilkan Gula dalam Darah-

Chia Seed juga berkesan dalam menstabilkan gula dalam darah disamping melawan rintangan insulin yang terikat dalam peningkatan lemak perut (belly fat). Rintangan jenis ini amat berbahaya untuk kesihatan kita secara keseluruhan.


Kelapan

- Mudah Kenyang-

Tryptophan merupakan sejenis asid amino yang ditemui dalam ayam belanda. Ia juga ditemui dalam biji Chia Seed. Walaupun tryptophan memberi kesan mengantuk selepas makan (Cthnya Jamuan Hari Raya) namun ia juga berpotensi membantu mengawal selera makan (mudah kenyang), tidur yang selesa dan membantu meningkatkan mood anda sehari-harian.

Kesembilan

- Meningkatkan Kesihatan Jantung-

Kajian Klinik Cleveland menyatakan bahawa biji chia seed telah terbukti dalam peningkatan tekanan darah untuk pesakit kencing manis. Ia juga boleh meningkatkan kolesterol sihat pada masa yang sama mengurangkan jumlah LDL, kolesterol dan trigliserida. 


Kesepuluh

-Penuh dengan Omega-3-

Biji Chia adalah penuh dengan asid lemak omega-3, dengan hampir lima gram dalam hidangan satu auns. Lemak adalah penting untuk kesihatan otak. 


haaaa itu jerlah 10 khasiat biji Chia Seed ni.
Semua ni aku ambil dari website



Kalau tak faham versi bahasa yang aku guna ni korang sila-silakan lah ke versi omputih yang lagi ummphhh!!

Macam mana nak makan biji Chia Seed ni?

Haaaa korang nak makan cenggitu jer pun boleh...aku selalu ambil dua sudu besar satu hari.
Kalau malas....makan camtu jer (telan) kalau rajin aku tabur di semua jenis makanan yang aku hadap. Cthnya nasi, roti, bubur, oats, air suam, cicah budu pun boleh.

Nak tau resepi yang are?....nanti aku bagitau resepi Chia seed yang best best ok.

ko layan jer dulu gambar ni.

Cherry Chia Pudding Recipe



Me Naughty..me Netty

Hari Malas Saya

Salam all.

Hari ni malas betul.
Malas nak makan supplement, 
Malas nak pakai lotion tangan,
Malas nak bersusuk (Make up),
Malas nak bertumit tinggi KLCC,
Malas nak ke tandas,
Malas nak kemas bilik ofis,
Malas nak keluar makan tengahari nanti. 
Eh!!!! malas lah semuanya........

Ni sekarang malas nak taip pula.


Sebab malas, breakfast pun malas nak habiskan semua.

Tajuk breakfast hari ni : Roti John tak habis malam semalam, Kekacang Raw dan Air Chia Seed

ok dah malas.....entry selepas ni yang keluar kebanyakannya auto publish.
Bye...
Malas!!

Wednesday, September 17, 2014

The Unsung HERO di Perpustakaan Negara Kuala Lumpur...Eh!! Jumpa Hantu.

Wah! tragis sungguh usaha aku nak mencari novel 'The Unsung Hero' karya Melur Jelita ni.
Hahahaha dapat tahu yang ada terjual novel ni di Perpustakaan Negara dengan harga RM33. Apa lagi aku heret sekali BFF pergi cari novel ni kat library. Memandangkan aku dah biasa ke library since belajar lagi so senanglah nak jumpa. Cuma blur sikit nak cari area novel ni dijual.

Sebaik sampai, aku tanya minah kaunter tu. Ok dia baik hati tunjuk arah mana kami patut pergi. 
So dah dapat sticker entry masuk kami pun otomatik nampak booth Melur Jelita. SO nak short cut la. Tapi Uncle guard marah la. Dia suruh ikut laluan yang sepatutnya. So.....bermulalah ekspedisi kami di perpustakaan tersebut. jeng jeng jeng



haaa ceria jer...sebab masihng-masing dah nampak jalan yang diredhai.


Haaaa....sambung cerita di atas. So....kami pun berjalan di lorong yang diarahkan.....sunyi tiada orang. Tengah jalan-jalan sambil ketawa tu. Aku ternampak bilik jail. Samar-samar macam ada orang. Tapi patung sebenarnya. Takkan la kot...pihak library nak upah manusia betul stay berjam dalam jail tu kan.
Aku bab-bab patung ni memang scary sikit. So aku ajak Mummy Ayu bergambar. takut-takut ooooo kami bergambar. Dalam hati janganlah ko idop. Lari angkat kain mak!!!!


Suasana time tu memang kecohlah dengan hilai tawa aku and BFF. Mana taknya..tergelak sana tergelak sini. Aku bukan apa saja nak gelak bagi kawal emosi yang horror time tu. So time tengah jalan lenggang kangkong tu sambil ketawakan Ayu. Aku memang suka ketawakan dia. Hahahah see..sekarangpun aku ketawa ni. Ok.....sebaik tiba satu sudut. humakaiii! Allah! terkezut aku tertengok menatang ni. Berbuluuuuu jer. Aku ingatkan hantu raya. Serious ko! aku jerit!!! yang secara membabi butapun ayu jerit sama dengan aku. Aku lupa time tu aku lari ke tak?...Polis cop gaban mana boleh lari kan kan kan...ehheheheehhe. Nak ambil gambar pun takut-takut. Aku takut benda alah tu bangun and kejar kitaorang. 

Haaa kalau macam tu sekali lagilah aku angkat kain padayyappa bedesup cabut tinggalkan Ayu. BFF? ohhhh time ni maybe aku lupa kot siapa bff eheheheh......woi! kes kena kejar hantu takkan ko nak ajak selfie kan kan kan...See.....tinggi imaginasi aku.


takut tak?....berbulu jer...tau lah pihak library nak kasi nampak rock kapak. Tapi agak-agak la kan mengurai jer haaa.

Time tu banyak betul patung. And si Ayu ghajin bebenor nak bergambar dengan patung-patung yang ada. Aku dah la cuak kan.....kot ditegurnya kita. 

Tapi dalam dok takut tu sempat gak aku posing sebelah mamat patung ni. Macam real kan?....Lebih kepada aku tengok member tengah angkat barang. Ko tak tau time ni kaki aku memang standby jer nak cabut in case mamat patung tu toleh tengok muka aku. Kalau dia toleh jer kan...memang tak cukup kangkang aku langkah. Silap hari bulan mau kejang kaki....tak pasal-pasal aku ngesot macam sister ngesot tu.....baru power!!! hantu jalan kat aku, aku pula yang ngesot. Time ni aku risau gak kot Ayu tetiba lari tinggalkan aku kan.


Haaa tu ko tengok.....laki kat rumah takmau lak dia lentok-lentok. Kat patung tu jugak yang dia buat perangai. Nasib baik tak dipujuknya aku bawa patung tu balik sekali. Kalau dipaksanya aku, memang aku hempuk dengan ko and patung-patung tu sekali. Kalau aku beranilah. Muahahahha Ampun Ayuuuuuu. Aku ambil gambar gegar. Sedia maklumlah imaginasi aku tinggi. Takut Benda tu peluk Ayu. Untuk ketiga kalinya aku rela angkat kain and terus cabut lari. Bff???? biarlah dia bermadu kasih dengan benda alah tu berdua jer.


Habis perjalanan yang sunyi sepi tu. Saja jer pakcik guard nak bagi kami lalu situ supaya terkejut terkejut kan pokcik!. Akhirnya sampai satu kaunter. Ada orang. Aku ingatkan patung. Haaa tu orang betul, 
dan jalan sikit akhirnya jumpalah booth Melur Jelita. Tapi kak Melur Jelita takda. Dah balik Kelantan. So aku bergambar dengan papan iklan jer la.


dah beli semua kami happy-happy sebab aku dapat apa yang dicita. Ayu takpe dia dapat free from big boss dia. Aku belikan untuk blogger Shana sekali.

So..tamatlah perjalanan kami yang menggerunkan dan mengada-ngada pun boleh.
Dapat beli novel, then singgah beli starbuck.....then balik ofis. Sekiannnnnn
Macam mengah jer kan baca entry akuyang ni. Aku pun mengah gak menaip macam ada orang tengok aku. Lariiiiiiiiiii

Dah Start Kerja Giler Survay Wallet Baru


Aku tau apa BFF aku nak cakap
Aku pun dapat agak apa korang nak cakap ehehehhe
orang kata dengar kata hati...maka itu yang aku lakukan ahahahha
dengar kata hati...sebab ia ikhlosssssss dari sanubari muahahhahahahahaa

jom survey wallet baru jom! jom!


Burberry Bow Detail Leather Zip Around Wallet
RM 2,495 (website)


Coach Accordion Zip Wallet in Zebra Embossed Leather
Dollar  $ 235




Gucci Swing Leather Zip Around Wallet
$380


Gucci Nice Microguccissima Continental Wallet
$ 540


Gucci Shiny Microguccissima Leather Continental Wallet
$ 440


Gucci Bree Guccissima Leather Continental Wallet
$ 540


Micheal Kors Lexi Leather Continental Wallet
$ 295



Micheal Kors Miranda Continental Leather Wallet
$350


Chanel Flap Wallet in Lamb Skin

Chanel Compact Corieuse Wallet

$ 660

dah ni jer dulu kot..yang terkenan dihati...

waaaa..banyak syiok oooooooo!!!!!!

Me Naughty..me Netty

Makan-Makan di TGI Fridays With BFF

Haluuuuuuuuu...yer....Aku bersiaran sekali lagi ahahahahaha
Jumaat lepas kan aku berlunch dengan BFF aku.
Kali ni dia yang teringin ke TGI Fridays semperna dengan hari jumaat nan indah.

Bat before that" let's take a selfie first"
Suka tau ambik gambo kat dalam lif....fefeeling nanti ada hantu dok tengah-tengah kitaorang buat muka bodoooo jer kan. Then aku boleh upload kat Harian Metro lalu dapat duit upah seekers. Gitu.....


Kitaorang tak membuang masa kalau ke Midvalley. Sebabnya nak cepatkan...nak gossip nak bagi nasihat nak waaah! tu nak waaaaaa! ni....nak hanjingkan BFF aku lagi...haaa tu semua memerlukan masa. Sebab tu aku kalau masukjer entrance parking mid valley....memang terus parking illegal jer...takdok nak baik hati sesuci lebaran nak cari parking yang hok molek sikit. No no time is masa key. harus cepat dan tangkas.

Dah parking terus naik lif and terus hinggap kat TGI Jumaat.


ambil gambar awek ni dulu.
baru awek kat bawah ni. 


lepas tu selfie sendiri dengan harapan pelayan TGI tu nampak lalu datang and tanya" you want me to take picture for you?" huh sampai sudah takdok yang offer...chait!....


Setelah gossip separuh jalan....and air ice lemon tea di refill separuh....maka tibalah makanan yang diidam-idamkan.

Ayu makan Sizzling Chiking with shrimp
and aku makan Grilled lamb. Best ooooo rasa taknak share dengan jiran depan. Tapi takut doser...maka share la dengan Jiran. Jiran jer rajin share dengan aku sebab ayam dia terlalu banyak or kureng or keras...entahlah ahahaha..shrimp dia bagi rasa satu ekor jer kot...kot ker?. ahahahahah Tapi aku cilok jugak dia punya cheese. Ehehehehhe


haa tu menu kitaorang.


Nampak besar gaban menu aku...Padahal biasa-biasa jer. Ker...aku dah mengecil? hahahahah


Ni Ayu dengan makanan dia. Ayam jer tak berapa nak habis kot.


Lepas tu ambil gambar kat sini. BFF aku ni kan..kalau ngambil gambo..tak pernahnya nak center, main ambik jer. Aku nak bagi gambo nampak macam aku join Majlis kemerdekaan tu pun tak menjadi......tapi takpe lah..kena train lagi BFF ni. Cara-cara mengambil gambar yang betul. Kena panggil guru Mamatisya....baru garang sikit.


Haaaaaa.....aku suka gambo cenggini. Dekat jer nampak BFF macam join the group. Ahahahaha. Nampakkan belakang Tun Abdul Razak tu macam ada orang tengok Ayu. Haa tu baru real. Ahahah baru termimpi-mimpi.

Apa-apapun tetap best kalau keluar dengan BFF...sebab korang pun tau apa yang ada pada BFF. Eheheheh

Jom selfie sekalilagi dalam kereta okey.


psss/- Aku malas check nahu mahupun tatabahasa mahupun ejaan. sekian.