Monday, December 20, 2010

Saya Kasi Resepi Macarons....sila salin. Cerita benar, tapi takde en3 bergambar :( nasiblah!

Ya, saya masih lagi berada di alam ceria gondorowo....
teringat semalam....bila tinggal sensorang jer..mesti time tu laaa astro kemain rancak tanpa ditapis-tapis tayang movie hantu...cait!...dah jadi satu isu, aku pasang lampu sampai lampu 2 ruang tamu, dapur, lorong ke toilet....lampu bilik airpun aku pasang......giler meriah rumah.....!...(pakat konon hantu takut lampu laaaaa)....itu yang mak aku cakap time nak pisahkan aku tidur dengan dia....aku cakap aku takut tidur sorang. Then mak aku cakap, kalau takut hantu, pasang lampu, hantu tak berani masuk bilik kalau lamu ON. ya...PENTIPU!!.......tapi mak aku berjaya pisahkan aku dari tidur sebilik dengan dia......bravooo..bravo.....so sampai sudah aku dok fikir, kalau pasang lampu, hantu takut nak dekat dengan aku.....tapi Kalau Edward Cullen aku tak kisah....eheheehehehe...........

okee..lupakan mazhab terpesong itu tadi, berbalik kepada agenda pertama. Saya gembira start sabtu sehingga hari ini...harap-harap berkekalanlah sampai seminggu......sebabnya??? saya dah jumpa resepi yang betul-betul menjadi untuk buat Macarons! So far, dah dua kali buat and dua kali adunan saya menjadi and tak buang.....dalam erti kata tak membazir......Macarons naik cantik and takdalah manis sangat berbanding last time saya buat (manis tetap manis, tapi takde lah sesangat manis....) korang faham tak???? saya nak tunjuk gambar, tapi hmmm apakan daya camera takda....sedih......

Sebenarnya.....saya dah lama mencari resepi yang betul-betul menjadi.....cari blog sana, umpil web sini, kopek buku sana, sodeng laman web nie...tapi tiap kali saya buat mesti tak menjadi...sedih sangat..bayangkan berapa banyak resepi yang telah saya cuba..hasilnya..hmmm ntah apa-apa ntah...so...last saturday, I decided to search resepi macarons yang bebetui punya. jadi....saya telah ke Perpustakaan free yang best yakni MPH Midv. ehehehehehe.....saya telah bertapa di sana lebih kurang 5 jam kot..untuk menuntut ilmu secara percuma tanpa dimarahi dan tanpa dikenakan bayaran.......

Jadi, saya telah menelaah pelbagai jenis buku resepi (tak banyak tunjuk resepi macarons) but adalah saya baca buku satu nie (harga dia rm100 lebih) saya tak beli...sebab agak mahal untuk resepi english kan?....tapi mungkin saya akan berfikir untuk melaburkan sedikit duit saya membeli buku tersebut......saya baca bersungguh-sungguh dan berusaha mengingat gram-gram ingredients macarons.....(Ibu mertua saya pernah kata, mat salleh punya buku resepi selalunya betul measurement dia, kalau tak betul, kita pengguna boleh saman itu orang ajar resepi.... tak macam kita punya.....nak bagi resepi...adaaa je bahan dikurangkan....isk isk isk.......so...saya balik ke rumah, terus buat macarons......macam-macam saya buat, kari macarons, nasi goreng macarons, telur dadar macarons...eheheheh PENTIPU lagi.......

Jadi...........

Ini resepi macarons......

200 gram - icing sugar                    ) icing dan serbuk almond hendaklah diayak dulu
120 gram - serbuk almond (badam)

3 biji putih telur ayam  - (jangan pepandai guna telur itik atau telur puyuh...!!!! saya simpan selama 2 atau 3    hari dalam peti ais)
20 gram - castor sugar
secubit - cream of tartar

----saya bagi resepi macarons dulu......filling dia or jem dia, esok or petang sikit eh.....filling dia senang jer, tak pernah gagal....----------

cara-caranya......

mula-mula, ayakkan serbuk badam dan icing sugar --- kasi halus....
put aside (cheewah!)

seterusnya,
putarkan putih telur -- slow-slow dulu.....ermmm tapi jangan slow sangat...agak-agak jer.....
then masukkan castor sugar......putar lagi....
then masukkan secubit cream of tartar....putar lagi.......makin lama makin laju......
(ingat!!! jangan terus putar laju-laju.....tak jadi nanti)
buat macarons nie perlu ada kesabaran...putar mengikut putaran zaman..dari perlahan bawa ke laju sikit.....
dah putar and agak-agak gebu putih telur itu tadi.....angkat pemutar...lihat dan tenung....jatuh tak bahan itu dari pemutar besi itu?....kalau jatuh meleleh...putar lagi.....laju sikit......sampailah anda angkat besi pemutar tersebut...tiada putih telur jatuh......cantik gebu and shinning jer..........(Oh! anda bolehlah letak color kesukaan setitik sahaja...jangan banyak sangat....ke dalam adunan yang tengah berputar itu tadi)

aktiviti seterusnya....
di dalam bekas adunan telur itu tadi, tuangkan serbuk badam+icing sugar ke dalam adunan tersebut....
NANTI!!!! jangan tuang dulu.......tuang ikut urutan....(saya tuang empat kali) maksudnya.....tuangkan separuh bahan ayak tadi ke dalam telur...then putar ikut jam..perlahan-lahan..kalau boleh jangan putar kerap sangat. Cukup to make sure the almond sebati dengan putih telur itu tadi....then masuk separuh lagi bahan ayak.......putar lagi slow-slow and cermat. Then masuk lagi bahan ayak (dah 3 kali kan?) putar lagi...(oh! putar guna sudip khas eh? yang buat kek tu..jangan guna mixer....(tapi kalau degil nak guna jugak...silakan...)..then last sekali habiskan bahan ayak....putar lagi...and make sure betul-betul sebati....colorpun cantik........

kemudian...masuk dalam piping bag........dan pipe kan bentuk bulat ke dalam dulang pembakar yang dah di alas kertas pembakar.....kalau tak terror buat bentuk bulat...ambil acuan betuk bulat..tekap dalam tepung dan tekap kembali di atas kertas pembakar......sila buat.....anda akan dapat bulatan yang cantik......

dah pipe macarons tu.....sila kasi mereka-mereka ini berehat selama setengah jam......untuk kasi mereka tenang dulu sebelum didera di dalam oven......

setelah setengah jam....masukkan ke dalam oven yang dah ready panas.....
saya guna suhu 150 darjah......selama 15 minit...
oven memainkan peranan penting ya......saya guna oven jenis wok...berkipas.....saya banyak kali failed dalam ujian pembakaran....apa yang saya buat???? saya cover atas macarons saya dengan kertas timah...dan saya buka sedikit penutup oven saya......dan biar mereka ini dibakar kepanasan hidup-hidup...

Hasilnya?.......walllah weiiiiiiiiii
Macarons naik sangat cantik....
dah masak..keluarkan dari oven.....jangan terburu-buru...biarkan macarons itu berehat lagi.......tungguh setengah jam...baru angkat itu macarons...macarons kalau menjadi...akan mudah di ambil dan tidak melekat pada kertas pembakar.....

then.....rasalah...dah oke....baru boleh letak filling atau jem....

itu jer...sila buat....kalau tak berjaya..buat lagi...sampai berjaya oke...
ini resepi saya buat pertama kali and terus berjaya...tak macam resepi sebelum-sebelumnya......

Tapi sayang tiada gambar......:( sedih......

Jadi...AIMI, SUZIEY, EMY, MJ, and sapa lagi sorang...lupa......kamu akan terima macarons dalam masa terdekat ini.......sila suka.......maaf sebab lambat eheheheh........


 Ingat!!! kalau tak jadi..cuba lagi sampai berjaya.......ok!!!!........cerewet nak buat macarons nie.....sensitip sangat..kalah nak jaga boypren/laki/skandal.....sebab tu harga mahal........tapi kalau saya nak jual dalam harag rm1.50 sen ..ok tak?......lingkup tak bisness org lain ??hehehehe


Me Naughty..me Netty

16 comments:

mama tisya said...

sy sukaaaaaaaaaa tp nk buat sendiri tu kena pk byk kali...hahahaha

momguess said...

penat aku baca ok!!!
aku rela order ngn ko je
dari buat sdiri!!

[-suziey-] said...

ouh siyes aku xpaham ko ajar..n aku xde intention nk buat..nk mkn jek..hahahahahaa

Yaati Nor said...

saya kot sorg lagi tu..net xde guna tepung ke?

nieda said...

tq for sharing resepi..kalau ada gambar mmg lagi superb. apa salahnya u jual, ramai peminat macaroon.please please kalau u jual nanti i order dari u..hehe

sue said...

Panjangnya..memang leleh nak mkn macarron..tp dpd buat baik aku order ja dgn ko lg bagus...

mama tisya said...

sila2 tgk aksi ko posing kt pavi dlm entry aku...hehehhe

liwaniel said...

nak order macaroon..hehehe

Norasikin said...

amboi. banyaknya kena bersabar dengan macarons ni

Dubai Abaya Collection said...

isk3..mcm cerewet sgt jer nak membuatnya..tapi mmg teringin sgt nam makan. Terima kasih bagi resepi, insyaallah akak try next week...dah jadi nanti akak bagi gambar kat adik ye.. :)

-atiQah- said...

terima kasih resepi..
nak ambik ye, nak cuba buat.. :)

tp nak tanya, telur tu lepas kluar dri peti terus guna ke? ataupun kena letak luar peti dulu?

ayu said...

cm menarik resepi nih..byk sgt resepi kt tnet smpai pening nk plih..nway yangg, 150c tuh gune api atas ke bawah?

tatabear said...

Assalamualaikum. adeh menguji kesabaran yek nak buat macaron ni.. btw thanks share resepi yek... ntah bile nak buatnye... ekeke...

akus said...

wah....sangat berguna...nak try....tadi search2 how to make macarons then terjupe this blog.....tp takde gamba..klau ade gamba lagi best.....yg bestnya sbb bg resepi yg meyakinkan pembaca.....rase teruja sbb cakap menjadi......nanti i nak try....thanx sbb sudi share...

lia said...

thanks for the recepi..seronok baca entry ni.rasa treuja sgt nak try buat..harap2 menjadi la nanti...:)

amal miau said...

untuk makluman, cream of tartar tu tak halal sebab diambil dari sisa2 wine/arak


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno