Wednesday, December 8, 2010

Anak oh anak.........sesuatu perkahwinan tu tak lengkap tanpa anak....betul ke?

Salam siang sahabat-sahabat ku....

Ya, mari kita berbicara mengenai topik ANAK.
oh! bukan cara bagaimana mahu membuat anak.....(jika itu kalau kalian tidak tahu.....memang kalian tidak bernafsu! bukankah membuat anak itu berlaku secara automatik?....bukan kah?...kah?.....) 

Jika tadi saya mendengar topik mengenai anak di Hot FM.....
Jadi secara automatiklah juga saya memilih topik ini pada en3 saya pada hari ini.

Ya...sesuatu yang menyampahkan bila baru je kahwin tak sampai 3 bulan, saudara mara jauh, dekat, family kesayangan bertanya "tak ada isi lagi ker?"....hek eleeehhh baru 3 bulan babe......what do u expect?.....main pun tak puas lagi..kan?..kan?..kan....?....

I pun pernah rasa juga bila my husband pun pernah tanya jugak....time tu baru 2 bulan kot...kitaorang kahwin....dia tanya..." bila nak ada isi nie?" sambil baring pada perut I...(I memang ingat.....!)...huuumak ko...panik jugak...sebab I tak terfikirpun bab-bab mengandung di awal perkahwinan.....(bila tengok my family side.....my Paklong and Makcik.....diaorang memang tak ada anak....) so I tot that...I will mewarisi keadaan itu....(Ya!! saya silap...muahahahahaha)

But..serious...memang menjengkelkan setiap kali people will ask....tak mengandung lagi ker?...bila nak ada anak?....ko taknak ngandung ke?..rugi oooo sekarang nie...pemberanak dapat cuti 90 hari ooooooo......(pemberanak????) Uiisshh! tak puas-puas honeymoon lagi ker? (haaa soalan nie memang over the soon ok!).....but the truth is, siapalah yang taknak anak kan?.....orang yang anak doblas jer yang boleh kata...dah! dah..teman tak nak beranak dah....cukup-cukup....bang! beli lah tv....sebab kita takde tv lah...saya asyik ngandungggg jer....(korang yang tak faham...jangan faham...ok!)..

Ya...sometimes it's hurt bila soalan-soalan puaka itu ditanya.....and sometimes tak boleh salahkan si penanya...since diapun agaknya blur tak tahu nak tanya u apa kan?......so secara tak sengaja tertanya soalan sensitip nie....

Pada yang masih belum punya anak tu......usahlah bersedih..maybe senang I cakap....but...mengikut pengalaman....usaha, doa dan tawakal tu perlu ada......I ambil contoh my Brother la kan.....My bro nie kahwin awal....and my SIL is tua 4 tahun during that time....and until this year.....baru jer dapat anak setelah 9 tahun berkahwin. See?....9 years oke?......banyak betul ujian diaorang tempoh.....nak-nak pulak bila dapat tahu I and my other SIL mengandung.....uissh siapa tak sedihkan?......

Bila, My bro setiap hari datang ke rumah my mom (time I beranak my 1st son...and my mom jaga time stay di puchong) serious...setiap hari datang just nak pegang my baby. And my sister pulak....hmmm lagi sedih gamaknya.....and my mom pulak suka sangat buat lawak kejam......"ada cikgu sebelah rumah berkenan kat long......subur jer tengok ehhh..." gile kejam.....and my sil will balas "alaaa...long suka saya jer makkkk" I know my sil berkata-kata di dalam gundah gulana...eheheheh....

But...motif I cerita semua nie..is....korang yang masih belum ada anak tu, janganlah cepat putus asa and si suami janganlah tak sampai 2 tahun cari bini baru dengan alasan, nak anak. Eeee tak berkenan sungguh!....Nak dapat anak nie kena ada usaha dan kesabaran, my bro buat macam2..teknik IVF la, teknik sekangkang kera la, jumpa doktor itu ini, berurut...jumpa ustaz...tanya kat kaunter pertanyaan....but still tak dapat. And ada tu gugur sebab my sil tak tahu dia ngandung and pergi main netball haaaa...rugi....but diaorang berusaha......macam-macam cara, until la diaorang fed up! but My sil tetap jumpa doktor kat klinik biasa.....and guess what.....last year, My sil called me...and she said.....dah lama jugak akak tak datang period....I pun bla..bla..bla..gie check doktor..bla..bla..bla..ngandung kot...bla..bla..bla....(I becok sikit time tu, sebab tengak sarat mengandungkan si starbuck latte).

Yup!...it's true.....she's pregnant!!! almost 9 years....dia tunggu...hmmmm
and sekarang baby dah berumur 6 bulan dah. (nie yang nak marah nie..camera tertinggal di kampung...tidak boleh jer publish muka baby yang mata bulat tu)

So...pada yang masih belum punya anak....sabar and usaha yer..and also..jangan fikir sangat....kalau tertekan and asyik fikir jer..itu yang susah nak lekat tu.......and some more fedulikkan soalan2 sinis kawan-kawan...or kawan hubby yang suka sangat kenenkan hubby dengan kawan perempuan lain.....jaga kesihatan and doa okey...oh! usaha juga.......

chiillex oke!!!
Me Naughty..me Netty

13 comments:

mummy_ayu said...

Ian suka iklan chillex tu he he he...

mama tisya said...

kalo dh ada ank org dk tnye bila nk tmbh lg tu tension gk ...apa ntah lg org yg tkde ank ditnye soklan sensitif gtu..smua tu ketentuan tuhan..kita dh berusaha...kalo manjang 23cm pn tp kalo blum rezeki tkde jugak kn...hahahaha

**aku dh update hasil rembatan kt hytex..dh tgk?

notti netti said...

ayu- ehehehehe.....aku nak gie tingkat 30...teman aku jap leh?

mama tisya- ahhh jeles tunjuk gambo sopping!!

Sidratul Muntaha said...

org lain risau tak dapt anak.
aku risau sbb aku tkut beranak...
sbb..
mudah lekat dan subur gila2 even aku ni obes!
sil aku yg jdi nurse (sister) mmg terkejut gila2 bila dpt thu aku mengandung lepas 6 bulan kwin
(ni pun accident,bukan betul2 tabur benih baja)...
pastu dpt adik dia pun accidet jugak...
smpai pas brnk (ceasar) si Ara tu doktor gigih suh pasang IUD takpun implanon..
ayohh...
laki aku nak naturally...
tpi tiap2 org ni rezeki iman,harta dan anak ni sume atas DIA.
sbb dia takkan bg semua pada kita.
kadang2 diuji jugak supaya kita kuat
tak dibagi harat byk,tkut kita bongkak
tak dibagi anak,takut kita riak.(terlebih memuji dan menunjuk anak sendiri cantik dan pndai)
tak dibagi iman...
sbb DIA mungkin nak jadikan kita mencari lagi byk2 kebesaran DIA melalui kesilapan kita..
tpi as usual.mulut org mana boleh tutupkan..
ade jer jdi btu api.
silap gaya jdi Btu Caves!


#aku klu tjuk best mmg kmen suke pnjng2!
ahahhaha
sila tnye suziey!

notti netti said...

Sidratul - betoi tu......mulut org susah nak tutup...mereka tak bahagia gamaknya tak terlezer sesekali eheheh.....

cik puan akish said...

lagi siak kan...siap leh kate bagi lakik ko men ngan aku la...cibet kan....seb bkn kate kat aku...kalo kat aku...huhhh..aku ganyang2 tut dia!!!!

mulot2 puaka tuh..mmg patot diabaikan....bukan dorang pon nak beranak.!!! sebok aje...

NUR AIN ZULAIKHA said...

akak..saye nk link kt entry akak ni kat kawan saye buley?die da 4tahun kawen tp xde anak lagi..yang sedih nyer die ni kawen serentak ngan kakak die n kakak die da due anak pon..hope entry ni bley jadikan kekuatan die jugak..buley x??

notti netti said...

cik puan akish -uiiissh marah beno ko...?

Nur ain- no hal ^_^

Marsha~ said...

tulah kan.. blom kawen tny bila nak akwen.. dah kawen tny plak bila nak dapat anak.. dah ade anak, tanye lagi bila nak tambah anak.. manusia ni kepoh tak habis2.. huhuhu

mama tisya said...

ayu mcm wt entry plak komennye:)

Diyana Zulkifli said...

hmm..btul2 belaka tiada yg tidak betul :).

Sidratul Muntaha said...

aimi punya 23cm tu aku suke.
ahahhaha
sana sini 23cm!
huahhauha
cam beselah
klu tajuk best,bg komen mmg mcm entry!
sape je tak kena?>huahahu

mama tisya said...

23 cm mmg femes smp rmi yg blur dk tnye...hahahaha


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno