Thursday, December 9, 2010

Anak korang kurang cantik?....kurang handsome?.......jangan sedih.....jangan ambil hati....topik emo...

Salam kurang ceria di pagi yang sejuk beku....(tipu..air cond ofis under repair.....) nangis T_T
Dari jauh kedengaran bunyi tapak kasut deras menuju ke arah ku.....oh! Maya Karim sudah datang....riuh tetiba.....dengan suaranya mengomel pasal hujan....jammed....makanan bos...makanan dia....air cond takde...gempa bumi.....bla..bla..bla...
bagus juga..bising sikit ofis......tadi suasana sunyi, nak kentut pun segan....kang terkentut..sepelaung bunyi kedengaran....nie Maya Karim dah ada...bolehlah kentut sesuka hati tanpa perlu me'mute' kan sound.....

ok...enough!!!
apa topik kita hari ini?......oh.....anak anda kurang cantik?....kurang handsome?......
hmm...kadang-kadang tu naik jeles bila tengok budak2 kacukan nie..cumel-cumel belaka yang secara otomatiknya diambil untuk berlakon iklan.....kan?....
time tu baru nak menyesal...siapa suruh tak kahwin omputeh.....kan?.....kalau tidak, boleh dapat anak cumel-cumel belaka dok oh!

Tapi tak baik tau....anak yang tak cumel tu tak semestinya tak cumel bila vdah besar....
buktinya saya nie..dulu kecik-kecik takde lah cumel mana.....mata sepet, dahi jendul.....gigi rongak..tapi tengok sekarang..cumel apa?..eheheheh (siapa lagi nak puji diri sendiri kalau bukan ehem tuan tanah kedaun nie)

Okey, terjojolnya topik ini....apabila seseorang yang suatu ketika dulu...(lama dah maksudnya) telah mengadd saya di dalam facebook. Namanya sangat familiar......dan masih segar dalam ingatan (kalau betul la ingatan aku nie...kalau tipu..ngan korang-korang kena tipu). Namanya Thong Yeen Fuan.....dah tentulah bangsa cina, bila tengok pada namanya......dia nie classmate saya sewaktu darjah satu di Methodist Girls Primary School (MGPS), Ipoh, Perak. 

Korang mesti ada kawan-kawan yang ala-ala nerd, ala-ala...asyik kena marah sebab tak dapat jawab soalan senang..yang selalu kena pulaukan dengan kawan-kawan sebab pakai baju lusuh, rambut ada kutu, berbau dan macam2 negatif aura lah......ya..time saya darjah satu dulu, kawan saya si thong nie....lebih kurang macam tu....dan paling kesian, dia selalu diejek......saya tidak tergolong dalam spesis mengejek, sebab saya duduk di meja lain....(ngaku jer ko tak sempat nak ngejek...)....time sekolah dulu, kalau ada yang rambut perang ker? yang ala-ala mix ker....duduk sekelompok, makan pun sekelompuk, maka tinggal lah yang hingus-hingusan nie duduk dalam sekelompok lain.......nasib baik ada cikgu yang penyanyang...dulu cikgu garang tapi penyanyang sangat......

Berbalik kepada kisah kawan saya tadi....di kelas dia digelar 'Tong Sampah.'..ye..sangat kasihan....(alaa namapun sekolah kan?..so tak dapat lari dari panggilan2 yang menjengkelkan) saya sendiri digelar 'Net Ball 'dulu-dulu....atau pun 'jaring'..atau pun 'Net cute' (apakah??!).......tapi, si thong ini tak pernah melawan, dia buat muka stupid jerrrr.....yang bisa bikin hati ramai classmate saya menyampah.!!!.....ada satu ketika, time darjah satu.....entah macam mana saya terduduk selang 3 kerusi dari dia. Dia kena marah dengan cikgu...saya lupa cikgu apa....cikgu mengajar muzik kot?.....secara otomatik dia terkencing yang menyebabkan berlaku banjir besar di kaki kasut beliau. Kami melompat naik atas meja....termasuk si tuan tanah kedaun nie....sekali lagi dia dimarah dan diarah untuk mengambil mop dan mop sendiri.......(saya rasa dia pandai mop sebab dia bukanlah dari kalangan keluarga yang senang)....sambil mop sambil dia menangis....tapi menangis sedu-sedu....takde lah menangis macam kena tinggal laki....kesian dia, dah mop...dia duduk dengan uniform sekolah yang basah....dilapik dengan surat khabar.........kesian..yang mana anti dengan dia makin anti.......begitulah berlarutannya dia di jadikan bahan gurau......sampailah darjah 3 saya berpindah ke Sekolah Rendah Convent Ipoh pulak....Terus hilang tak dengar khabar berita dari dia.........

Tapi, kelmarin......bila dia add saya dalam fb.....saya terkedu..mukanya macam familiar, nama dah tentulah familiar......tapi........cantik orangnya.......speaking english baik.....(dulu..uu uaaaa uuuaa aaa)...dan paling saya terkejut...dia bertudung......cantik sangat.............

Yang lagi terkedu tu...dia tegur saya dalam fb dengan memberi salam........ya...kamu boleh baca soalan blur saya bertanya pada dia.........bila dia masuk Islam?.........hmmm tapi takpe lah...dulu dia sememeh...sekarang nie cantik and menjadi bizness woman.....congratss buat beliau....(tapi dalam hati takut gak..dia add aku nie nak cari ex classmate yang pernah gelak kan dia ker?...then bunuh ramai-ramai....opsss!)..tidak..anggap bukan begitu...

Oh! ya,...kepada yang rasa anak-anak mereka kurang comel tu...relax...chill babe....chill..mereka belum besar, belom kenal make up...belum tahu berhiasa....belum tahu bercinta....bila dah masuk umur 20an...hmmmm jangan terkejut anak anda jadi miss world or model nanti.........yang pasti berjaya....!!! huhuhuuhu...bukti telah ada kan?..kan?..kan?......

saya selalu berfikir....don't judge ur son by his look.....err..aku risau si starbuck latte nie jadi ladies man...mata dia tu dah macam ada auraaaa jer.....


Me Naughty..me Netty

10 comments:

Farra Dhelina said...

yerp..setuju dgn kata2 mu itu :D

CuppyCakeMommy said...

betul...contoh cam anak kita juga..masa baby2 baru lahir dulu punyalah tak comel..heheh..skang ni..boleh cair mata i pandang dia tau..ekeke..

seronok baca blog u..
ok saya follow kamu

[-suziey-] said...

pergh dasat..masuk islam lg..bgs.

netball..aku suka main netball..ekekeke

Iman's Umi said...

Ya, manusia itukan dinamik...klu x cantik kt muka, cantik kt akhlak...

MushroomCute@Mariea said...

Dulu kekecik kena pulau dgn sedara mara belah ayah. Kami adik beradik anak jawa...selekeh, miskin, baju tak cantik, hitam, berkudis...semualah yg jijik2 belaka...

Sekarang..."owhhhh anak sedara ku sayanggggg"

pengajaran..kita org dewasa jgn buat mcm tu ngan bebudak..sebab kita manusia mmg akan ingt sampai besarrrr ok..lelebih lg sedara mara.

ann @ hatiberbunga said...

yup! sgt setuju. x semestinya klau org tu sememeh time kecik, dia akan sememeh smpai tua. :D

btw, anak2ku tetap comel dimata ku.. hehe..

karipapsayur said...

Alaa.. Iman's Umi.. Haku cantik kat muka ni.. Akhlak tak cantik ke??

KEKEKE.. perasan lah kamu ni, Q!

Naz Nur Nhazzla said...

btol btol..dan yg pelik kan..budak budak yg masa kecik cantik..boleh plak xdalah cantik mana bila dah beso...

deena awanis said...

betul betul betul..=)

notti netti said...

jadi...hargailah anak2 kita......:) eheheheh


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno