Tuesday, December 21, 2010

Nyaris-nyaris rumah terbakar pagi tadi........

Ya, ini di namakan, sudah terantuk baru tergadah
betoi tak?....

Nak salahkan diri last seminit baru nak gosok baju kerja or nak salahkan extention plug yang start dulu buat tak senonoh....?
Haishh kecut perut gak bila nampak api yang cute-mute terus bertukar jadi monster ball.......panik gak tadi pukul 5.30 am.....time-time my mom and my dad...si 1st son and my starbucks latte ada kat rumah laa.....benda-benda terbakar nie nak jadi.......tak pasal-pasal kena ceramah free dengan my mom pepagi buta tadi.....

Mula-mula tu sibuk rancak boraks dengan my mom and nenek kat bilik sambil saya gosok baju.......(during that time xtention plug ada...sambungan plug kipas and iron......) dah namapun xtention plug, rasanya tak salah kot guna bahan elektrik kipas and iron serentak....tengah borak tu la, tiba-tiba kipas off sendiri...ingatkan takde elektrik, but oke jer lampu bilik terpasang. Then dengar bunyi letupan comel-comel (macam malu nak bunyi jer) diselangi dengan api cute-mute....bila api dah sambar tilam haaaa membesar sihat dan kuat laa....time tu laaa baru nak terfikir...nak simbah dengan air tea nenek saya or nak simbah dengan air botol susu si starbuck latte (my son)........sebab panik my nenek jerit sambil ber 'bang' allahuakhbar..allahuakbar....I pulak tiup itu api....dah macam tiup api lilin happy birthday lak rupanya......jenuh gak...sib baik badan waktu pagi banyak angin....lajuuu jer tiup tanpa rasa mengah. And nasiblah anak2 ada kat ruang tamu...still sleeping...kalau idak mesti my 1st son dah happy tengok api (kenan my suami..suka main api).....

Alhamdulillah semua ok...cuma telinga sedikit berdengung dek bebelan my mom...dasyat my mom nie..kita panik2 tiup api tu...dia leh bebel dalam toilet (kat sebelah) sambil buang air bah.....terror tak????....tak yah laa korang tau apa yang dia bebelkan.....aku pun tak berapa clear sebab dok gelak dengan nenek aku....eheheh.....rasanya sampai sekarang kot my mom tak berani bukak kipas.......huhuhuuhuh and sib baik musim hujan...takdelah panas sangat..

moral of the story.....err kalau berlaku kebakaran kecil...sila salahkan xtention plug yang tetiba terbakar...and lastly.....belajarlah cara-cara memadam api yang kecil dengan sewajarnya........oh! ya satu lagi...jangan panik.....chillexxx....agak2 api dah sambar ke tangan...haa..time tu baru boleh jerit mintak tolong..okey!!

muaah!
Me Naughty..me Netty

4 comments:

mummy_ayu said...

ko punya keja ke..aku ingat laki ko..mcm 2 la ko nie...nasib tak de apa2....

Sidratul Muntaha said...

current load tinggi sgt rasanya tu nett.
tu psl extention plug tu takleh nak bwk.

[-suziey-] said...

haaahaha ko sempat lagi yek tiup lilin hapy besday..

Mama Kyra said...

wlupn terbakar still leh buat lawak tiup api.hehe..praktis tiup lilin ke netti..hehe


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno