Wednesday, December 8, 2010

"Oiiii Gemok!!!" ............ korang terasa tak jika di panggil sedemikian rupa.......

Ya...saya akan terasa gila seperti mahu bertukar menjadi raksasa hijau yang menentang police cop gaban
jika dipanggil sebegitu rupa....indahnya bahasa kan?.......

Gemok dan boroi adalah suatu perkataan yang kurang indah pada pendengaran saya....
apah kalian begitu jua?....atau kalian hanya menganggap itu satu lawak....yang boleh diketawa hahahahaha dan terus luput dari ingatan......oh! no..no..no...
pada saya...saya akan ingat muka orang yang menggelar saya sebegitu rupa sampai saya gone with the wind........dalam erti kata lain saya dendam kamu......dendam sahajalah tapi tidak berusaha bersungguh-sungguh mengecilkan badan.......(jika saya mengecilkan badan..risau jika ada yang menggoda.......oh! tidak...) ayat tak bleh blah.......

Saya hanya akan terima gelaran "gemok" dari Mak bapak saya and BFF sahaja....sebab mereka akan tegur bersungguh-sungguh.....kesayangan tidak tergolong dalam ini.......beliau akan tegur jika melihat wanita kurus kerempeng takde sebarang kebuncitan pada perut mereka lalu di depan mata.......(Dulu I anak dara macam tu what!?)...

Jika ditegur di dalam ayat yang berhati mulia...saya tidak kisah ataupun mengambil hati pada kata2 itu dan berusaha bersungguh2 untuk tidak makan pada hari kejadian jika ditegur..(esok makan balik)..tapi jika ditegur di dalam keadaan tiada adab kesopanantidakbelajarpendidikanislam/moral....saya sangat berkecil hati lalu menimbulkan kemarahan yang tidak dijangka-jangka.......

Saya pernah dijerit dari jauh oleh seorang kawan saya......"oiii! gemok!!!...sini lah"....seyes...kalau ikutkan hati...tak mahu kawan dah.....and nak blah dari situ.....masakan mak kamu memberikan nama yang indah-indah pada kamu..tetapi senang-senang diselebetkan oleh manusia-manusia ini.....tercari-cari juga..kad pengenalan tiada pula nama Gemuk netty noreen....hmmmmm...orang seperti ini harus dilenyapkan dari muka bumi (dalam akal fikiran kamu sahajalah!)

Di Midv shopping mall suatu ketika, kejadian di dalam lift, seorang wanita serani yang berbadan gemuk menunggu lift bersama-sama saya...ya dia sangat gemuk, saya sendiri terfikir.....beliau tempah di mana baju-baju beliau......sangat trendy dan bergaya.......bila lift sudah buka pintunya...beliau masuk dengan saya..di dalam lift ketika itu ada 3 orang lelaki berbangsa melayu......then ada suara manusia nak kena lempang berkata...."jatuhlah lift nie..muatan berat dah masuk"......oh! akukah yang diperkatakan...?....tentulah tidak eheheheh.....sambil ketiga-tiga jantan keberet itu gelak2.......

Tiba-tiba.....
si wanita gumok tersebut tetiba melompat2 di dalam lift...saya secara otomatik melatah katak..."oooo mak engkau!".....dek adengan samborono wanita itu...si lelaki tadi kagie sambil memegang dinding lift...ya laaa tetiba bergegar jer lift di buatnya..siapa tak kaget...takkan nak tepuk tangan pulak kan?......dalam hati berkata......cenggini rupanya wanita tersebut nak lepaskan kemarahan....lift terbuka beliau pergi sambil berkata..bullshit!!   taik lembu jantan!! bahasa melayunya.....ketiga2 budak tak tentu akidah tersebut bangun sambil cakap blah la lu....*&^%$# dan beberapa ayat yang manis2 pada wanita yang sangat dikasihani tersebut.....saya?......of coz lah blah jugak..tak mahu se-lift dengan langau2 jadian tersebut yang tiada akidah........sangat kasihan pada wanita itu......

Tak lupa juga...wanita yang suka sangat bergosip di tepi2 pintu rumah.....di telefon...(bukan I and ayu eh?...)
Mereka ini berfikir sebab mereka kurus, mereka boleh gelar pelbagai nama yang menyakitkan hati.......
saya juga pernah di perkatakan sebegini oleh seseorang......."Net, kasut tinggi-tinggi nie..boleh tampung body ko ker?...kesian kasut tu".....huh..sungguh biadap.....ko sangka ko hensem ketawa cam belalai gajah?.....(err camana ketawa macam belalai gajah eh?....)....tapi saya tidak pernah menjeling ataupun marah..saya cuma senyum dan sesekali menitik setitik dua tiga...air hidung..dek kerana malu ya amat sangat.....dan bersembunyi dalam toilet atau bilik sambil bermonolog..."aku beli kasut nie pakai duit halal kerja aku....sebab halal laa kasut nie berjaya tampung berat badan aku...apa ko fedulik.....paksa ko pakai high heels aku kang...terkengkang ko jalan..."........dan kadang-kadang tu...saya turut bermonolog.....jika ada suara sinis yang mempertikaikan berat badan saya dengan kasut yang saya pakai.......dalam hati berkata-kata.."aku mampu lari pakai kasut 4 inci nie...ko mampu?....."

Salahkah jika......berbadan besar sedikit?......jika kurus kang..difitnahnya berpenyakit kronik esok lusa nak mati....camno tu....kurus lagi sikit, difitnahnya laki dia buat hal dengan fomfuan lain.......yang menyebabkan dia makan hati........camno la tu..........kang berbody cantik berdada ehem..baikkk punya...dikatakan saja nak seksi ..."nak goda laki akulah tu...!"..haih...susah tul.........

Dulu time habis pantangkan si Imran...saya pergi ke majlis kahwin adik ipar saya, seorang makcik nie..saudara suami saya agaknya..dengan selebetnya kata..."ee...orang lainpun beranak jugak..takdelah gemuk macam dia nie"..juih-juih mulut beliau berkata-kata....saya lihat orang lain buat dekkk jer...saya hanya senyum..dalam hati...mati kena langgar lori lah ko.......sampai sekarang saya anti dengan makcik tersebut....ko pun bukannya kurus.......nak banding saya dengan anak buahnya yang lain yang dah memang gen kurus...susahlah......

So..kawan-kawan......hati-hatilah dalam percakapan anda......mungkin kita tak sedar perkataan kita tu bernada gurau...tetapi si kena gurau tu....(yakni saya) tak suka digelar begitu.......biarlah badan gemok pun tapi takada penyakit, tak kacau makan minum orang.......tak kacau laki orang....tak kacau duit poket orang........dan tak kacau frame photo orang.......

saya insaf......

and so far saya masih boleh pakai saiz XL......sekian.....

Gumok pun gumok lah.......selagi boleh muat sit panggung wayang...ok lah tu...
pelukpun sodap!



Me Naughty..me Netty

17 comments:

Ogy said...

maunyaaa tak.........SENTAPPP beb!!

mama tisya said...

boroi la bkn baroi:-p

siap panggil ko gtu ek..aku tgk tkde la gemuk pn sebab ko tgi..kalo ko rendah mayb la nmpk 'berisi'...adik aku panggil aku mok2 cz dlu aku 'berisi' gk...nasibaik skarang slim skit:-p yg penting abg syg...tp bak kata ko yg last tu tkleh blah...hahahah

zue @ annaleeya said...

klu ai pon otometik bertuko jadik hulk klu org kata ai gitu... sedap mulut jerk.... ai nih dah branak 3 hokey.. dulu masa anak dara pon ai selim melim hape... huhuhu...

@e_da said...

nett terharu dengan entry awak.. sebab sy pun kdg2 kecik ati ada kawan yg tegur.. "eh ko ni gemok la pakai pakai baju ni, " walhal hari2 dah nampak pun.. dan kdg2 kalau pakai tudung ariani tu "eh muka kau mcm pau dah pakai tudung ni" rasa nak lempang laju-laju je orang tu kan....

bahasa menunjukak bangsa.......

notti netti said...

Ogy- kan?kan? kan?

aimi- aku taip laju2 plus emo...ehehehe...sib baik aku tinggi..kalo idak dah digelar katik pulak....caamno tu?....nak bunuh diri..opif 4 tingkat jer..tak berbaloi..oooooo

zue- marahkan orang yang boroikan kita......merekalah punca kita besar eheheheh

e-da- ya, tapi saya taip dalam ketawa derhaka..camner tu..ikut jugalah feeling terharu eheheheh

mama tisya said...

giler bunuh diri takat 4 tingkt...adus nett gelak aku bc entry ptg ko ni..tp tkleh gelak byk sgt sakit tekak aku

notti netti said...

yalah..nak bunuh diri betoi2 takut mati takde iman...so bunuh diri takat tingkat 4 jer la..kalau org tanya..salahkan angin...tiup kita..sampai jatuh ke bawah...eheh boleh?????

sue said...

Oh ya..memang marah dah sedey lo..walau pun bleh senyum lg pada org yg cakap tu..Tapi hati hujan ribut ma...Bila dah badan mcm ni baru tau mcm mana perasaan org2 yg badan "gemuk" ni...sian tau..Now..i insaf..tu lah..dulu masa kurus tak bersyukur..Skang dah gumuk..sgt ssh hati..bila mau kurus..huahuaaaaa...

emy/mamasuri said...

ko ni..
tetiba lak kuar entry gemok2 ni
sensitif aku..ahaks..
anw..lantak orang nak kata pe
janji hati appy..anggap diorang beri nasihat je lah..
tp klau lebih2..kasi lempang je..
apa guna tgn berisi2 kan kan kan

Emy Omar said...

Ween kita pun sentap kalau orang panggil kita gemok..hanya certain person je kalau panggil kita macam tu yang kita boleh accept..kalau kita tak nak la terjun bangunan ween nanti mati jadi hantu hahaha tikam je orang yang panggil kita gemok tu :p

Sidratul Muntaha said...

dah lali dah nett org nggil aku gemuklah itulah inilah
ko pakai size XL
aku ni XXXL
aku redha jer..
belum masa nak kurus
aku lebih suke gemuk dan byk lemak ni biar senang buat keje nak tolak2 mesin dlm lab
lagipun..
asal aku nak kurus,laki aku ajak mkn sedap supaya aku gemuk.
kwin pun time berat aku 80kg..
dia tak kesah..
yg dia kesah klu aku kurus...
pelikkan?
sekali lagi..
rezeki anak,jodoh dan harta tu semua Allah yg Maha Berkehendak...


#lain kali klu makcik sebelah rumah tu bising ckp ko gemuk,ko sembur jer fabreeze...
sbb mulut dema bau longkang!

mogobja said...

sis.. org mmg xkan puas aty ngan kite.. sye y kurus kerempeng ni pon kene kutuk jugak.. sme je..

flat.. xde dada la.. ade ke laki nak kat ko.. pelok pon x sdp.. sedih sebenarnya. huhu..

y pnting kite taw kite hot . haha. bole? sis cun ape. mcik y ckp sis gem 2.. mesti anak dy x laku. wowowoo :P

CuTeMiUt78 said...

eemm.. klu kita pun akan sentap gak... tak elok tu..

notti netti said...

dgr je gemuk....mmg scary.....

Iman's Umi said...

MAcam2 org perkotak-katikkan fizikal kita ek...xpe, sabar, sabar itu sweet, klu x bleh gak, pelempang pipi chumel mereka tu barang sebijik dua, pastu senyum...sy tukang baca ni pn geram tau...kuang ajar sgt...klu kurus tp hisap dadah buat apa?klu kurus tp berpenyakit kronik, xde nikmatnya pun.

firahadifa said...

geram tul aku baca pasal kisah mak cik tue. kalau aku nak slpa slap slap jer mak cik mulut tempayan tu

notti netti said...

tu la pasalkan...kurus susah...tak kurus pun lagi susah.


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno