Wednesday, November 30, 2011

Pesanan Untuk Wanita-Wanita/Gadis-gadis Di Luar Sana.....Jangan Takut!

Alah...apalah pesanan yang Net nak habaq ni...?
nothing much, it just my 2cent...apalah sangatkan....
tapi I nak pesan jugak...tak kira!!

ok, cenggini.......kadang-kadang aku peratikan
mostly kaum hawa ni selalu diblamekan cara diaorang memandu kenderaan,
lebih-lebih lagi kalau nak masuk simpang atau nak celah masuk susur roundabout...
kalau tak kena hon.....paling lekehpun kena tunjuk jari tengah oleh pemandu belakang yang mostly terdiri daripada jantina opposite...kan?

taken from kitatauke.blogspot.com

tapi entahlah....berlainan dengaan aku...kalau part-part driving ni...favourite aku ialah mencelah masuk susur roundabout....bukan belagak...but aku memang terror kalau nak masuk simpang bulatan....tak kiralah tengah jammed ker...takde kereta ker......aku pakar kalau nak mencelah-celah ni...insyaallah.

So....apa yang nak aku pesan ni berkaitan perkara di atas.
Wanita! jangan takut atau gelabah kalau kamu di'hon'-'hon' oleh pemandu belakang kamu.....
sometimes bila cuak atau gelabah melanda diri tu yang berlaku kemalangan yang tak terjangka...
and siapa yang dipersalahkan....POMPUANNNNN jugak..padahal...pemangkin pada xcident tu secara tak langsungnya adalah pemandu belakang.

aku cakap cenggini bila aku tengok sendiri peristiwa semalam (takdelah sampai xcident)
time nak ke kelas...aku lalu persimpangan Istana Kayangan Shah Alam.....kan kat situ ada roundabout besar....
aku sampai di simpang tu...kereta aku kat lorong kanan and satu kereta ni dipandu seorang perempuan di sebelah kiri aku...(masing-masing tunggu turn nak masuk simpang roundabout) belakang kereta perempuan tu adalah teksi yang tak bertimbang rasa.......

aku kesian betul tengok driver pompuan tu....dah le anak-anak ada dalam kereta..mana anak kecik kat belakang lagi, baby dalam car seat lagi, (tapi bahaya kak letak car seat kat depan) then teksi belakang tu asyik hon-hon jer....paksa pompuan tu masuk simpang cepat-cepat......aku yang tunggu turn kereta depan masuk simpang rasa simpati giler kat pompuan tu......aku sebagai ibu, faham bila mana nak kena handle anak dalam kereta, dengan baby nangis tak biasa duduk dalam car seat, dengan nak concentrate bawak kereta (kalau suami tak appreciate lagi, tak tau lah!).....dan buat aku nyampah, pemandu teksi tu, nak cepat gapo! bukan ada penumpangpun.......kesian giler aku tengok pompuan tu, cuak mukanya ha....aku risau betul takut pompuan tu ikut kata hati main celah jer...kalau xcident, bukan driver teksi tu nak berenti tolong......so...bila giliran aku lintas...aku dengan belagak cam polis trafik....turunkan cermin kereta and keluarkan tangan aku yang berinsurankan prudential ni perlahan-lahan setopkan kereta yang menuju arah kitaorang......kalo apa-apa jadi kat aku time tu, kaya anak-anak aku..huhuhuhu....so aku cepat-cepat hint kat pompuan sebelah kereta aku tu supaya go foward......and sib baik dia faham....then nampak jer driver teksi nak cucuk jarum...aku cecepat speed masuk simpang...biar ko lak lintas sendiri kat aliran deras kereta yang lalu kat bulatan tu.......

so kat sini, apa aku nak tekankan.....korang kaum pompuan, kalau terkena situasi cenggini, pemandu belakang dok hon-hon.....korang jangan nebbes! jangan cuak.......relax, cool....ingat! apa-apa jadi..bukan driver belakang akan bertanggungjawab.......lantak dia nak hon seribu kali ker..nak tunjuk jari tengah yang tak berapa nak tegak tu ker.......relax....make sure korang yakin nak lintas then baru lintas.......tapi agak-agaklah, jangan lah tunggu kereta takde...baru nak lintas...mau pukul 3 pagi baru takde kereta kat roundabout tu...haa time tu bukan jer jari tengah korang dapat...siap jari kaki tengah lagi disuanya.......fikir-fikirlah.....

psst-practice make perfect!!!.....ehehehehe......

Me Naughty..me Netty

6 comments:

@e_da said...

kadang2 org lelaki ni nampak pompuan drive mmg sesuka je dia hon hon sebab tau kita ni takut.. tp kdg2 kalau sy hilang sabar saya hon dia balik kalau saya rasa sy tak salah.. dah hon balik pecut laju2.. ahhahah

apapun mesti kakak tu syukur nett tolong dia..

notti netti said...

e_da- akupun kengkadang cenggitu gak....diaorang 'hoi' aku...aku hoi kan balik diaorang.......then speed laju-laju eheheheh

MamaEma said...

pemandu teksi ramai yang kurang ajar kat atas jalan raya

ch@ said...

kita sampai sekarang mmg tak pernah memandu kat roundabout, nak keluar simpang pun berdoa banyak kali. hahaaa.

shahdiana said...

saya sangat sokong cik net...tapi macam kita pun agak okay dalam celah mencelah ni..nak-nak dah lambat masuk opis siaplah korang jangan cari pasal okay...hahahah...:D sokong kaum hawa...

Anonymous said...

bagus.. sangat bagus.


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno