Monday, October 3, 2011

Tragedi Last Minute Wedding Cancel......Hmm...Tak Baik Buat Cenggitu....Berdosa.

Entry ni aku buat lite-lite jer la....
Tak boleh cerita details and takmo diperbesarkan (walaupun dah heboh sekampung)......just buat pengajaran untuk bakal-bakal pengantin.

Ya, kita memang kenal hati budi pasangan masing-masing....2 tahun, 3 tahun, 4 tahun dah cukup kita tahu dia berak cuci guna tangan apa, dia call guna handphone jenis apa, dia menipu, mata dia tengok belah mana....itu semua pasangan masing-masing tahu persepsi empunya calon2 suami/isteri.....tapi adakaah kita sudah sedia mengenali hati budi mak bapak bakal mentua masing-masing?.....

Semalam aku ke wedding sedara sendiri kat Perak....and sadly...tragedi ni happen to my aunt's daughter. Bayangkan dah siap pakai baju nikah ni, just tunggu nak ke masjid, tok kadi pun dah tunggu. Tetiba pihak lelaki buat hal and suddently batal wedding just kerana syarat-syarat (on the spot) dari pihak bapak pengantin lelaki yang ntah apa-apa....mana ada orang letakkan syarat last seminit?......and adalah lagi perkara yang buat wedding ni batal.

entahlah, akupun taknak cerita lebih kang aku tersalah sebut kang dosa. Tapi apa-apapun I'm glad that kesalahan bukan dari pihak pengantin perempuan. And to my sedara (mangsa) tuhan dah tunjukkan petanda awal-awal ni, takpe biar rugi skit, daripada kena tanggung macam-macam lagi bila kawin dengan orang yang tak sepatutnya. kalau dah ada anak nanti lagi susah. Dah tuhan nak tunjuk mereka bukan dari keluarga yang baik-baik. Sudahlah, carilah orang yang terbaik, maksud terbaik di sini ialah semua family mereka baik-baik......ya. Bak kata maklong aku semalam, dia tak pandai pujuk...tapi kalo nak nangis.....nangis puas-puas.

kadang-kadang rasa cam tengok drama swsta pulak.

psst-hmm aku patut bersyukur, walaupun laki aku ni busy manjang tapi mak bapak mentua and adik ipar aku adalah yang terbaik...sangat best! alhamdulillah.........


Me Naughty..me Netty

8 comments:

~@mOi ~~ said...

ya allah,,, sedeynya! kalu aku dah meroyan dah kak... tp semua ni ade hikmah... saba je la....

mama tisya said...

alahai sian tul ..dh nk dkt majlis akad tp ada hikmah disebalik smua tu kn...tkleh saman ganti rugi ke mcm yg slalu dgr dlm paper

mummy_ayu said...

sian...tapi tu la..mesti ada hikmah sebalik yg berlaku..nasib belum kawin, kalu jadi mcm2 pas kawin..lagi la..

mommyYen said...

alaa..sian nya kazen u nett..sabar,ada hikmah disebalik semua ni.

AyuArjuna BiGoshh said...

ya allah , ada juga lelaki mcm ni mempermainkan orang. Apapun sib baik terjadi sebelum dinikahkan...mungkin ada hikmah disebalik semua yang berlaku...

Myluv-Sylvia said...

duh,, tak terbayang rasa malu kat org kampung. harap dia bersabar. ada kebaikan disebalik kejadian.

zh-ena said...

kesiannya tapi bila dipikir2kan semula, baik putus skang nie dr putus bila dah anak nnti..lg haru biru jdnya

Syima Syaz said...

saya pun ada pernah dengar cerita mcm ni... masa tgh tunggu family lelaki datang utk akad nikah, tetiba lelaki tanak datang...

rupanya kena bomoh dgn perempuan lain.. sad but true


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno