Wednesday, October 12, 2011

Aku Ke Yang Salah?.....hmmm Apa Pendapat Korang Dalam Kes AKu ni.

Tadi dapat call dari seseorang,
dia kata nak jumpa kat mana tengahari ni? nak ambil kek.
aku blur....seyes...aku blur...

aku tanya siapa nama pemanggil tu
dia jawab baik-baik...
hmm then aku kata kalo ikut pada diary cake aku ni, ada sorang jer yang order, itupun kat area ofis aku ni jer. Kek untuk anak perempuan dia.
Tapi yang minah ni mintak, kek tunang dia....uish aku confius.....

aku tanya dia baik-baik bila dia order...boleh aku re-check sms or email kat handphone......
then base pada detail yang dia bagi...memang ada minah ni NAK order untuk kek tunang adik dia. Fine.....
tapi aku tak buat.....
sebab........

*conversation kita orang bulan lepas base pada sms ajer then tergantung bila aku bagitau harga.
*dia pun tak pernah nak call balik, re-confirm atau tanya aku tentang cake yang dia nak order.
*akukan, kalo orang yang aku tak kenal, aku akan mintak diaorang bayar deposit dulu untuk keselamatan....
tapi, minah ni tak pernah dan takde bayar apa-apa sesenpun deposit sampai today.

aku tanya, why dia tak depositkan dulu duit and tak re-confirm balik. Aku tak akan layan kalau takde deposit/cop mohor dari pelanggan aku. Kalo yang tak bayor deposit tu aku kira just nak tanya harga kek aku jer. Dia kata dia silent reader blog aku, takkan tak percaya. So...our talk habis cenggitu jer.

TAPI...........
tadi aku dapat sms dari dia.......text,

"You lost one customer.....sebab u mungkir janji. Kalau u teruskan dgn sikap u mungkir janji, tak ke mana business u."

aik???....aku ke yang salah kat sini?
aku dah cakap kan?... deposit is compulsory....xde deposit I tak ambil order. ..some more last sekali aku baca sms antara aku ngan dia..adalah ayat tergantung...which is dia tak balas langsung sms aku.....last sms dia...is sms dia nak mintak murah harga fondant choc cake bentuk kasut and bag gucci.

Aku takat bagi RM100 untuk designers cake....kira tahap oklah....tu, tapi sampai nak mintak RM70 je untuk cake bentuk cenggitu...mahaplah.......akak tak terima..gie suruh orang lain buat. Dah tu nak suruh aku  kustom made kotak kek untuk dia....hadoiiiii....

so, sebelum ni aku balas sms dia kata aku tak boleh buat dengan harga tu. Dah tu jer..! tanpa ada balasan dari dia yang aku anggap dia tak berminat. Titik

Tapi....hari ni, dia call untuk ambik kek.....erk..apa kes?......kata putus pun takde.....haish....

Camnilah...sebenarnya akupun bukan cerewet sangat bab-bab turun harga ni, memang aku akui ada yang mintak murah, and aku kasik but dengan syarat, kek pun kecik lah jugak...xde beso. Tapi...ingat!! bayar deposit.....gigi semua sama letak kat dalam mulut, tapi dalam pankreas siapa tau.....err ok tak peribahasa aku ni??? ehehe..(rambut sama hitam hati lain-lain)

sekian.......!!!
SALAH KE AKU??????



Me Naughty..me Netty

15 comments:

MamaEma said...

bukan mudah nak percayakan orangkan.

Lelord said...

Lom ada kata putus makna lom kOmpom la kan kita order kat kedai pun taruk deposit

Nana said...

aik pelik aku dengar minah ni
nak order tp xde bayo deposit
tiba2 kata nak amek kek

bonda dadif aka akish said...

hadoi la net..ko abaikana jela...dia pon sape soh tak bagi kate putus bebetol....

pastu ade hati kek nak lelawao...tp bajek takde camno...

oit..aku nanye rege kek kat ko..tp aku tak oder..ko marah gak ke??ko jgn ngengade eh net...

kekekekkek

mummy_ayu said...

pulaks...mcm2 org la...
budak mana tu???

zh-ena said...

mmg bukan salah net
dlm busnes mmg kewajipan kita akan ambil deposit sbb takut tak ambil deposit dah elok kita buat tetiba last minute cancell..saper yg rugi, kita jugak

jual apa benda pun pasti nak deposit, jd minah tu nak naik angin naper..mmg tak paham

iduraz said...

cik nett tak salah..sila simpan suma smstu kot2 dia bawak naik court nti, boleh defend..hahaha..guro jerk.

Mr and Mrs Faez said...

Jangan lupa coklat aku nanti.. hihihi~ tetiba!

notti netti said...

terima kasih kengkawan, akupun rasa bukan salah aku...eheheheh

akish- uissh marah betul aku kat ko.....dasyat punya marah ni....

elly hamzah said...

huh!pernah jugak ter'kena' gan customer gini. buat derk aje..yg penting kita ikhlas ber'bisnes'.kan? sabar byk2 tau!

[-suziey-] said...

senang jek..abaikan jek..sometimes org2 camni bknnya series pn..saje nk pin point..xkisah la lost 1 customer cenggini..janji hati xsakit..eh tp dh sakit hati kan..ok xpe jumaat ni kita party.!

Yan said...

ermm anggap jela mungkin dia festime order kek online kot... and dia tak penah baca rules klu beli thru online cemane.. agaknyela..

mmg ade yg tak kesah takmo deposit.. kite order 3 mgu awal.. dia kata 3 ari sblm majlispun boleh... kes2 camni kene double konfem.. sbb klu yan.. mmg takut sangat dia terlupa ke ape...

tp klu ikut yg sbnar2nye.. mmg kene depositla.. len la kengkawan rapat/opis/adik badik ke....

mama tisya said...

mmg bkn salah ko..dh la tk comfirm blk...deposit pn tk bg..lain la mmg rapat ke ngan ko...geng bachelor tk deposit tkpe kn...hahahaha

My Aisy said...

ada gak org camni...hehe...tak confirm paper tetiba nak ambik cake...ala hilang satu customer jek...ape ada hal...rezeki tuhan yang bagi...peace bebeh...

anisalya said...

tak ada kata putus mana blh. kalau buat jgk tp dia tak nak, siapa yg rugi? macam2 la orang ni.


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno