Thursday, May 27, 2010

Meh I ajar Cara2 buat Kek Berbentuk '2'........

Ya...ya...tak usah cakap terima kasih...
tak yah kasi bunga bagai...
I tau I baik hati....
I keyut...
cukup2!
Hari ini I akan ajar uols siapa yang nak tahu
macam mana nak ukir kek no. 2
tanpa menggunakan mould berbentuk no. 2

Ok, pompuan-pompuan sekalian
apa perlu kita buat???
jangan gelabah jika anda tiada mould no 2,
jangan merasa hidup anda telah tamat
jangan mengambil dadah....
jika customer memesan kek rupa gini....
apa yang perlu anda lakukan ialah tarik nafas dalam2
dan keluarkan udara nafas tersebut ikut saluran lobang buntot.
jika bunyinya ada lah seperti prot atau pret atau tiuuttt (bagi bunyi comel)
bermakna antibodi anda sangat kuat..
Bagus!!!! teruskan usaha!
Anda bake the kek seperti biasa,
kita buat kepala dulu....
bake dalam loyang bulat and setelah masak, potong bulat,
secoit jer
seperti gambo di atas

Then masak lagi kek dalam satu loyang berbentuk 4 segi.
setelah masak...sila rasa kek itu dulu...SEDAP!?
okee..boleh lah memotong panjang mengikut saiz kepala tadi...
Sila rujuk diatas.
(Oh! bukan rujuk kamus ensiklopedia ya....rujuk gambo kat atas jer...tak susah..)
Oh! yang bertepek2 tu bukan lah kek itu cacat atau kurap
itu adalah choc ganache....yang sengaja dibuat
kasi ummmph!!!

Then, sejukkan dulu....
barulah di sapu krim
kasi menutup liang2 yang cacat.
and also kasi sama rata and kasi nampak no 2 and kasi
korang semua teruja...
sapu dengan perasaan kasih sayang yer..pompuan2 sekalian...
dilarang keras sama sekali menyapu krim ketika anda bergaduh dengan tok laki anda...

setelah sejuk, tuangkan minyak hitam.
ehehehe......tak ah...tuangkan jer cokolat ganache
kasi banyak kaw2 punya
kasi meleleh...kalo boleh meleleh sampai bawah meja
pastu korang lap sendiri.
Penelitian dan penekatan harus diberikan pada part ini
dan sekali lagi dilarang keras bergaduh
dengan tok laki anda ketika rutin ini dilakukan....
dikhuatiri kek ini akan bentan.

Kemudian
touch up sungguh sungguh kek itu
kasi lawa gebu memikat tertarik ko memang kedeboom!!!!
oh tulisan nottinettii.blogspot.com tu
I guna photoscape eh...
korang jangan ingat I tulis sendiri kat atas kek...dasyattttt

dah! walla......
kek yang telah siap...no 2
senang bukan....sepeti membuang air besar
(kecuali mereka yang sembelit)
so...ayat standart chef...
SELAMAT MENCUBA!!!!!
luv


Me Naughty..me Netty

24 comments:

nadia said...

mmg nampak sedap and comel sangat kek no 2 tu!!!

[-suziey-] said...

yg ade miow disebalik no 2 tu xajar pon..ish chef ni kedekut ilmu..ade smpan resipi rahsia yek..ekekekek;p

zue @ annaleeya said...

wahhh!!!! clap clap.... pandai ko buat net.. chumel kek itu...

emy/mamasuri said...

kek suri tu..hehehe
mana tau suri suka kucing??hehehe
suka2..thanks..

Diamilikku said...

amazing...hanya yang berseni je boleh...kalau tak berseni bagilah mcm mana cara sekalipun..takkan boleh jugak

momguess said...

kalo no. 3 4 5 6 7 8 9 adakah mengunakan loyang bulat dan 4 segi jugak?

atau kite serah pada yg pakar?
beli kek kodai lah tu

amelin said...

wow! haha tadaa dah jadi dua..neway idea yg kreatif..kek tuh coklat semata or ape ye?

ayah,ummi, farish said...

pandainyer & cantik sgt2..sedap tu..nk sikit.hehehe

maszmadi said...

come come.. nak ckit..

notti netti said...

Nadia- bukan nampak sedap..tapi mmg sedap ehehe

suziey- la apa susah, ko cari jer mana2 kucing kurap...ko paksa je dia tidur celah kek tu....habis citer.

notti netti said...

zue- eh! jangan la puji....jeans I dah ketat dah....jangan la ditambahkan lagi keketatan tersebut.

emy- selain kepakaran membuat kek, aku juga pakar dalam bidang tilik menilik...ehehehe

notti netti said...

Diamilikku - I memang suka sangat subjek seni...kat sekolah tu...kalau dapat A jer..memang bebudak pelik..sebab selalu dapat A+.....seyes tak tipu.....

notti netti said...

momguess- semua guna loyang bulat keculi no 4 dan 7 sahaja ehehehehe.........

amelin - kek tu kek choc moist...tapi dalam tu I kasi letak choc chair , kasi kow kow lagi......

notti netti said...

ayah, ummi & farish - eheh tinkiu....hati I dah keawanan biru dah....eheheh

mas- tak main la cikit2...nak order terus ehehehe

'NuReeN' said...

tq2.. bleh nureen buat kek utk ellesya 2nd besday bln 8 nih...

qaseh said...

love kek but choc make me crazy.....suka2....nak try nnt...

Emy Omar said...

sedapnya ween..tapi kalau kita buat sure tak jadi bentuk macam tu..huhuh

ween said...

creative nya :)

notti netti said...

Nureen- sure...sudah tentu girl....make sure pisau guna pisau yg tajemsss ehehe

Qaseh-try nanti, jangan lupa tunjuk eh...

Emy- huahuauhaaa...kena try selalu le camgini

notti netti said...

ween- ehehe nama u sama dgn nama org umah panggil kita....ehheh

sweetie2010.blogspot said...

Salam Netti,

Sedap nyer cake tu..cantik pula hiasannya.Memang pakar.

firahadifa said...

nett, kalau aku tau.. aku pon nk order kek nih !

notti netti said...

sweetie- thanx dear..eheheh thanx..

fida- kalau ko tau kan...ehehehe....

Farra Dhelina said...

oo mcm tu cara dia.. igt kan mmg ade loyang bentuk 2 hihihi


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno