Monday, October 25, 2010

Make over My Personal Recipe Book...................jom join?

This is My Personal Recipe Book.
It is my favorite!!! all time fav.
Born on??? forgot the date but remember the year - 2004
That time I was still fresh....frsh from oven ker? no laaa...meaning that fresh lagi masuk kerja daaa.
Who inspired me on doing this benda alah?
Yup...she is, tak lain tak bukan..the gojes..Mummy Ayu.....
she is the 1st person yang dok busy giler nak buat cookbook nie..and of coz being me yang always teruja tak bertempat.....maka here it is....my own recipe Book Netty Noreen (namapun print skema jer)
Let's look inside the book. Don't expect ada Table of contents pulak. I divide 3 part of recipe ( Lauk2 kampung/berlauk, Baking membaking and Dessert/kueh-mueh) oh! last 2 to 3 page, I tuliskan petua-petua masakan do and don't. Most of the recipes came from worldwibeweb, my rahsia resepi keluarga turun temurun (sangguh bunuh membunuh nie), and from cooking class i attend.
Sangat suka tengok picture color itu yang dicopek dari www.

Hmm..almost 7 years buku nie dengan I, each time nak bake or masak-masak, this book lah yang jadi peneman setia. Ya, only this book yang i ada (buku recipe yang bercetak beli mahal nak mampos tapi ingredients tipu-tak dikira ya) Mostly recipe dalam my personal cook book nie, semua I dah cuba and mana yang tak betul tu I pangkah and mana yang betul I ok kan aje....but ada juga resepi yang I ubah-ubah untuk kasi sedap or mana2 resepi yang tak betul, I betulkan - kira this is my bible la dalam arena masak memasak and baking membaking nie. See, dah hampir koyakpun haaaa..........tunggu masa nak buang ke laut jer - sanggup ker kau Net??)
Since, umurpun dah lanjut, kalau kira umur kucing dah boleh kata dah tua and kejung dah, tunggu time nak fly ke atas jer. So di atas kesedaran sivik yang ada dalam diri I, dan bersempena minggu sayangi bahasa kebangsaan kita, I telah memaksa diri gebu i untuk mendeco-deco my personal recipe book nie. Meaning that, time for deco-deco bersama Notti netti....muahahahah....
Mari paksa diri anda lihat,
1st step, I xtend kan cover book I, using hard cover paper. Nampak yang hitam tu??? haaa tu tengah dok extend la tu...(korang ingat rumah jer ke kena xtend?) Sebab apa xtend?...sebab ada resepi yang I cut and paste jer, so makin tebal la setiap helaian, and cover makin ke belakang, nak tutup pun tak sama dengan setiap helaian kertas.
Step 2- choose ur fav. wrapping paper and balut jer. In my case, I use my cupcake theme wrapping paper. Sebenarnya I sukak sama purple color. ehehehe
3rd step - dah balut, dengan sedikit kasih sayang yang tidak berbelah bahagi, sambungkan or lekatkan ribbon di tengah-tengah cover page. What for??? hmmm, cook book I nie tebal. Tebal gilos sampai nak tutup pun susah, asyik nganga jer....cam make love la kan, yang pompuan belom apa-apa lagi dah terkangkang jer kaki, so in my case, I kasi sopan sikit, tu yang kena ikat tu....kang nampak gedik susah.Buat malu orang tuo je.
See???? macam tu la, sopan sikit, anak dara zaman sekarang nie, nak kena ikat ketat-ketat baru nak dok diam. Idok, ngango jer, bughuk perangai.
Step ke 4- I tepekkan my biznes card at front cover. Why biznes card Net?....fedulik haku la!!! ada haku guna duit ko?? muahahah giler jawapan cari gaduh sungguh. Sebenarnyam, I suka deco my biznes card, sangaaaaaat suka oke and I rasa sangat cocok bila coklat bertemu unggu, macam anak indu sungguh.....
(errr ayat ini bukan mahu mengwujudkan perselisihan kaum ya)
The 5th step- Oh! jangan dilupai ya, after udah dibaluti dengan wrapping paper kaler unggu demam campak, balutkan sekali lagi dengan plastik tahan lasak tahap tuang asid tak lut!. Iyelah dek nok, buku nie I bawak sampai dapur, kena air tu perkara normal, kalau kena telur? kicap? hasiiih kan susah?......so gunakan pembalut plastik ya, I use pembalut plastik yang dah siap bergam (macam korang balut buku sekolah anak2 korang tuuuu - di zaman moden ini, pembalut plastik sudah sedia bergam. 
Maka selesailah upacara make ober my personal recipe book. Cantik tak?....I rasa cantik....nak-nak lagi bila model kat bawah tu pegang....makin ayu itu book. Oh! selepas sesi bergambar, hadiahkan diri anda dengan ais cream Mcdonald perisa oreo mcflurry yang enak dimakan begitu sahaja. tuuuu...nampak tak kat belakang model itew....aahhh bahagianyaaa.....
Jadi kengkawan sekalian?...udah kah kamu mengmake oberkan buku resipi kalian?????????

Me Naughty..me Netty

11 comments:

mummy_ayu said...

wah..cantik dah buku resepi ko..ko dah make ver dia..
buat sekali aku punye..aku nak color pink ek..he he eh

Qaseh said...

hmmm..bagusnya netti...dulu sy pun minat kumpul recipe tp jarang masak tu yg dah malas dah.

Cik Arin said...

Wow..great... jalan2 blog u then ternampas posting neh.. Cool!!~

MushroomCute@Mariea said...

Wah...kau ilhamku lah Cik Nett..rasa nak buat gak lah buku resepi ni...ni asyik print hilang jer..masak sekali ilang...

mama tisya said...

cantik la buku resepi ko yg dh makeover tu..model nye krg cantekkk:-p

aku nk pinjam buku resepi cantek tu bole...larikkkkkkkkkkkkk

[-suziey-] said...

ko mmg teruja lebih..xsabo2 nk klimaks..erkk apekah ini..lari topik jap..ekekeke:p

mmg buruk beno dh buku tu..kertas dh jadi kuning..haihs ni biar lama sket bole masuk museum dh..ahaha..matila kena bunuh ngn nett pasni:p

notti netti said...

ayu- kasi kat aku beserta wrapping paper idaman ko

qaseh- biar semangat sikit nak baking and masak2 ehehe

cik arin- eheheh..jalan lah lagi eheh

mushroom- buatlah..berbaloi tau

aimi- meh sini, aku seligi lubang idung ko, bior makin kembang ehehehee

suziey- takpe, masuk museum pun oke.,..terpakat sikit nama aku kat depan museum tu. Ko ada?????? ahahhaha

Diamilikku said...

buku resepi pun takdak camner???

eRiNsZ said...

wawww kagum kagum...
buku resepiku lunyai kner telur + tpung + bla... bla.. bla...
hahah dah x de harapan lagik

notti netti said...

Diamiliku - buatlah satu, jom?

erinsz - hahahah, meh le buat satu :)

sweetie2010.blogspot said...

Hargai buku resepi Anda. Gitulah barang-barang berharga kena jaga belai selalukan.Tak gitu Netty


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno