Monday, October 25, 2010

Dessert Meringue Yang ku harapkan........batu ronson yang Muncul......Apa Kes???


Kes tak ada lah besar manapun
sebesar zarah jer
sebab tu tuhan marah lenkali cakap pandang-pandang, sedar diri tu, jangan riak takbur
haaaa.....bukan at tanah suci jer kena jaga pertuturan, at rumahpun kena jaga jugak,
tengok..kan tuhan dah kasi cash, xde hutang-hutang.

hmmm...mengeluh....
Puncanya????

Sabtu lepas, I tak buat apa-apa...baca buku for final exam je....--- pentipu!!!


So, tetiba lak rajin nak buat English Dessert
bernama Meringue
 Simple je sebenarnya nak buat, egg white dan sugar je dan sedikit kasih sayang
So, dengan berlagaknya I dah war-warkan kat neighbour sebelah
I nak buat meringue

Jiran sebelah dengan muka terujanya ask me
"Mereng tu apa?....."
"Oh! Meeerank ye....bukan mereng kak, takpe, dah siap nanti, saya kasi akak...sedap kak"
"Ok...oke...nanti kasi yer..akak nak rasa kueh omputeh nie, noreen belajar kat mana? obersea ker"
"hahaha...mak mentua kasi resepi and adalah belajarkat worldwideweb...."
ober the sea la jugak tukan...

So..dengan rakus tanpa membaca doa penerang hati
I pun bake laaaa that so call merank tu kan....
and sebab terlebih ingredients bersamaan dengan berlagak+eksyen nak mampos+bongkak
maka merank ku bebetul jadi mereng..
lihatlah hasil yang berjaya membuat I terkedu selama 10 second tanpa bernafas.
Segala sistem urat kentut, urat hijau, biru tua, urat nfsu barakah semua ter'stop' otomatik time tu

Ni yang dikatan batu ronson ya puan-puan,
jarang-jarang ditemui di Malaysia nie
sangat baik i show pada uols
sila tatap dengan keikhlasan hati yang maksimum ya...

first2 I pegang and makan, ada sedikit kerapuhan di situ
dalam hati
"Jadi kot but ghupa jer a little bit scary"
then I sejukkan seketika...
nak tau apa jadi selepas tu???
"
'
'
'
'
'
'
'

Ya, Meringue ku bertukar jadi barang permainan untuk diri sendiri.
Ini dah kira feed up sebenarnya
sebab feed up+frust+sedey giler
maka I transformkan dessert ini menjadi mainan
memandangkan Meringue yang I buatnya begitu kuat, utuh, keras dan bersemangat waja seperti badang,
maka.....
I try letak tupperware berisi air atas dessert tu..
Ya..seperti diduga!!! I berjaya menahan tupperware tersebut tanpa menggeletar mahupun penyet..
Ia begitu tebal dan angkuh!!
seangkuh Tuan yang membuat merank tersebut
Then..I cuba pulak pada
"
'
'
'
'

kotak tisu
ya...masih utuh dan bersemangat waja dessert tersebut
kira tahan lasak lah....
"kalau baling kat perompak, boleh koma kot..." (ayat tak bleh blah Maya karim)
'
'
So, kesudahannya, I buang jer dalam tong sampah.
Kalau kasi neighbour I makan kang, mau patah gigi dia...
kang dia ingat I kasi santau veri latest edition kang..naya jer
Takpe la kak, hari nie, I buat buttercake untuk akak yer...buttercake yang i buat nie lembut gebu jer..tak akan keras..sedap pulak tu..

Ha..tengok tu!!! ko riak lagi net......
isk isk isk..
Me Naughty..me Netty

10 comments:

MushroomCute@Mariea said...

wahhh..ajaibnya..hahahahha

mummy_ayu said...

tak pe net..cuba dan cuba dan cuba lagi..mana tau nanti jadi gak..ok..caiyok!!

ieyza said...

salam net...leh tak msg iza no hp...hp iza hilanglaa...nak tanya pasal pb, still takde pe2 citer ke???

firahadifa said...

entah2.. ko baling kat dinding pon tak pecah.. cuba ko try nett .. ngehehe

sweetie2010.blogspot said...

Salam,

La..jadi macam tu pulak yer Netty..Siap buat ekperimen la tuh..

Diamilikku said...

first try kan...biasa ahh...relax ahh..nanti cuba lagi k

notti netti said...

mushroom- ya ajaib tak terkata

ayu- ya,chaiyook

ieyza- net dah msg, dapat tak?

fida- lawak kasar nampak...?..ehehe

sweetie- tu la kak adehhhh

Sidratul Muntaha said...

meerrank tu selalu aku buat jadi time aku nak buat kuih lain.
adeh..
mereng tu giler...
org jawa punya base..
huuuuuuuuuuu..
tapi aku jeles dgn akak ipar aku sbb buat mesti jadi.
siap ltk kat plate tinggi,buh buah2...
anapalova klu tak silap aku.
sedap tpi manis.
takleh gi arr...

[-suziey-] said...

hhaahaahhaaahah geli ketiak aku wei..adeii..nk pecah perut ni tgk merank ko tu..ekekeke:p

notti netti said...

sidratul - huhuhu, sebenarnya senang jer, tapi tetiba lak ari tu buat tak jadi

suziey- haa tunggulah, aku baling kat ko, biar tambah lagi scar kat muka ko..ko tunggu ehhhhhh...


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno