Tuesday, March 20, 2012

Zaman Sekarang Ni Sikap Jaga Tepi Kain Orang Perlu Diamalkan...Macam Yang Aku Amalkan Selalu....

Uish..kes culik menjadi-jadi sekarang ni
dah macam trend pulak....bulan ni kes culik...bulan-bulan akan datang kes rimau baham orang...bulan-bulan akan datang kes lain pulak.....isk isk isk.......mintak simpang kat kaum kerabats aku.

tapi betoilah...benda-benda macam kes culik ni...kalau ikutkan kenalah fikir secara rational, which is, jangan dibiorkan anak2 belum akil baligh ni keluar sensorang, takpun anak-anak yang masih berdara tu, jangan digalakkan keluar sangat.....zaman sekarang ni bukan zaman dulu-dulu...zaman dulu-dulu mak aku suh aku beli roti kat Manjoi...relax jer aku naik besikal dari Lim Garden ke Manjoi...jauh gak lah....naik besikal chopper...elok jer aku...takdelak kena kidnap.....cuma ancaman time tu seingat aku....dari species anjing bulldog ni..pantang tengok budak comel-comel cam aku.....dihambat nye balik ke rumah. Seee...see menatangpun pandai suh budak balik rumah. Inikan pulak sekarang ni mak bapak hambat anak keluar rumah lagi. isk isk isk...

Tapi bak kata pepatah melayu lama, benda nak jadi.....entahlah.....ini semua subjective....
....bila dah jadi cenggini......nak menangispun tak berguna...eh..berguna! berguna..menangis tu dapat luahkan apa yang terbuku dihati.....contohnya, anak hilang.....kita akan nangis sepuas-puas hatinya sebab disamping anak hilang, kita tau yang soami ada pompuan lain..maka digalakkan nangis sepuas-puas hati...bagi mengelakkan si penangis terkeluar tajuk akhbar "suami mati dikelar isteri.....mengamuk dimadukan".

Tapi apa yang aku nak higlighkan kat sini......mulai hari ini, cubalah jadi kaki sibuk....atau jadi orang yang aktif jaga tepi kain orang lain. Memang nampak ntah apa-apa.....tapi itulah yang seeloknya buat masa ini. Sebab zaman sekarang ni konsep kau...kau punya hal..aku....aku punya hal....makin galak diterapkan dalam kehidupan berjiran ni. Susahlah...cer jadi macam kejiranan kampung mak aku....kalo aku balik kampung jer..haaa boleh nampak mata-mata tengah dok intai dari celah-celah tingkap..depa budget aku tak nampak laaa...padahal...dari atas...baju berkemban, kain pelekat semua aku nampak...*kualiti cermin tingkap zaman sekarang ni nipis sangat"...takpe....takpe aku tak marah, itu menunjukkan jiran mak aku prihatin dengan siapa yang datang rumah mak aku. Silap, aku tak lambai jer kat pengintai tu..idok mesti depa terkejut beruk sampai jatuh katil. Itu kalau panjat katil nak intai aku...kes yang panjat lemari?...mau kepoh satu kampung...pak usop jatuh lemari....kes???? intai aku ooopss silap cover skit! kes nak pukul cicak. ehehehe

Jadi kengkawan...bermula hari ini, marilah kita jadi kaki sibuk celah kain orang....kepada yang lelaki..ini adalah maksud kiasan....bukan suruh kamu duduk celah kain saya dan berpura-pura sibuk...jika kamu amalkan konsep itu dicelah kain chiffon saya....saya terpaksa mengamalkan sikap menyibukkan kaki saya menerajang kamu...sekian.....

Me Naughty..me Netty

5 comments:

Myluv - Syl said...

mcm2 sekarang kan nett. semua kena hati2. dunia dah nak terbalik.

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

skg nih memang dah banyak kes melibatkan budak² dan remaja seriau dengarnye..

iduraz said...

hahaha..tui tu, zaman skang menyibuk tu perlu..tergelak2 ku baca setiap entry kamu...kelakar..

ieda said...

bukannye kite suke sebuk x tentu pasal kan .. kalau dah berlaku depan mata x kan nak diamkan aje .. tuu x bertanggungjawab nameenyeee .. adehhh
kadg2 manusia nie selalu salah anggap ..

cer jadi kat diri sendiri macam mana !! .. adeeehhhhhhhhh

Aida Jelita said...

sepesen lah jiran kite..kalau balik belum parking lagi dah ada matamata yang memandang tajam dari jauh.. siap ber-gang lagi tuhh


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno