Tuesday, September 6, 2011

Peristiwa ini Khas buat korang-korang yang punya anak-anak aktif pecahkan pasu bunga di rumah orang.....

Muahahah sentap tak?....kih kih kih.....
aku bukan apa........bukan nak cari dosa baru.....tapi cuma nak ingatkan pada mak...bapak yang masih buat deeekkk jer perihal perangai anak-anak pabila bertandang di rumah orang.

Kejadian benar ini berlaku kat rumah mak aku kat kampung, Raya ke-2 time tu.
Disaat kami sekeluarga sedang bersenang-lenang (rehat sebentar sebelum tetamu lain sampai)
tetiba ada suara orang bagi salam...
tetamu yang sampai tak lain tak bukan sedara dekat jugak......dan yang pasti, aku sudah nampak dia punya 2 orang anak....satu laki satu fomfuan. Apa pulak kerja yang bakal budak berdua ni buat tahun nie...
Tahun lepas habis semua barang permainan Imran pecah. siap aku jumpa kat garage kereta bapak aku lagi...sampai ke sinun diaorang bawak permainan...takpe..achik tak kisah........korang datang berayakan....

Tahun nie..bila achik nampak korang keluar pintu kereta.......sepantas kilat jugak lah achik sorok permainan Imran yang sedang blur-blur tengok perangai separa sedar mak dia ni. Tapi, apa kan daya, dalam dok aku sibuk sorok mainan Imran and campak dalam bilik aku....aku terlupa basikal roda tiga si Starbucks latte(Irfan) yang tersergam indah dimuka pintu.....habis la besikal yang baru beli tak sampai dua hari tu. Si irfan pulak tidur dengan lenanya......dengan harapan, jap lagi bangun nak main besikal.

Nak taknak.....budak berdua tu......tanpa salam aku...dia gie salam besikal si Irfan dulu.....
HABISSS!!!!!!......
besikal roda tiga yang belom habis pantang tu.....yang selama ni dinaiki oleh Irfan secara lite-lite.....
huh! dapat jer kat budak berdua tu..macam-macam diaorang buat... dua beradik tu naik..bawak laju-laju...then berebut lak dengan si kakak sekejap diaorang bawak besikal tu...sekejap besikal tu bawak diaorang...tak faham aku....Mak bapak diaorang mana?....haaaa mak bapaknya sedang syiok berborak kat meja makan...mata aku kejap layan maknya bercerita kejap jeling budak berdua tu......

Si Imran???? dia leka main train dia.....selagi takde orang usik train dia..selagi tu laaa dia dalam keadaan selamat...........anak-anak buah aku yang lain (ain and aishah) tengok jer cam patung kat tepi aku....panik kot tengok perangai budak cenggitu.........

Sampai satu tahap........dia main langgar jer kerusi jati bapak aku dengan basikal tu......(bapak aku tido)......tercabut jugaklah bakul besikal tu...adehhhhhhhh..........yang best tu, adik ipar aku pegang tangan budak tu (si adik lelaki)....di tepis tangan adik ipar aku...mak aiiii...budak oiii.....

dan yang paling best ni...aku kasi duit raya yang aku buat sendiri tu....yang cantik tu...(sebab sedara dekat kan)........selamba dek jer depan aku dia flyingkan (campak) duit raya atas kerusi......ya rabbi..kang aku kutip balik kang..xdo ko duit raya..bukan sikit achik bagi.......tahap sedara dekat kalo tak RM10 tak sah!...ko campak jer budak???!!!! then aku kasi gift bag yang aku buat........dia koyak depan aku???!!!! makkk aiiiiii.......siap pilih gula-gula mana yang dia nak....biskut oreo dia campak balik kat aku....dah jadi gol keeper dah rupa aku and adik ipar aku ni.........dasar!!!!!

Maknya???
biasalah gelak-gelak jer....bapaknya tak nampak..aku rasa kalo sepupu aku tu nampak perangai anaknya,.....mau kena debik.....maknya lembut bnor.....aku????? aku tengok adik ipar aku adik ipar aku tengok aku.....
eeeh!! tapi ada yang lagi best!!!!!!!
show bebudak dua orang tu belom tamat....
time kami babai-babai....si bapak and si kakak dah naik kereta...si mak tunggu bapak gostan kereta...si anak lelakinya...tetiba angkat itik kaca kat depan rumah...dia angkat tinggi-tinggi..........aku tengok dengan perasaan  errr tak tau..sebab aku ingat dia just nak angkat...yang mak aku ingat dia sengaja nak pegang itik kaca tu nak timbang berat, adik ipar aku ingat dia pegang bola....(lagi teruk).........

suddenly.....dia campaknya itik tu depan kitaorang...hancus berkecai itik tu.......
aku just cakap kuat-kuat........... Itik!!!!!!!!!!...
mak dia...Allaaahhhhhhhh!!! itu itik kaca sayang!!!! (boleh lagi cakap sayang, kalo aku.....tak telinga, tangan tu aku pulas! kalo anak akulah......kalo anak orang aku cubit-cubit love bite jer)

Mak dia gelak-gelak and cakap..ooooo saya tau kenapa dia baling...sebab semut banyakkkkkk dan terus babai....masuk dalam kereta......ya rabbi...

kami sengih-sengih pucat jer............sejam jugaklah kami dok kat meja makan sambil berborak perihal tetamu tadi.......

aduss..kepada mak bapak di luar sana termasuk aku, kalao bertandang rumah orang, perhatikan jugak anak-anak......tak elok rasanya kalo korang anggap rumah yang korang lawat tu sebagai taska........itu kalo pecah kaca pecah gelas.....kalo bertikam anak-anak ngan pisau....camno???? haaa jawab.......


psst- aku bukan nak kata anak aku baik sangat atau suci murni....tapi kalau gie rumah orang, dia dah nak sentuh itu ini, aku jeling jer.........dia dah nangis. Ehehehehe..........

Me Naughty..me Netty

5 comments:

Diamilikku said...

anak su pun tak reti duduk diam nett..sebab tu beraya umah sedara dekat je..dan si kecik tu pastinya kemas dalam dakapan ummi dia...kakak kalau adik takde behave sikit..tapi kalau adik ada sama2 nak tunjuk kehebatan...kengkadang si adik kena ikat dalam stroller terutama umah2 yang mana kami lepak2 kat ruang laman je...sebab tak nak berlaku kejadian2 sebegini lah...aduhaiii semputtt...but so far alhamdulillah...takde lagi kejadian tak diingini serupa ini

gadis kepastian said...

teruknya.....alahai..xkan la mak dia xda rasa bersalah kot....sabar jew la...gk yang baca pown bleh bayangkan n rasa panas dalam hati...hehe

Puan tia said...

Dahsyatttt!!! aktive sgt tuuuuuu


dtg umah aku ,aku tutup pintu cepat2..hehehheeheh jahat

fazilzura said...

budk2 mmg normal ler kalau buas or aktif, tp as mak bapak kene jgk ler ajor anak2 bersopan di kala bertandg kt umah org... cm akil tu aku sepuk je kalau dia degil2

mama tisya said...

mmg ada jenis mak pak yg tk reti tgk ank2..kot ye pn larang la..ni biar je...aku ada gk sedara camtu..kalo ank die dtg aku dh aim dh...aku sound je...dh la umh mak aku byk brg kaca....kdg2 bdk2 hyperaktif..kalo aku jd ko..aku tk bg dh duit ry...hahahaha


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno