Thursday, August 19, 2010

Pergi Melawat Anak My KTA...siannnn diaaaa...merah2 bijik mata.....penangan pengasuh kah?

Hello Uols,
Dah makan? ooopssss...ehehe
Tadi I and my bos  ke General Hospital, Kuala Lumpur
visit Oyat, blogger kurang tegar...
anak dia kena tahan wad mata....
kesian...baru jer 8 bulan, dah kena tahan wad.
I sedih sikit cerita2 melibatkan baby nie.....touching hati nie...

It start yesterday afternoon...bila pengasuh Oyat call and ask her to jenguk hafey...
Anak dia tak berenti nangis dari pagi tadi (Oyat hantar anak dia di berek polis nie..ada sorang akak nie jadi pengasuh)
hmmm...we tot, kembung perut ker...or gatal akibat ekzima....
Tapi..sempat jugak I mencelah, "laaaa dari pagi nangis sampai sekarang tak renti2....baru sekarang dia nak call suh tengok anak?..."
so...Oyat pun pergi laaa...end up, she called and inform that nak bawak anak dia ke hospital since mata dua2 dah bengkak..mak aiii sampai tahap tu and she ask for help...tolong bawakan ke hosp.

So..there...staff office hantarkan...
Today, we be inform that Oyat EL sebab anak dia kena tahan wad...
tup tap tup tap, I yang berhati murni tidak kedekut ini pun pergi la melawat dengan harapan dapat shopping terus...muahaha shopping mata jer...tengok2, my 3rd bos and konco2nya nak itot....ceh..
takpe laaa...lagi ramai lagi best kan? kan?...

sampai je kat wad mata GH, tengok baby oyat, alololo siannnn nyeee...sampai tak boleh bukak mata,
bila bukak mata dia meraung, pedih gamaknya...and for sure mata dia dah macam mata pontianak harum sundal malam..merah gile.....and anak mata dah tak warna hitam...dah jadi warna hijau gelap gitu......cam pakai contact lense pon ada....sbb tu kena tahan wad, and doktor pakar jer yang handle.....memang sedih la, bila tengok anak dia kena paksa bukak mata just nak titiskan ubat....banyak lak tu ubat. pepaham la budak, merontanya adoiiiii...sampai 4 orang pegang haaaaa.....taknak kasi gerak.

Mengikut kata Oyat, pengasuh dia mandikan anak dia dengan sabun ekzima....mebi sabun tu masuk mata...
Hmm..bagi pendapat I pulak, pengasuh dia tak basuh bersih2 ker sabun kat muka budak tu?
then inform budak tu nangis after jam 1 ptg.....kan bagus inform awal2.....kata mandikan budak awal pagi..maknanya budak tu dah tahan sakit lama, sampai tak boleh bukak mata, Kita pun kalau anak meraung and tak boleh bukak mata walau 5 minit pun kita dah panik..ini kan pulak beberapa jam.......

At 1st nak je I sound pengasuh tu....tapi Oyat dah msg awal2 jangan sebut apa2 pasal pengasuh, since pengasuh tu pun ada kat wad...cuak kotttttt...muda pengasuhnya, I tot makcik2...rupa macam...mudaaa sangat. Ingatkan sedara oyat, kalau oyat tak sms maklum baby sitter dia ada di wad...hmmm dah tentu2 kitaorang kutuk kaw2 di bulan yang mulia ini eheheheh.

Kan bagus I cakap, " siapalah pengasuh yang jaga nie, Oyat, better kita buat report polis" kihkihkih confirm pengasuh tu terketar2kan..eheheheh

Tapi nak buat macam manakan...bukan kita yang minta jadi macam nie.......tapi apa2pun, pengasuh tu salahkan sabun ekzima tu...masalahnya...apa juga jenis sabun walaupun sabun muka, kalau masuk mata anak...dah tentu2laaa kita basuh balik kan? takkan nak lap ngan tuala jer kot..
isk..emo lak.......
Me Naughty..me Netty

9 comments:

SiTi said...

sian nye kat hafey...sampai x leh buka mata pulak...mcm mana keadaan nya...doc kata ape..?hope dapat sembuh seperti sediakala...

Diamilikku said...

adoi la..siannya baby...baru lapan bulan tu..apa lah yang baby tu tahu...hurmmm...memang kena sabun ke kat muka??? saya mandikan anak2 tak guna sabun pun kat muka..just sabun badan je...sebab memang takut lah kalau termasuk mata..mata diorang kan still muda dan belum fully berfungsi..so senang ahh nakjadi apa2 pun...
harap2 baby oyat tak apa2..moga tiada yang serius2....

Emy Omar said...

Siannya la..saya tumpang simpati..tak baik sungguh babysitter tu buat macam tu huh!!!

Emy Omar said...

Alahai siannya baby tu..tak bertanggungjawab la babysitter tu rasa saya..eii nak ke bagi 1 pang!!!!

ch@ said...

siannya baby tu... sabun ekzima tu apa kakNet? kita tak pernah pula sabunkan muka oni masa mandikan dia dulu. sampai sekarang pun. ngeri...

Miss Q said...

tidak. pengasuh biasa bagi mandi nak dekat tengah hari. pagi2 sejuk air kena dada katanyaa..

baby ni mmg kena ekzema ke? kalo kita ni ngasuh anak org, berbuih mulut say sorry.. sedap pulak dia salahkan sabun. ni buat parti buih dlm bilik air ke apa nih???

notti netti said...

kawan-kawan- maybe pengasuh tu nak sabun rambut tapi cuci tak bersih gamaknya, sabun tu mungkin mengalir kat mata baby..itu laa...so far...doc ckp, mata baby luka....tahan selama seminggu.....

mummy_ayu said...

aku baru terbaca ari nie...he he he..termiss pandang kot..

Nor Murni Fairouz Rafingi said...

Menakutkanlah jadi gini kat anak.. adei. Kenalah pi spital cepat cek mata..takut masuk kuman. Thanks for sharing yer :)

www.sayangkunurhana.blogspot. com


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno