Saturday, July 24, 2010

Tips Kecantikan Dalaman NOTTI NETTI....eheh....cantiknya sayeeeeee

Salam and hallow uols!
Bagaimana diri anda hari ini? sihat? segar? menggelembong? menggeleber? pucat?

Ya....I harap hari ini, kamu...kamu..kamu...dan juga kamu berada di dalam keadaan tidak stress dan masih bernyawa.
Ya, hari ini, Cik Puan Sri Muda Notti Netti nak memberi sedikit sahaja tips. Tak banyak pun.....kang bagi lebih2 korang cantik pulak....muahaha..I kan cepat jeles! Apa Kes?!

So today, I akan memperkatakan mengenai Tips Kecantikan Dalaman yang tak berapa nak dalam tu. (Oh! tiada kelucahan di sini) anda mengeluh?.......relax la....tak semestinya kita perlukan seks untuk cantik...adakalanya...kita nampak buruk ketika melakukan seks...(eh! mengapa kita berbicara tantang seks ya?) sila back to normal..astaga.....

okee..mari kita lihat apa kita perlu bikin untuk mendapat kecantikan dalam..(di sini bacaan2 ayat al-Quran tidak termasuk ya....buatnya yang baca blog I nie bukan Islam..jenuh pulak dia nak hafal ayat Al-Quran)... 

Tips pertama...

1. Minum banyak air...
Minum lah water selagi kamu bernyawa.Oh! ini tidak termasuk air coke (macam perli I jer) atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral. Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Percayalah! dengan meminum beberapa tong air suam...anda akan melihat kencing anda akan berwarna putih jernih seperti air suam tersebut. Bukan warna kuning2 manja sebelum ini.
Gembira bukan????

2. Bersenam 
Bukankah besenam baik utk kesihatan..? Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yg mudah! Jgn malas utk bersenam...lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan utk melancarkan kembali peredaran darah. Oh! pada yang tinggal di apartment ataupun flat, tidak payahlah kamu bersungguh2 melompat....diyakini orang sekitar akan tersalah anggap antara gempa bumi dengan senaman anda. Slow-slow sikit...jaga hentakan dan lompatan anda...anda tidak mahu terkecil hati dengan hinaan jiran sebelah rumah bukan?....

3. Dilarang keras merokok.
Namapun nak cantikkan dalaman. Kenapa mesti kamu asapi organ2 kamu dengan asap yang ntah apa2 itu?....Merokok boleh merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Ahhh! anggota saya sedang hisap rokok....eee sengaja dia mahu merosakkan sistem kecantikan dalam saya yang tak berapa nak cantik ini..persetan Lu!!! Tapi...kenapa still ada wanita nak merokok?? Sebab nak kuruskan badan?? kalau betul boleh kurus macam miss world ngak apa...tapi kalau kurus berpenyakit...hmm sanggupkah anda???
4. Tidur yg cukup...
Tidur yang cukup...bukan terlebih-lebih cukup....beza tu....tidur 8 jam sehari...baru ok....ini Jgn asyik berjaga waktu malam layan blog layan fesbok!...Muka dalam gambar fesbok..memang la shantiks meletop...cuba tengok face to face...cabut korang!...tak elok tu. Waktu malam kan dikhaskan utk tidur dan mendatangi ke ladang2 isterimu....? Jadi tidur lah secukupnya kerana tidak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam. So..mana2 kawan kamu yang kamu lihat muka tua tapi sebenarnya muda...jangan salah faham...mereka bukan membela hantu...tetapi mereka cuma tidak cukup tidur..jadi jangan takut yer....Oh! pada kawan kamu yang umur tua tapi jiwa muda...itu kamu kasi lempang sahaja!...nyampah!

5. Pada certain2 waktu, izinkan kulit kamu berehat dari memakai sebarang make up. Ya! saya faham..kamu mahu kelihatan cantik sepanjang 24jam. Tapi...kulit juga perlu bernafas! Apa! kamu ingat lobang hidung kamu sahaja kah yang perlu menyedut dan menghembus udara???? Jgn biarkan sisa2 make up melekat di muka ketika masuk tidur. Tidak kiralah jenama Christian Dior ker?, Revlon ker? Mac ker? mereka2 ini lah yang mendermakan jerawat chomel pada kulit muka anda yang tak berapa nak gebu tu. Jadi! Rajin-rajinlah cuci muka. Di rumah, cukup lah hanya memakai moisterizer......takpayah foundation bagai..kamu hanya mahu menjemur kain bukan? habis ngorat kamupun, pakcik bangla atau mamat2 indon...kamu mahu?....kalau mereka2 itu jejaka feveret kamu..saya persilakan..siapalah saya hendak menghalang.....sob..sob..sob...

6. Makan yg cukup.
Maksud di sini, makanlah ketika kamu lapar dan berhentilah sebelum kamu kenyang (err...betoi tak ayat aku nie) Jgn sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari. I pun tak tahan, setengah jam berlapar boleh mendatangkan amarah!  Makanan memberikan tenaga dan vitamin yg diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. takat makan big mac...pizza...kenny roges..hmm konfirm anda tak hingat berhenti sebelum kenyang.....anda pedulik apa kan?..perut anda..bukan perut bakal madu anda pon! muahahahah...sentap tak?!!! (harap2 yang tengah suap pizza yang ke 5 dalam mulut dia terberenti lah hendaknya)  

7. Luangkan masa utk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa atau nikmati saja mandian buih di rumah! Bukan sahaja suami dan kucing anda perlu dibelai...anda juga perlu membelai sendiri body anda. Tiada duit ke saloon!? oh! pandai anda bersandiwara......apa gunanya kedua2 belah tangan anda....selain berguna untuk menampar dan mencelok duit dari wallet laki anda...tangan anda juga berguna dalam sesi urut mengurut tau.....buat facial sendiri di rumah...senang jer..tak susahpon..janji anda rajin. Pergi cari pelbagai jenis bunga yg wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Haaa...nanti berseri2 muka anda..siapa yang suka??? suami anda jugak kan?..tapi kalau jiran sebelah anda yang handsome tu pun mula terpikat pada anda...haa! itu dah satu bonus!.....(sila kasi saya cepat2 itu resepi mandi bunga!) Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri utk mencantikkan tubuh badan....er.....make sure bunga betoi yang segar ya...bukan bunga plastik....takat bunga plastik...kucing jantan pun buat dekkk pabila melihat anda.

8. Elakkan stress.
Ya...saya selalu stress...itu sebab kecantikan dalaman saya malu2 mahu keluar. Stress mempercepatkan proses penuaan. Lihatlah nenek saya...kesian dia...! kerepot wajahnya..stress sangatkah dia???? walaupun kerjanya hanya baring tengok tv...stress kot?! siannnn... Apa nak buat ya? hmm pergilah window shopping (ermm tak boleh jugak...kalau ada sale tapi duit takder..hmm boleh menjemput stress datang tu) oh! ya..just Nikmati muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan. Betul..tak tipu...tapi jika anda menatap muka Edward Cullen pun insyaallah stress anda otomatik ilang..saya kerap mencubanya...jadi u!

9. Don't worry, be happy.
Ingatilah istilah ini. Jika boleh pakai lencana berwajah senyum seperti pekerja2 bank pakai. Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik! Ya...seperti saya, jika saya memakai kasut tumit tinggi..saya sering merasakan diri saya hebat!...walaupun saya pernah jatuh bukit, jatuh tangga, saya tetap maintain vouge.....sebab apa! sebab...don't worry, be happy".....walaupun time tu lutut anda patah...ingat! happy!

10.Ketawa penghibur duka!
Jadi ketawalah apabila bergurau senda dgn famili atau kawan2 atau di ranjang. Bukankah ketawa itu perawat luka?...oh! janganlah kamu mengilai pula..masalah tu....! kamu tidak mahu cik ponti dan cik lang turut join kamu mengilai bukan?......itu bukan kecantikan dalaman namanya. Itu sesi memucatkan wajah kamu. Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka. Seperti cina jual kek kat bake with yen lorong haji taib...sangat tua mukanya..tapi dia sebenarnya remaja. Kenapa?..sebab dia monyok dan sering menjerit macam orang sakai pada pekerja2 indonnya...kesian......

okee....itu sahaja tips dari saya...rajin2 lah mencuba ya...
pasti anda akan kelihatan hebat.......dan sihat..
sekian..
saya sangat baik bukan? kerana memberi tips2 berguna pada kalian?....
tepuk bahu saya sendiri!


Me Naughty..me Netty

6 comments:

Qaseh said...

hmm,bagus tip2 yg diberikan. sapalah yg xnak cantik kan..apa pun yg penting nmpk cantik di mata suami sudah cukup sebenarnya xyahlah lebih2 kan...

Rifqi Zuhairi said...

hehehe..mcm pakar kecantikan bg nasihat la..hebat....buleh digunapakai tips2 ni...
satu lg nak bgtau...td dok layan cite Dottie....muka dottie tu cute mcm muka kak nett la...try kak nett tembamkn ckit lg body n muka, confirm sebijik...comel...

Rifqi Zuhairi said...

hehehe..mcm pakar kecantikan bg nasihat la..hebat....buleh digunapakai tips2 ni...
satu lg nak bgtau...td dok layan cite Dottie....muka dottie tu cute mcm muka kak nett la...try kak nett tembamkn ckit lg body n muka, confirm sebijik...comel...

kakchik said...

salam net. w/pun kakchik baca sambil tersengih-sengih dan sekejap2 tergelak, tips2 yg cik puan seri notti netti kongsi baaaaanyak ok cumanya ada gak yg tak dpt ikut hehe terutama yg no 4 tu. no 3 memang tak terlibat langsung, alhamdulillah.

emy/mamasuri said...

suka baca tips2 ko ni..
bab minum air msak tu aku memang fail..ho hoho

notti netti said...

Qaseh- tips nie utk bergaya depan somi, boypren and skandal..eheh

angah- bwah wah wah..ko, bab2 nak kutuk aku...lajuuuu jer..siap 2 comment tu..

kakchik- eheh sama la..saya pon no 4 tu mmg failed

emy- aku pun...semalam aku melantak 3 tin coke.


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno