Monday, July 19, 2010

HINA SANGATKAH G.E.M.U.K ????? tolong perjelaskan?????

Assalammualaikom!
Salam UOLS......soalan standard.....dah breakfast belum?
Hari nie I breakfast menu manis giler.....I makan butter cookies ikhlas from my own hand (handmade lah!)

hadui, baru lastweek tobat taknak ambil makanan manis2 (after tengok story kecing manis kat TV3)
nampak gayanya....hampeeehhhhh!

Apa topik kita hari nie Net?
Net Cute lah~
oh! okeey, apa topik kita hari nie Net?

Ok, I nak berbicara mengenai topik Gemuk atau bahasa orang putihnya, Fat! atau bahasa Stacy....Gamok Sudahhhhh! atau juga, bahasa Net Cute, bukan gemuk, bukan fat, tetapi Kadar Dalam (pengeluaran) Negara Kasar (KDNK).

Siapa di antara kamu suka dilahirkan gemuk???? angkat tangan......!!!!
Ya, tiada siapa yang sukakan gemuk (pada yang sukakan gemuk, sila duduk jauh2 dan ratah itu peha ayam KFC).
Tak dinafikan I juga gemuk, tetapi tulang rangka badan I besar, so tulang2 ini telah menyelamatkan I dari digelar gemuk....habis power pun mereka kata I tinggi besar. Muaahahahaah

I terpanggil untuk membuka topik nie, bukan nak promote apa2 product kurus, tak hingin....(sat gie adalah orang2 tertentu yang mail I, promote barang dia pulak).....Last Saturday, I went to Pasar Malam (ceh! nak gie pasar malam pun ko speaking net?) dalam dok tengah search barang domestik nie, I excidently ter'bump' pada this one little cute bersize KDNK nie. Ala2 Dottie gitu. So, I yang berhati mulia nie cepat2 pegang tangan itu adik and say sorie (konfirmtakbuatlagi!). And guess what, dalam senyum paksa, si gadis itu berkata, "takpe kak, orang gemuk macam saya nie memang orag suka langar lari...".
I blur uols!!!!! mengapakah adik berkata begitu? Seyes akak tak nampak adik, sebab akak di santau oleh ayam goreng crispy BOB kat sebelah akak. Tapi budak dottie tersebut tak marah dia cuma luahkan isi hatinya yang lara kot dalam masa kurang 10 saat. I rasa macam nak kasi jer nasi berlauk yang I tapau untuk En.Hubby pada dia. Tapi, kang En.Hubby nak makan apa pulak?. That girl terus membawa haluan sambil pasrah dilanggar2 oleh orang sepisis I. (katapun pasar malan.....)

Senario Dottie tadi benar2 mencuit hati I.....melihat mukanya yang pasrah dilanggar oleh manusia2 rakus (I terkecuali yer)
hmm, I dulu pun time sekolah takde la gemuk sangat, bila dah kawin jer.....KDNK nie meningkat jer....taknak turun2, kan bagus duit kat ATM I pun meningkat jerrrr....muahahaha

Time sekolah dulu, I ingat lagi kawan I nie nama dia TONG YING FUAN (I still remember her name since budak2 tak berperi kemanusiaan call her as TONG SAMPAH)...during that time darjah satu. Her figure memang dottie....and berspek mata bulat and ber'skirt' lusuh. No body nak make friend with her. Sangat kasihan. During that time I duduk jauh sikit dari dia, to yang tak jadi kawan rapat tu...ehehe alasan. Ada one day tu kami kena turun PJ (subject Pendidikan Jasmani) and biasalah kata budak2 hyper...berlari sakan laaaa, suka katakan...( I kat sekolah dulu subject yang I suka, PJ, Pendidikan Seni and Rehat...suka sangat!)......so this Girl TONG YING FUAN forgot to bring her baju PJ (yakni seluar pendek katok kaler dark blue and t-shirt tanpa lengan stated logo MGPS...Methodist Girl Primary School, Ipoh.)...so dengan muka menyampah tak hingat..macam cerita GLEE tu...my cikgu jasmani time tu marah2 dia and ask her to buat larian marathon satu pusingan padang. Time tu kecik, so padang nampak besar la. And ada beberapa member nie kalangan society kelas tinggi gelak2 la....(I dah lupa, I gelak ker senyum ker or simpati...)

Sambil nangis2 si TONG nie lari. Tapi I tertanya2 (baru sekarang I tertanya) Selain Si TONG nie, ada sorang kawan I nama dia SUZANA (cantik manis solid molid orangnya...berkasta tinggi berbanding si TONG nie...berkasta rendah)...dia pun tak bawa baju PJ tapi si cikgu nie boleh kasi dia duduk bawah pokok (Bagi alasan sakit lagi la tu).......kenapa ini semua terjadi? adakah sebab si TONG nie buruk gemuk??? dan si SUZANA nie cantik kurus? Hina kah si TONG ini pada pandangan cikgu jasmani berketurunan Bollywood tersebut? Ada satu time Kami satu kelas ketawa gila pada si TONG nie setelah menyaksikan adengan jatuh kerusi kayu oleh si TONG nie. Sampai terkencing seluar dia menangis. Kesiannnn dia (baru sekarang ko nak kesian Net?......) Ye..ye..I mengaku I salah seorang yang paling gelak besar...tapi I nyesal dah...nyesal sangat. Kesian dia, dah le terkencing, habis basah baju dia, and cikgu kelas marah2 dia siap cakap dia gemuk sangat and suruh dia mop air kencing dia. Hmmmm...cubalah cikgu tu duduk zaman sekarang....berani ko tengking2 budak darjah satu????? kalo takmo mak bapak diaorang saman?.

Kenapa ini semua terjadi? TONG seakan2 tidak disukai sebab dia gemuk kah? atau mata beliau terlalu bulat besar kah? atau beliau berkasta rendah ka?.....hmm Apa khabar dia sekarang yer?........sudah berkahwin kah dia? atau sudah punya anak kah dia? atau sudah menjadi Miss World kah dia?.....rindu saya pada kamu........saya juga masih kesal terhadap kesalahan saya pada kamu.

Time tu darjah 2 sudah. Zaman di mana Barbie tengah hangat popular. Mana2 budak yang dapat patung Barbie nie (time tu lah) memang dikira wah! power ko memang da boom laaa...(kualiti Patung Barbie zaman dulu and sekarang dah jauh berubah kan????) I pun dapat satu (setelah mogok dengan bapak I) so, pada Hari kanak-kanak, kami semua bawalah barang tunuk-tunjukan kami yaknie barbie.....yang berkasta tinggi bawa barbie siap dengan rumah bagai...I just bawak barbie jer.....(kang mintak rumah barbie, mahu kena hempuk) Si TONG nie tak bawak apa2 kecuali bekas kosong untuk isi makanan jer. Disebabkan itu, dia telah dipulaukan, tapi rasanya bukan sebab takada barbie....(geng2 I yang lainpun takder barbie, tapi elok jer tumpang I..kami main bogel2 kan barbie tersebut...) wah! kamu mengaplikasikan teknik blue sejak zaman sekolah rendah lagi ya?). Tapi ada this one chinese girl, bapak dia businez man. So dia ada banyak barbie....dia nie lah yang halau TONG duduk jauh2....I pun tak tau, tapi I duduk sebelah cikgu and dengar, si Tong nie nangis2 sebab this girl kata dia gemuk and tak boleh geng. So cikgu yang baik hati nie, suruh tong nie masuk group I...(ada group2)......hmm kesian jugak....

Kenapa semua nie terjadi yer? buruk sangat ker orang berbadan gemuk nie?.....I pun kadang2 ada jugak member jerit panggil I gemuk...tapi I buat deeekkk jer (dalam hati aku sumpah ko jatuh longkang!!!)......sebabnya...? biarlah kita gemuk...janji badan sihat...daripada kurus...nah ko..macam2 penyakit ada....sekian! HIDUP GEMUK!!!!!! (agak2 I kena baling ngan kuali tak?)

Ps- I rasa tajuk en3 patut diubah kepada..kisah hidup kawan zaman kecil ku TONG....


Me Naughty..me Netty

5 comments:

mummy_ayu said...

kita ni kira american size la beb..bukan gemuk (nak sedapkan hatie..he he he)

emy/mamasuri said...

ala..sume manusia sama je..
cuma kepala hotak je lain2..
so lu pikir lah sendiri..
hehehe...

p/s: sapa nama cikgu ko tu nett..kalu aku lah..dah lama aku pancit tayo or serek kan coin kat kete dia..baru pueh hati aku..aku pro bab2 gni..hahahah

kookey said...

kawan je la ngan si GEMbira..
bukan jatuh saham pon.
kecuali la meke be mulut jahat kan ;)

Anonymous said...

Persepsi org, susah nak dijangkakan. Streotyping sukar untuk dielakkan...gemuk selalu dikaitkan dgn buruk lantak, pemalas n busuk,haha..pedih tp benar mengikut pandangan org yg lontarkan kata2 itu la.
Tetapi, kalo dah mmg it runs in the family, ala2 kalo dah keturunan 'american', rangka besar, to hell la what people nak kata apa.
Dats why, family support is very important here. Buat kanak2 yg tak berdosa, dipulaukan kerana gemuk, must be reminded all the time, not to focus too much on physical appearance. What matters is your hati and how you bawak diri. Ini jgk kena balik dgn cara dia dibesarkan, kalo kat rumah pun dok kena bang, kena kutuk, low la self-esteem dia, camno nak berkawan. Kesianla ngan budak2 kan...

notti netti said...

ayu- ye betoi!

suri- aku dulu tak gheti seret coin kat kete org...kalo idak bukan kata kete cikgu, kete jiran aku, bos aku pun akus seret!

kookey- toi toi toi tu

anon- nganga baca komen u...


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno