Wednesday, April 6, 2011

Zaman Sekarang Ni, Beli Arak Macam Beli Rokok Kat Kedai Pulak..........Melayu oh Melayu....

Selamat Morning Semua,
Hari nie aku maybe sibuk sikit (bahasa rojak pepagi nie).....

Semalam hajat aku nak berbuka dengan ayam mas, nasi goreng macam-macamlah! tak jadi kenyataan sebab aku stuck dalam jammed....sampai kat kelas pukul 7.45pm...boleh?????....aku cuma dapat makan 2 butir cokelat cadbury ihsan kawan sebelah aku jerk.....dan setengah air mineral water....sedey....sob...sob..sob.....(tapi balik rumah aku cover balikkkkkk...makan apa?...biarlah rahsia....muahahahahah)

ok!, pagi-pagi nie aku nak buka topik pasal arak nie....(nie tempias masuk blog suziey laaa...aku tetiba nak jadi ustajah)....

Pagi tadi, aku singgah jap kat kedai KK depan rumah aku untuk beli top up Touch n Go.......cam biasalah bangla yang kerja kat grocery store tu, aku mintak Top Up kan RM30, dia gie bantai buat RM50...sib baik ngam-ngam dalam genggaman aku duit RM50, idok aku suh dia bayar sendiri.....bebal!......(apa ustajah cakap bebal nie? tak baiiikkkkkk...astagfirullahhhhh)

Makanya, sementara tunggu bangla tu top up kad aku, aku belek2 la telur ayam kat huung nun (dah takde kerja).....so datanglah 2 orang lelaki M.e.l.a.y.u yang agak segak rupa parasnya, sorang berkata hitam...errr time tu pukul 6.30am....hmmm apa kes berkaca mata hetam tetengah golap nie...?...takpe..think positive ustajah...dia sakit mata kot!.....Sementara tunggu mamat bangla yang terkial-kial dok tekan mesin top up tu, mamat 2 orang nie macam ke hulu ke hilir....sorang ke bahagian biskut tak silap...sorang tu just kat depan kaunter mundar mandir....aku suspek mamat nie nak beli kondom gamaknya, tapi segan sebab aku yang cam ustajah nie ada.....kondom kan bersepah jual macam kicap kipas udang...ko beli jer laa..ada aku kesah.....????

Tapi, mamat tu ghupanya bukan nak beli kondom.....sebaliknya dia cam cover2 tunjuk kat bangla yang sorang lagi tu satu benda berupa botol kecik kat belakang kaunter .....hmmm aku peratikan...laaaaa kedai nie ada jual arak ghupanya, napa aku tak perasan?.....tapi dia ada tulislah Kanak-kanak dan orang Islam dilarang membeli Arak. Aku tengok jer..kotnya dia muka jer melayu tapi agama lain ker...but hmmm memang confirm dia melayu sebab...er..sebab dia melayulah...taklah! sebab time dia nak masuk kedai tu dia tersadung satu kotak nie and terkeluar latahan word "Allah!".

Aku tak gheti sangat nama-nama botol arak nie..yang aku nampak, mamat nie tanya kat bangla tu..."botol besar takde ker?"..aik...leklok ada botol kecik..ko nak ambik botol besar...yang bangla top up tu still terkial2 salahkan mesin tu...haish aku nak cepat nie.....

Then bila kawan mamat nie yang kengkononnya cari biskut datang tanya dah beli ker?.....mamat tu terus cakap kat bangla tu, "dah beli?!" mamat yang kat depan kaunter tu terus bayar and siap cakap, "hantar kat luar ahhh" and terus keluar sambil sengih kat aku.......What the?.....yang bangla tu skema-skema hantar botol berbalut surat khabar kat 2 orang mamat nie kat depan kereta aku pulak tu! hareemssss.....yang bangla nie terkial2 lagi, konon kad aku yang susah nak operate....ceh! tak gheti buat cara tak gheti..tu yang ko tertop up sampai RM50 tu.......

Kat sini, aku nak katakan.....kedai tu sewenang-wenangnya jual arak kat orang melayu...itu baru orang melayu, blom budak sekolah lagi........dah le bersepah budak sekolah lepak kat situ. Takat letak tanda amaran, tak guna, kalao pekerja kedai tu jual gak botol arak, aku tak kisahlah....bukan hak aku nak tegurkan..walaupun sedikit iritating.....hmmm....harap2 takdelah bebudak sekolah yang terikut beli botol arak perbagai bangsa tu......

Sekaraang nie orang melayu, budak sekolah beli botol arak macam beli air kotak jer.......haishhhhh

Sekian....ustajah net berbicara....
saya tak minum arak...tapi saya kuat minum COKE!..maslah problem gak tu...
Me Naughty..me Netty

1 comment:

~@mOi ~~ said...

ya allah.. skang ni dah akhir zaman.. arak tu dah mcm halal je diaorg buat!


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno