Tuesday, April 5, 2011

Harap Dapat Kekalkan Puasa...Jangan ada Puhaka hasut di tengah jalan Sudah!....


Percubaan pertama nak Puasa Ganti.......insyaallah harap berkekalan sehingga berbuka maghrib nanti...
Eheheheh....Kenapa pilih time kerja?....
sebab time kerja aku leh sibukkan diri and terus ke kelas soooo aku takde lah terasa sangat kan?......tapi cuma aku takot puhak-puhaka diseberang sana try hasut aku....mau azan zohor kang aku berbuka.....tapi tidaaaaakkkkk yakin Net...ko dah puasa mana lh bukak-bukak..ko ingat ko darjah 2? nak main bukak2?......huhuhuhu

haa bercakap mengenai zaman sekolah...dulu aku waktu darjah 1,2,3 kat Ipoh, Methodist Girl School...(tak masuk Convent lagik).....kuat jugak aku membohong bab2 puasa nie...namapun budak...nepsu kat makan jer...kalo dulu nepsu aku dah terarah pada handbag, highheels...takdelah aku membohong bab2 puasa nie.....nampak? cute tak aku?....ehheeheh

Yang aku ingat ada satu tahap aku bohong pasal puasa nie time aku darjah 2....time tu kami yang kanak2 melayu nie kenalah puasakan...and sekarang aku leh kerat jari yang mereka2 semua (geng kelas aku yang melayu) memang ramai atau hampir semua tak puasa...tapi sebab ego...and takot cikgu marah, makan ngaku puasa...termasuk aku.....

Ada satu hari ni, aku ngan sorang kawan aku ke pejabat sekolah yang terletak tingkat dua. Aku yang memang nauzzubillah lapar tak hengat nie...sebab tengahari suruh kawan aku pergi masuk pejabat sorang diri sementara aku tunggu kat bawah..alasan aku sakit perut....yaaa alasan standard ketika itu. Dah aku tengok kawan aku naik tangga berpusing tu..aku lari cecepat ke kantin...huhuhuhu dan beli goreng pisang (dulu goreng pisang sedap dan beso tak macam sekarang) hargapun seposen. Dah beli dengan muka samberono...mokcik kantin tak tegur..sebab meybe dia tak kisah kot takat budak darjah 2 beli..kalau bapak budak darjah 2 beli lain lah cerita.

Then aku berlari2 anak ke bawah pejabat, tengok line clear sebab kawan aku blom turun dari school office. Aku pun makan ngan lahapnya...masih segar dalam ingatan aku rupa paras pisang goreng gemuk tu.....meriah uoolsssss...sampailah tetiba aku terdengar kawan aku jerit dari tangga..."Net! tak pose!"..Ya Allah aku jer tau perasaan jantung aku time tu...orang lain tak tau.....jantung aku time tu 0.0002 saat terhenti..kalah masa gaban. Tapi time tu otak aku 0.0001 lagi pantas memikior cari alasan kenapa aku makan pisang time puasa.....hebatkan...cara otak aku berfikir time tu?......korang nak tau apa alasan aku?????

'
'
'
'
'
huhuhu.."ala...awak, (dulu bahasa baik-baik belaka, panggilan adalah berupa saya/kita- awak jer....) tadi kakak kita datang sumbat pisang nie dalam mulut (walhal aku takde kakak....) kita terpaksalah makan....kakak kita dah lari balik dah...isk....."
Aku cakap dalam nada yakin..aku dari kecik lagi dah yakin......idok camne aku ada kat tempat aku sekarang nie...muahahahahahah......

Kawan aku pun "kesian" gak, angguk jer apa aku kata...(dia kesian kat aku la tu...balik dia citer kat mak dia...haruuuuuuuu).....tapi aku sempat habiskan pisang tu....eheheheheheehehehhe bangga!

Tapi.....kalo aku tak posa (aku sorang jer tau) takpe..jangan kawan aku kantoi tak puasa tapi ngaku puasa...aku akan tunding jari kat kawan aku tu puas-puas...siap aku cakap..kalo tak silap dialog glamour aku time darjah 2 dulu..."Haaaa...haaa..kita tak tau, awak tipu, awak kata awak puasa tapi awak tak puasa, nanti awak mesti masuk neraka, habislah awak"...berderau tak ayat aku...untuk pendengaran budak darjah 2 aku rasa berderau tahap ngadu domba kat mak bapak kot...(walaupun time aku cakap tu...aku sendiripun sebenarnya tak puasa).....haisshhhhh

maka, motip?..net teruskan puasa ganti ko sehingga titisan air liur ko yang terakhir.......usahaaaaa!!!....


Me Naughty..me Netty

4 comments:

Farra Dhelina said...

slmt berpuasa kak!!

[-suziey-] said...

hahahah aku suka baca kisah ko darjah 2..mcm sama je kisah kita..aku dulu lagi la..drjah 2 jgk kot..kena puasa kan..plus nk dpt duit raya rm30..sari singgit..aku dulu xleh tahan haus..aku masuk surau konon2 amik air smayang..tp air smyg tu slmt dlm perut aku..kumur2 air xkuar..rupenye termasuk dlm peerut...perghhhhh lega..masuk kelas terus segar bugar ko..ekekeek;D

ibh said...

Hahhahah..selamat berpose la ya..
Netty..cantik kasut..i like it..(^_^)

ariffda said...

mmg noti betui....camna la leh terfikir alasan 'kakak yg sumbat goreng pisang'....hahaha


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno