Monday, April 11, 2011

Frust Giler, Bila Kain Songket Tenun Rosak........

Salam alls, hari nie buat en3 lewat sikit
Settlekan dulu kerja ofis yang urgent.....

Semalam punya penat tak habis lagi..
I and family ke Teluk Batik, Lumut, Perak since saturday
dalam dok sibuk nak buat assigment, sibuk nak presentation and final
boleh gak pergi yak yak yea ke sinun.....

Bapak budak tak follow, sebab sibuk....yang follow, my dad,mom,bro-bro,sil-siland anak-anak ikan (anak2 buah+anak sendiri)

Nanti I ceritakan bertapa havoc and busynya melayan anak I sendiri and melayan diri sendiri...
ye laaa nampak air macam nampak apa-apa jer...jakun.

So, we arrived KL..err..not KL actually...Klang sebenarnya..my SIL masak dinner dulu then we were off to KL.......

So......balik rumah, I nak masukkan baju kotor dalam mesin pembasuh, suddently I saw....kain nie.....ya..songket tenun dari Terengganu...
What???
dalam washing machine????? and dah siap berspin....
OMG!!!!!

I cepat-cepat kirai and tarik kain songket tu...then I cari pulak bajunya...wahhhhh...sedih oooo
rosak tuuuuu......mana boleh songket masuk machine....
hadoiiii.....I tengok, benang-benang emas dia dah terkeluar and menggelembung-menggelembung songketnya...
I run jumpa my mom..dengan sedikit leteran, my mom cepat2 iron it....nak tengok, okey tak..
but still benang2 dia cam tak rasa...macam kesan gigitan pulak...
aduihhhsss sedeh ooooo..

nak blame orang tu...kang dia kata, sapa suruh letak kat tepi mesin basuh...
kang kena tazkirah lagi....

sedey ooooo..bukan murah beli.....sanggup main kutu dengan Ann Songket RM200 sebulan selama 3 bulan...(dululah time masih bujang....)
Nasib.........nasib.........

Ni haa baju tu sebelum rosak...kain tak snap lak...


Aduissh sedey oo nak cerita..nie dah rosak...I baru bawak keluar dari mesin basuh...

Benang pun dah tercabut sikit-sikit...but still lucky sebab I baru tukar mesin basuh, kalau guna mesin basuh lama...I rasa berlobang kot......

psst- ada lagi satu kain tenun sonket yang i masih belum buat baju.....takot, tak tau nak buat baju apa...takot tukang jahit tak gheti jahit.....last time songket kat atas tu pun jadi mangsa tukang jahit yang tak gheti jahit songket tapi buat-buat terror.....parah!
Me Naughty..me Netty

2 comments:

[-suziey-] said...

ala ko pakai jek..klu org tegur ko katala pesen songket zmn skang..ko ado?? ekekke;D

Nadhirah Ahmad said...

try bli mesin bsuh yg buka kt depan. bju ssh rosak.


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno