Tuesday, April 17, 2012

Kisah Maid Saya Lagi Part II

Ok sambung.....

Aku hangin..sebab dia asyik cuti jer...
dan mak aku kata "kita wait and see".......isk ni aku tak gemor.."wait and see..."
Rabu yang cuti Agong tu aku balik Melaka....sebab kesian kat mak akukan..nak jaga anak-anak aku...
bila aku nak balik KL petangnya..dalam kereta aku nampak si Efa and laki dia on the way ke rumah mak aku.tapi aku dah nak masuk highway dah time tu so aku kol mak aku suruh prepare....parang, pistol, gun-shot, pisau belit, pisau cukur, keris karat....ehehe acah jer......

selang setengah jam..aku kol mak aku...tanya why laki dia datang rumah? just nak hantar Efa ke?..mak aku kata..ha'ah laki dia nak hantar and nak bagi kata-kata nasihat sikit...aku cam apa??? nasihat...laki dia cakap kat mak aku...jangan bagi Efa kerja berat-berat..peranakan dia jatuh.....aku dah ayoooo!....aku tanya mak aku...ada tak mak aku suruh dia angkat kereta bapak aku masuk garage?..ada tak mak aku suruh dia tukang atap rumah yang bocor? or ada tak mak aku suruh dia berlatih angkat besi berat khas untuk masuk sukan olimpik di London julai ni????...mak aku sungguh-sungguh deny sambil maki aku. eheheh sapa suh loyar buruk ngan mak kan?...

Hamboi..jangan bagi kerja berat-berat..apa yang berat?...mop, *basuh baju, mak aku yang buat since dia basuh baju habis luntur warna*, masak..? mak aku yang masak..kecuali kalo nak sambal tomat jer..dia buat. Hmm habis power jaga anak aku....berat kot si starbuck latte. Tapi mak aku dah larang dukung dia..since nak kasi dia berjalan. Ker lap tingkap..berat kot tapi itu bukan kerja hari-hari....isk...aku tanya..mak aku ada bagi tau bapak aku tak? mak aku kata nak mampos cakap kat bapak aku..mau kena jerkah laki si Efa tu...mak aku risau madura ni lain sikit.....isk....nak fikir orang madura lain sikit..pe'el bapak aku pun lain sikit...isk isk isk...then boleh pulak...si Efa minta izin nak balik rumah dia setiap hari...alasan? "Ngak bisa tidur tanpa bapak disisi"...ayoooo kadewaleeeeee.........mak aku dah serba salah...nafkah batin tak baik disekat-sekat, kelak merana jiwa. Syuh!!!!%@$$@^@..apa lagi mau aku cakap..of coz aku tak kasik!!! Aku cakap kat mak aku...kalo dia nak apa-apa...mintak sama ibu muder!!! jangan mintak sama ibu tua! oppsss....mak aku...marah pulak mak aku.....si Efa minta kerja dari 7.30am until 6.30pm....isk..idok le aku bagi. Alasan lain dia kata rumah mak aku ada hantu....dia takut....kata ko sembahyangkan dik...takkan takut hantu...ker ko nak main hantu-hantu ngan laki ko atas katil...kot leh keluar anak hantu satu kan?...err aku ke laut kan?????......

ah!......bab-bab hantu ni...isk susah nak cakap...tak pernah la pulak rumah tu anak-anak aku jumpa apa-apa..mata bebudak ni terangkan?..so far si starbuck latte tu dari baby sampai 3 tahun ni..takdelah pernah menangis giler-giler nampak hantu..okeee jer..bapak aku ni..setiap hari bangun pukul 3 pagi, sembahyang and mengaji.....isk..takkan takut kot.

aku mengeluh jer...nak story kat laki aku..mau kena petir nanti *laki aku tak suka maid*
so..aku diam dalam geram jer......then kelmarin aku ada kat melaka....adik laki aku pun ada...bila aku sampai jer..mak aku ajak keluar ke Tampin. Aku on jer la....tetiba aku nampak dia ikut sama masuk kereta bawak beg..aik?..apahal ni?...
mak aku kata dia minta izin cuti....cuti lagi!! mak aku terus bagi..aku hanginlah..sapa majikan ni...???
dia pulak takut-takut nak cakap dengan aku since aku muka cam singa lapar....er lebih kepada singa cute yang lapar sebenarnya ahaks.....after dah pos dia kat rumah dia aku tanya mak aku...apsal bagi dia cuti...dari sabtu petang until isnin....mak aku kata malas..dia asyik minta mau sama bapak..kesian kat bapak.....adeh laaaa.....

sambung lagi...aku bercerita sampai sakit perut...!
ke tandas.......oopsss! ke bintang!!!!!
Me Naughty..me Netty

11 comments:

SURIA AMANDA said...

waduh2....kok begitu sekali..kalau gue..haus gue pijak2 si efa tu...hihihi...over shadow jap..

mamasuri said...

uit..kelass maid ko...siap laki bagi nasihat tu..standard masalah maid mmg tk abis2 kan..biasalah peel manusia...
tp ko jgn bagi muka sgt...nnti melebih nnti...madura?no comment..

MamaEma said...

net, orang madura memang suka bagi alasan mcm2..adik ipar pernah kena juga dgn orang madura ni...lebih-lebih lagi bila ada keluarga kat Malaysia ni..memang naik toncanglah...

Pn. Zana said...

hangen je sy membacanya. banyak songeh nau ko effa ye!

mama tisya said...

susah camgini kalo nk cuti mau sama bapak aje..hahaha..mmg kena la ngan majikan singa..hehehe

Sidratul Muntaha said...

ahaha..
indon - indon
tpi tak thn la ko story semlam
si efa ni bendul betul
bagi seme2 adiah yg ko bgi kat akak dia..

Sidratul Muntaha said...

ahaha..
indon - indon
tpi tak thn la ko story semlam
si efa ni bendul betul
bagi seme2 adiah yg ko bgi kat akak dia..

Aida Jelita said...

yang membaca ni rase panas pulak..dah kenapa laki dia nak kasi nasihat??!!

Anonymous said...

Jangan bg muka net.. Esok dipijak nyer nanti.. Itu semua alasan jer.. U kena bg kata dua kat dia.. Tanya terus terang nak keja atau x? Kena ikut peraturan.. Aida dah berpengalaman 3 maid.. Tau set Diorg ni.. Sbnrnya Diorg ni nak lepas tekak masuk msia jer.. Kalau yg betul2 nak keja.. Boleh nampak ikhlas Diorg.. Xbyk alasan.. Aida pun dah 2 org guna maid madura.. U sebagai majikan kena tanya depan2 face to face.. Clear d rules. Apa boleh dan apa xboleh.. Klu org tua kita mmg laa berlembut.. Baik mcm mana maid pun, kena anggap Diorg mcm maid.. Buat not hamba.. Kena ada gap.. Then baru Diorg respect kita.. Trust me! Since dia takut ngan net,u hef to sit down n ask her, or u clarify anything That u want or expect from her as ur assistant.. Byk cantik Laki dia Pulak set ur house rules...

Nad @ MamaZakwan said...

saya tak penah ada maid
tp terasa geram sangat2 dah ni
kak, kalu nak panggil geng, bgtau, saya

ahahahhaa!cam bran jek =p

ok2, nk bace sambungan lagi jap

Unknown said...

saya plak yg geram ni, haha!


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno