Tuesday, April 17, 2012

Kisah Maid Saya Lagi IV

Sebut tang gaji, aku tak taulah...aku bayar oklah RM500 sebulan and cuti 3 hari. Dia sendiri mintak kumpul cuti. Sepatutnya each week satu hari *ahad* cuti..bila dah kumpul tu jadi 3 hari....senang sikit. Duit gaji dia pulak, time datang dulu dia kata nak bayar hutang jiran kat seberang sana sebab tolong pinjamkan duit and RM300 nak bagi mak mertua dia supaya belikan susu and kelengkapan anak dia yang sama umur dengan starbuck latte aku tu. Oklah.....aku tak berkira, as I said before..elok ko kerja, ikhlas, amanah..silap hari bulan aku sendiri top upkan lagi RM200 untuk ko bagi anak ko....tapi kalo cenggini kisahnya...hmm idoknyerlah aku hulur. Mana taknya, mak aku tanya..duit udah bagi sama anak?..boleh pulak dia kata..dia kesiankan sedara dia yang dok seremban, takde duit. Maka dia hulurkan kat sedara dia. Amboi..anak ko kat sana lapar susu dok minum air gula jer ko tak kesian???? sedara ko yng takde duit, umur muder lagi tu, biorkan dia kerja.....sesak nafas aku dengan mak aku cerita. Hayuuuuuuuuiiii!!!.
Tu aku kata..., kerja kenalah ikhlas, kalo dok kesiankan sedara kat Malaysia ni....sampai bila kehidupan kat sana nak senang. Sedara kat Malaysia tu biorlah dia..pandai masuk Malaysia, pandailah berdikari sendiri.

Kisah tukang urutpun satu hal....aku pelik jugak, bila aku cakap kat dia, aku dah booked satu tukang urut jenama dia jugak cuma lain bangsa kot. Dia insist....xmo..dia nak madura jugak...*aku fikir best sangat ker jenama dia urut?*. So..mak aku kata nak tak nak terpaksa bagi dia cuti sehari..kes nak urut dengan jenama dia kat seremban. Balik dari seremban tu laa laki dia datang jumpa mak aku inform jangan bagi efa kerja berat-berat, some more efa cakap rumah mak aku ada hantu. Mak aku tanya pawang mana yang cakap rumah ada hantu ni, dia cakap tukang urut...

uiisshh dasyat...tukang urut tu la doktor, tukang urut tu la pawang....sat lagi tukang urut tu transform jadi angkasawan pulak. Si efa ni percaya bulat-bulat...and tukang urut jenama dia lah cakap mak aku guna sihir kat makanan yang menyebabkan si efa rela tak makan dan menyebabkan aku rela tengok dia merangkak pergi jumpa bapak dia nanti bila sakit perut. Mana aku tak hangin, makan takmo...biler sembelit....taik takmo keluar....nangis-nangis..dah nampak aku ni majikan yang sangat bahaya dan tunggu masa nak huru harakan hubungan Malaysia-Indonesia. Bukan suh makan garam dengan nasi....! atas meja tu ada ayam goreng, lemak kuning ikan, sambal tomat, sambal sotong, telur dadar...ker ko allergic dengan semua tu?..isk....ataupun selera ko kat Dome or pizza hut?.

Kira maid aku ni untung banyak...bilik dah le lengkap katil queen lagi...dah tu attach dengan bilik air...siap ada tivi kat bilik, maid orang lain? ada yang tido atas lantai jer tau. Asyik-asyik kesian sama bapak tidur atas lantai..ker ko nak heret sekali bapak tido atas tilam empuk tu?. Entahlah, bapak aku dah kasi hint dia nak maid ni sampai akhir tahun ni jer...bapak aku and laki aku tak suka maid. Aku cuma kesiankan mak aku jer......tapi if dia nak tukar kerja..boleh jer aku bagi kat keluarga Chinese...diaorang memang nak pakai...maybe si efa ni akan lebih serasi stay dengan kaum lain kan?.....eehehee banyak nak story tapi tak payahlah..sebab benda tak membabitkan efa..as aku katakan tadi...peranan bapaknya dan kakaknya beso *as pemangkin* dalam menguruskan segala tindak tanduk dia. Kalo takde 2 makhluk jadi-jadian ni...aku rasa dia baik adanya.

ok..enoughla aku cerita pasal dia.....kalo buat perangai lagi...terpulang pada dialah...nak kerja atau tak..sampai akhir tahun ni......kalo takmo...ko sendiri kerja cari duit untuk visa ko....kalo x renew visa..aku tepon jabatan tertentu kasi cepat tangkap sama ko..sebab date dah expired ahahahahaah gelak jahat.

majikan ko sebenarnya jahat tau.

Me Naughty..me Netty

7 comments:

Sidratul Muntaha said...

itu jerlah solutionnya..
lepas ni ko toksah la sian sgt dgn dia.
bgi ikut dlm kontrak jer..
setel..
ni seme2 dah mula pijak kepala.

karipapsayur said...

Bukan haku nak kata hape beb. Haku bukan nak marah sangat kt maid ko tu. Plg haku geram dengan mak kau. Baek sgt dgn pendatang tuh!! Heeee. Geram haku dgn mak kau nih! Mak ko mmg jenis gini eh? Ms ko kecik2 dlu pn jenis ikut aje cakap anak eh? Ke mak ko dh kena mandrem dgn Indon ni?

notti netti said...

karipap- keluarga baik-baik memang cengitu eheheheheh

sidratul m- tu laaaaa....kena tegas pas ni.

mama tisya said...

ayat last tu mmg bgs..hahaha..aku ingt bpk ko ckp smp akhir bln ni rupanye lama lg smp akhir thn...

Aida Jelita said...

entahentah dia kena hasut dengan BAPAK dengan kakak dia kot?! heh rase-rase je

littlehumblelynn said...

Adoikkhhh seriau nk amik maid baca dr part 1-4 nih :-|

Khairiyah aka Kerry said...

Kak Netti, kery nk share pengalaman kerry deal dgn maid indon ni..

last maid akak kery pun ade suami,sepupu, kakak pendek cerita segala kaum kerabat die ade sini.maid tu 1st time msk mesia, reason die nk keje sini sbb takut laki die main perempuan lain.awal2 mmg best, tp patu dh lama2,famiy die banyak mengajar, die dh jd pandai melawan patu kite plak kene ikut cara kite.bila kite bantah nnt die ckp "suami/kakak/sepupu aku bilang blablablabla"

same kes dgn mak akak jgak, mak saya pun terbaik lebih dgn bibik ni.bila bibik minta cuti dgn akak sy, akak sy tak bagi, die ngadu2 kat mak, mak pun bagi.patu die pandai2 kasi arahan suruh mak duduk dgn akak ganti dia.bangang kan?

last2 kami tak tahan, tak abis lagi kontrak akak saya hantar die balik.


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno