Tuesday, September 4, 2012

Perkara Yang Aku Paling Pantang Dengan Bebudak Yang Datang Beraya.

Eh..eh..janganlah takut, aku bukan tak kasi bebudak ni datang beraya...kan aku hailite kan kat atas tu...P.A.N.T.A.N.G....hmm macam orang berpantang tu....akupun berpantang jugak..pantang dengan bebudak yang buat onar bila nak duit rayo....pantang nampakpun iyer.

Akupun dulu kecik-kecik berayo gak rumah orang..kiranya dapat 50sen atau sehengget...memang juling-juling bijik mata siap puji baeeeknyer ati tuan ghumaaaaahhhhhh......dah le dapat makan minum air oren bagai, dapat duit lagi. Tak pernah cakap bukan-bukan..dapat duit syilling tu kemain happy. Ngalahkan orang puasa full.

Bila balik ghumah, tunjuk mak bapak duit syilling raya yang berjaya dikumpul. Then masuk tabung. Dengar alunan syilling masuk tabung tu, macam ketagih jer..sekali masuk tabung, sekali aim nak beli barang tu...esoknya masuk lagi duit raya dalam tabung, aim lagi nak barang yang lagi mahai dari barang yang sebelumnya..yer laaaa duit tabung makin up.

Aku bukan apa....mentaliti bebudak sekarang dan tuan rumah sekarang (aku ler tu) memang susah nak dijangka. Susah betoi.....jawab soalan UPSRpun tak susah camni.

Contohnyalah yang berlaku kat aku, sebab ada member cakap aku tak suka budak datang beraya kat rumah. EH sapa kata aku tak suka...aku suker apa.....kalo tak suka tak dapat 5 hengget sorang tau. Cuma...aku ulang balik ayat atas tu....P.A.N.T.A.N.G........aku pantang bila....(perati bait-bait ayat kat bawah)

Paling pantang jumpa budak-budak yang nak datang beraya tapi takde/kurang adab. Dah ghupa gangster datang berayer pulak haaaa.......yang aku jumpa budak ni...spestik ke apa ntah...aku ingatkan dia darjah 6 ghupanya check tengok..laaaaa form 3. Patutlah bercakap macam orang dewasa. Siap suh aku bukakkan penutup botol kueh untuk dia. Dan ko? duduk terkangkang disamping pengikut-pengikut ko yang kecik-kecik tu dok perati jer. Ko ingat ko sapa seman?!..laki aku????......(bila ingat-ingat balik budak ni memang tak pernah missed datang beraya umah bapak aku...camno aku leh tak cam).

haaa ni memang cukup pantang bila sentuh bab duit raya, datang rumah orang, hati kena ikhlas, tawaduk, sabar...niat untuk makan kueh rayo....niat nak dapat duit rayapun boleh asal tak over. Aku dulu..memang ada niat dua-dua tu...tapi aku terima jer la dengan redha....ini idok...bila aku kasi RM3 hengget....dia demand..kononnya dia form 2..berbeza dengan member-member yang lain yang darejah 4,5,6....hamboi...cekedis!!!...dah bagi lemang ko nak pavlova pulaks???? syukurlah aku kasi ko duit raya......minggu sudah aku kasi bebudak datang berayo sampul duit raya jer tanpa isi kat dalam *duit*...kes aku kelam kabut......budak tu pun satu, datang time aku tengah posing maut two peace depan tivi...acik capai jer laa apa yang termampu......tunggu jugak kot budak tu datang rumah mintak balik duit...tapi nan ado pun......hmm maap kan acik..sib baik sorang jer. eheheheh ok berbalik kes tadi. Nampak sangat niat tak ikhlas....RM3 tu besar ertinya bagi sesetengah kanak-kanak....kalo tiap tahun ko naik tingkatan, so kena up kan duit rayer la...banyak lemak tenusu ko!!!!...nak rasa duit..gie kerja!!!! ..huh! cam lembu dah nafas aku ni.

Pantang aku lagi satu, eee makin hangin lak buat entry ni..kalau bebetul x berpantang ni, boleh meroyan aku dibuatnya.....akuuuuu paaaliiingggg taaaaaakkkk sukkkkaaaaaa bila dah bagi duit raya kat bebudak ni, dah salam kaup semua.....time-time tu jugak live talicast dia bukak sampul, dia ambik duit raya, kendian sampul buang depan tuan punya ghumah! siap campak-campak sampul depan mata sepet aku ni.....haa ni memang spesis Viadap!!!!! &@&#^##&#. Kalo tahun lepas kak ipar aku boleh jerit suruh kutip balik...tahun ni aku tak sempat......sebab aku tutup pintu cepat..dah tutup pintu baru terfikir.....kalo aku tau....aku kejor satu kampung...biarlah orang kata aku meroyan ke gila ker....sewel ker...kejar anak jantang orang yang belum akil baligh......fedulik.......sikap hormat menghormati dan bertanggungjawab perlu didik sejak kecik..haaa tu kira aku sedang mendidik la tu.......

uish makin didih dada aku........tak sangka buat entry ni boleh buat aku mendidih yer.....unsangkarable. Ni satu kes lagi....aku dulu time kecik-kecik dok laaa asalammualaikum depan pintu ghumah....selagi tuan ghumah tak jawab tak kasi permission masuk..aku dan kawan-kawan takkan masuk....walaupun panas kat luar. Eventho ada tuan ghumah yang sembunyi...adaaa..sapa kata takder.....sunyi sepi rumah dia...kami just let go jer.....cari rumah lain..apa adahal...kawasan kampung rumah bersepah what!?.....taaaapiii tak leh lawan budak zaman sekarang....raya ke-3, disaat ko dok tergolek-golek depan tivi makan kacang berbaju kelawar pinjam mak punya, sambil gelak ketawa tengok lawak ke der.....tetiba bila ko toleh arah kiri..baik jer tengok ada 4 orang budak duduk sengeh-sengeh atas sofa. Tak ko terkejut bersilat bagai. Nasib baik  tak dirakamnya aksi tak senonoh aku. Bukan calang-calang orang boleh tengok....aku menguap, korek idung, korek buntot bagai. Dah tetiba baik duduk atas sofa, takkan ko nak halau...dalam malu-malu alah nak taknak kenalah tanya jugak....datang dari mana? anak sapa? *soalan ntahapapa*

Ni yang terbaru ni....aku tengok...collec duit raya bukan dari kalangan budak-budak setaman......warga asing pun join gak...bila tanya bapak sapa...? baik jer cakap...bapak mak bukan orang sini. Loh...tu aku tak kisah.....tapi macam..hmm ikhlas net..ikhlas...penangan bibik pengsan ko dulu menghantui diri..ni rasa nak cekik anak orang jer.

ada satu lagi...ni aku nak marah gak kat mak bapak budak yang datang berayo....yer laaa....kalo anak berderet siap bawak anak sedara bagai...kalo sorang 5 hengget kali 6...dah 30 hengget. Kalo satu hari datang 30 orang budak....adeeeehhhh penap poket acik. Ni kes sedara la ni....aku kan kengkadang datang biyul aku....aku leh jadi kejam.....tahun lepas aku kasi anak dia rm20 hengget....dan anak aku dapat rm5 hengget..ok takper......tahun ni..kita kasi sama rata...aku kasi anak dia rm5 hengget...dan seperti diduga anak aku dapat rm3 hengget. Yang tak bestnya......anak dia baik punya bukak sampul depan mak dia...sambil cakap..."alaa....5 ringgit jer?.." depan semua orang sanak sedara ipar duai ko....tak ko malu. Mesti orang yang datang dok sok sek sok sek orang cakap....uish kerja..blablabla..dapat bunos bla..bla..kasi 5 hengget jer!..malunya aku.....geram pulak tengok anak aku si Imran. Dapat sampul terus simpan atas lemari. cer bukak depan-depan diaorang and jerit.."ALOOOOO!!! 3 Hengget JER!!!!!!! tahun lepas 5 Hengget......kedekut nyerrrrrrrr mokcik ni.....!!!!!! padanlah ko kena teh sakit perut ngan mak aku..eheheheheheheheh....kalolah imran boleh cakap camtu........waimanya dia langsung tak cakap apa-apa....aku jer yang dok harap dia cakap gitu.......Sob..sob...sob.....lagi sekali...ikhlas net...ikhlas.......

dah la........tu jer la..malas dah nak cakap...naik turun naik turun darah aku cerita bab berpantang ni. Harus lumur dengan losyen panas berapi mak dara. Kasi tenang jiwa raga......adios!

Me Naughty..me Netty

4 comments:

mama tisya said...

lawka la citer PANTANG ko ni nett tp biadap sungguh siap soh ko bukakkn bekas biskut tu..dh la demand duit ry..kalo bdk2 camtu bg sehengget je...bab yg sedara mara tu lantak situ tp over anak sdera siap jerit ckp gtu..nasibaik imram diam..hahaha..mak die meroyan dlm ati

mummy_ayu said...

ha ha ha....aku pun PANTANG gak kalu bab2 mcm tu...

nUR_rOsALiNdA said...

Hahahaha...
Sama la..Kita pon mmg pantang la bebudak cam ni..Adoiii!!!~ Ada budak datang berdedai² sampai berapa belas org ketuk pintu cam nak pecah sambil jerit "Asslammualaikum...Kami datang nak raya" Ye ke nak raya? Ke nak duit raya?

AyuArjuna BiGoshh said...

erkkk cam sama jer pantang kita,,,,heheheheheh


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno