Friday, July 27, 2012

Uish!! Garang Betul Jiran Aku Ni......Terkejut Ahkak Tau.

Alhamdulillah.....aku masih belum tuang puasa lagi sehingga ke hari ini......alhamdulillah......*mood- sila jangan promote kueh rayo kat aku dah, siang-siang hari ni*

Apa progress penulisan novel aku setakat hari ini?....hmm....gerak tu memang geraklah..tapi...sebab terlalu banyak idea...aku dok tukar-tukar lagi jalan cerita...sangat tak best!..kengkadang tu aku rasa aku syok sendiri jer....gelak sensorang...cam sewel pun ada, tapi takpe lah adat penulisan katakan...kalo idea mencurah-curah tu...lajuuuu je taip...kalo takde idea *selalu idea hilang after jam 4 petang, sebab dok ingat nak makan apa untuk berbuka nanti* 

ok....biarkan cerita novel itu...kang aku war-war kan...buatnya terbengkalai..teruk aku kena kutuk ngan BFF...eheheheh

haa ni aku nak cerita perihal kejadian malam tadi.....tak silap aku lebih kurang jam 11 lebih malam.....
semangat nak kemas rumah tetiba datang jam 10 malam after aku baking cake customer. Dah mop simen semua bagai, dengan memakai pakaian wanita melayu seksi...iaitu baju kelawar koyak di bahagian kiri ketiak, aku pun keluar untuk jemur kain diampaian. Wah! seksi rasanya....tapi apa ada hal..dah malam kan.....

So...sambil intai-intai neighbour bawah masak...sambil-sambil tu aku jemur kain. Tetiba aku dengar suara orang marah. Makin kuat suaranya. Huh! 1st impression aku is....ada pergaduhan antara laki bini live talicast!?......wah!!! di bulan yang mulia ni pun masih gado-gado......makin slow aku sidai and makin laju gegendang telinga aku listen bait-bait patah perkataan yang keluar dari rumah jiran aku tu. Then aku dengar suara nangis...2nd impression aku is...laki dia marah and disusuli dengan tangisan isteri dia......aku geleng kepala......isk isk isk.....

Then aku dengar pintu jiran aku tu terbukak...cepat-cepat aku jemur baju balik....*nampak sangat aku kepoci* and terus keluarlah anak sulung jiran aku *girl*, tak silap aku darjah 3 kot. Dia berlari sambil tersedu-sedu menuju arah lift dan disusuli oleh adik pompuannya yang tak silap aku darjah 1 kot.....turut berlari kejar kakak dia. 3rd impression aku is.....laki bini gaduh...anak-anak lari tinggalkan rumah sebab tak tahan dengar mak bapak berperang. isk! isk isk....terkebil-kebil aku tengok bebudak dua orang tu.....hmmmm..aku garu kepala....then aku dengar bunyi selipar pulak...haa ni bapak yang marah-marah tadi pulak keluar....terkejut aku....dengan baju kelawar koyak kiri ketiak..cepat-cepat aku susun-susn balik baju yang dah disidai...nak sidai baju lain..semua dah elok terletak kat ampaian....kat bakul dah kosong. Aku tak pandang muka jiran aku tu...sebab aku takut tetiba terjoin kena marah. Niat di hati nak tegur *sebab dah biasa tegur*..tapi eloklah aku diam..kang aku tegur..tak pasal-pasal jiran aku yang tengah marah tu bagi tazkirah kat aku. Lainlah kalo dia tengok aku berkelawar hati dia sejuk kan...tapi buatnya dia marah lalu cekik aku ker...then tolak aku dari tingkat 12..naya jer..kalo jatuh terus atas lantai tingkat bawah..lainlah citer..buatnya aku jatuh tersekat kat ampaian neighbour tingkat 5 ...kan dah parah....mana nak tanggung berat badan, mana nak tanggung malu sebab kena panggil bomba nanti...*kes aku terbelit kat dawai ampaian isk isk isk * mana nak explain logic camno aku leh terbelit kat ampaian tingkat lima.kang ada yang tuduh aku nak intai bapak orang.....isk takmo fikir..takmo fikir.

Lalu, aku tak pandangpun muka jiran aku tu but aku tau dia turun bawah follow anak dia kot....dalam confuse aku masuk semula dalam rumah....dan tak sampai 15min..laki aku pun balik......pom pam pom pam..aku ke bilik belakang...bilik belakang ni dekat dengan koridor aku sidai baju tadi......aku nak simpan tuala yang dah aku lipat...and aku malas nak on lampu bilik..so dalam samar-samar cahaya dari dalam bilik tu aku susunlah tuala.....tetiba aku dengar suara orang marah lagi....uish! tak habis lagi ker...??? kali ni aku dengar suara isteri jiran aku pulak marah-marah. Hmmm parah ni...parah....sepantas kilat aku mencencurutkan diri di tepi tingkap bilik....nak dengar lebih jelas konon....dan aku dengar bunyi buaian depan rumah diaorang bergerak...hmm 4th impression aku is laki dia kot, duduk tenangkan fikiran......tapi bini dia marah siapa....??? so aku menyelinap makin rapat kat celah-celah mainan anak-anak aku yang cam bukit tu. Maka dengarlah aku jalan cerita yang sebenar...ooooooooo rupa-rupanya...jiran aku ni marahkan anak perempuan dia yang sulung tu...yang darjah 3 sebab hilangkan handphone yang baru beli. Handphone canggih kot sebab aku dengar Mak dia bebel ayat lebih kurang cenggini..."Takkan ko tak sedar siapa ambik! Lepas ni 3 bulan jangan harap dapat duit belanja! ko ingat aku beli guna air liur! bla..bla..bla" Uish dah ber'kau' 'aku' dengan anak sendiri..memang marah sangat tu. Yang si anak menangissss jer....kesian.....hmm so 5th impression aku is...anak-anak dia gi solat tarawih kat bawah rumah...maybe dia bawak handphone baru...biasalah budak..dapat barang best harus dikongsi dengan kengkawan.....dosa kalau tak kongsi barang baeek.....so tanpa diduga....handphone tu hilang/dicuri oleh rakan-rakan sebaya.....cenggitulah pemahaman aku....sebab tu budak dua orang tu keluar rumah and diikuti bapaknya...diaorang turun surau bawah rumah untuk cari handphone tu. Hmmmm..dan yang best tu..tengah aku syok dengar leteran jiran aku tu, aku tak tersengaja terlanggar truck mainan anak aku...almaklumla aset besar...kan..kan..kan....eheheheh...terkejut aku bila mainan imran jatuh...haa kan dah kantoi....mesti jiran aku yang dok kat buaian luar tu dengar...bilik gelap tapi dengar bunyi barang jatuh...dalam keadaan panik tu aku otomatik bagi salam...."assalammualaikum warahmatullah...." konon-konon aku sedang dalam Tahiyat akhir sembahyang.....*kan kena bagi salam* kuat jugak aku ucap salam..siap buat gaya salam kiri and salam kanan bagai...konon sebagai alibi yang aku dok bilik belakang sebab sedang solat and at the end aku ketuk kepala aku sendiri....pompuan mana bagi salam dengar suara kuat..mengong!!!! patutnya aku men'geow' jer........aku terus senyap-senyap keluar pergi ruang depan kat laki aku.....malu siot.....isk isk isk..moral!!! jangan sibuk hal jiran sendiri......!!! ada faham........


Me Naughty..me Netty

4 comments:

Nad @ MamaZN said...

ahahahhahha!
satu cerpen yg paling best di pagi jumaat
saya rase, kalu akak buat novel bertemakan lawak jenaka camni, laku kot kak..
saya org pertama beli! =p

mummy_ayu said...

ha ha ha...bengong tul ko..boleh plak ko buat2 tgh solat..lawak tul ko...

@YUNID@TI said...

keh keh keh....

Aida Jelita said...

ini dah boleh jadi jalan cerita novel ni


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno