Friday, May 11, 2012

Maid Buat Perangai Lagi.....fengsaaannn tahap over!

Uish kali ni perang lite-lite dengan mak aku...eee si maid punya pasalah!.

Alkisah...aku naik rimas bila mak aku call kelmarin inform si Efa *Maid* pengsan, Alah....hari tu dah pengsan, ni pengsan lagi? sikit-sikit udahla. And semalam, time aku tengah yak yak yea kat dalam kelas, mak aku call aku lagi and sekali lagi si maid telah tombang. Adoh!!! menyirap aku dengar. Come on lah...sekali dua kali cukuplah! ni dah macam sinetron pulak... nak pengsan banyak kali...isk..time si efa ni ada kat rumah aku, takmo le pulak dia pengsan. Isk la bedish betul la!. Seingat aku, last percakapan aku ngan mak aku sebelum tamat perbualan is - aku nak Efa bayar balik duit Levi and buat permit yang dalam 1k ++...

After aku sampai rumah dari kelas hmm...around 9pm gitew, and time tu aku tengah nak jogging setempat kat ruang tamu rumah, tetiba mak aku call lagi. Aduh..kaco sesi exercises aku. Mak aku tanya berapa RM aku nak untuk bayaran balik duit si Efa. Aku cakaplah...duit Levi, permit then aku inform yang minggu lepas 1 hb aku dah bagi duit gaji dia RM500....yang mana...start dapat duit tu dia pengsan...isk..allergic betul dengan perkataan pengsan ni!. Mak aku cakap takpe...mak aku boleh bayar, aku pun aik? kenapa mak aku nak bayo, aku tak mintak duit kat mak aku...aku nak si pengsan tu bayar. Kat sini aku dah mula cam tak waras dah.....T__T

ok, ada lagi penyebab aku tak waras, bila mana mak aku cerita kisah sinetron si pengsan tu. Ok cenggini kronologi nya. Dari penceritaan mak aku la. Si pengsan tu start kiok, bila dia terjatuh dari tangga rumah mak aku. Tangga 5 tingkat...jangan ingat 20 tingkat pulak. Mak aku kata dia terjatuh kena kepala, fine...mak aku suruh dia rehat and call sister dia. Sister dia datang and bawak dia kat bilik air, tup tap tup tap penggggsaaaaannnnn.......so kelam kelibut lah mak aku ngan kakak dia bawak masuk dalam kereta...fefaham je la orang fengsan ni berat dia boleh tahan.....so call suami terchenta dia sekali. Bawaklah ke klinik semua suku kerabat dia. Mak aku cakap doktor yang check tu namanya doktor Siti, memang dah kenal ngan family aku *imran and starbuck latte check kesihatan dengan dia*. Doktor Siti tu sound baeeekk kat si pengsan ni.....berdepan dengan sister and mak aku. doktor siti cakap bukan ada apa-apa sakit ni, cuma angin. Then doktor check lagi ada kesan lebam yang dah lama. So doktor tanya, mana dapat lebam ni?...so si pengsan cakap, dulu dah lama time dia dalam pantang kat tanah air dia....di mana dia terjatuh tapi tak urut...so kesan tu terasa sampai sekarang. Patut dia sakit-sakit pinggang selalu. Then doktor cakap, kamu ni sebenarnya datang sini bukan mau kerjakan?..kamu macam tak fit untuk kerja...kamu jangan ingat majikan kamu tak boleh cari orang lain yang lagi bagus dari kamu. Sekarang! kenapa kamu tak mahu makan..perut kamu angin banyak, kosong!..*kena nyani lagu KOSONG ni...-najwa latif* ....pong pang pong pang doktor tanya...dan dibalas dengan anggukkan comel dari si pengsan. Doktor cakap kat mak aku si pengsan ni sedang dalam emosi...dia bermain dengan emosi dia, sampai tak nak makan bagai. Mak aku explain dalam hp la....then mak aku bayar bil ubat kat klinik, aku marah la..padahal aku baru bagi duit gaji dia, kenapa tak bayar guna duit gaji tu....yang best tu...sampai jer rumah..*efa tak nak balik rumah laki dia, dia nak balik rumah mak aku* fine....(gaduh laki bini kot), so sampai rumah mak aku suruh dia rehat sementara mak aku siapkan makanan dia *tang ni pun aku dah amarah* sapa maid sekarang ni????. tapi si pengsan ni capai penyapu...jugak.....and basuh kain....mak aku call kakak dia mintak suapkan dia makan since dia takmo makan...so kakak dia datang suap macam baby.....dia muntahkan balik....*isk cam nak aneroxia pulak*....mak aku suruh dia rehat dalam bilik sementara mak aku menjalankan tugas sebagai nurse tak berbayar pada dia. Esoknya yang aku cerita aku kat dalam kelas tu....mak aku kol aku kata dia pengsan lagi.....see...see....mana tak aku menyirap!.....yang best tu mak aku cakap pagi semalam mak aku bawak dia pergi berurut kat ustajah!....si ustajah tu pun cakap benda sama cam doktor..! kata dia ada kesan lebam yang dah lama and anu dia dah masuk angin....*kes tak pantang la ni* ustajah suruh dia makan.....macam mana nak dapat power kalo tak makan. Urut ni pun mak aku yang bayo.....aleh-aleh malam semalam pengsan balik.....kali ni mak aku kata mak aku bawak terus ke rumah husband dia and bagi semua bag pakaian dia...kira cam dah tak kerja lah. Siap peluk dia bagai nangis-nangis depan pintu mintak maaf bagai *mak aku yang mintak maaf* mana tak aku meroyan!!!!..patut si pengsan tu lah mintak maaf....since dia dah pulih sikit time nak masuk kereta tu. tup tap-tup tap...dah nak sampai rumah dia...pengsan lagiiiiiiii.......waduh! waduh!! kok ngapaian ngak di goal kan terus!!!! boring aku dengar sinetron pengsan ni. Aku memang marah dengan tindakan mak aku time tu.....bagi muka sangat..layan macam anak...majikannya aku, aku yang patut buat keputusan sebenarnya...tapi ni pepandai jer berhenti sesuka hati. Aku call adik aku mengadu nasib....takkan aku nak ngadu kat jiran sebelah pulak kan..kot bersilat aku depan rumah naya jer.....adik aku cakap, mak akupun call dia aahah *nasib la adik aku jadi tukang dengar*....yang best tu adik aku kata time si efa tak ikut mak aku datang KL minggu lepas...elok pulak dia kerja kat kedai makan..idok le pulak pengsannya. haaa tang ni mak aku tak story kat aku..baeek punya cover si pengsan tu kan........

oh! satu lagi, aku cakaplah...aku akan ambik balik anak-anak aku since aku dah nak tamat belajar insyaallah bulan JUN ni......haa mak aku bebel.....dia kata kalo anak aku dok ngan aku susah la..apa lah...kang aku ajar anak-anak perkara bukan-bukan...*tak mak...kat rumah aku betul-betul jadi ibu yang baik* bukan macam jumpa geng-geng bachelor!...eheheh. Aku nak ambik anak-anak aku bukan apa...sebab malas dah nak bermaid-maid ni....kan aku cakap laki aku tak suka maid. Aku hantar anak kat kg pun sebab aku sambung belajar...ni dah habis..so aku nak pikul baliklah tanggungjawab aku sebagai mak yang cute solehah! macam Mummy Ayu........ahaks....

aku dah tanya mak aku, yang aku nak no hp si pengsan tu, tapi mak aku tak bagi, dia takut aku sergah si pengsan tu......kang pengsan lagi....satu lagi mak aku takut dia santau mak aku..eh! ke situ pulak. Aku cakaplah, ajal maut semua ditangan tuhan...sampai bila nak tengok puak diaorang mainkan kita..ngengada sangat! aku cakaplah...*maybe sebab marah dah melampau* aku cakap...aku tak halalkan duit gaji yang si pengsan baru dapat ni...bagus mati terus lagi bagus*..tang ni kot buat mak aku mawrah tu...mak aku bebel kat aku...pong pang pong pang....kata aku ni tak kuat iman la cam kena rasuk setan la......isk..aku lak jadi mangsa dek kepengsanan melampau si efa tu. At the end mak aku kata dia bagi balik semua duit gaji efa kat aku...tapi using mak aku nye money...aik???! kan aku cakap..aku nak duit si pengsan tu bukan mak aku. Duit mak aku, aku nak time Hari Raya jer..ngeh ngeh ngeh! - Mak aku bebel lagi..kalo si efa mati kat rumah mak..dah jadi isu negara dah..habis orang sana pukul mak...pulakkkkkk!!!!!!!!! ke situ le pulak....last-last...suasana lain macam ada aura-aura dragon ball...aku hanya diamkan diri di sebalik telefon...biar mak aku bebel sorang-sorang..sempat jugaklah aku katam 3 iklan kat tivi........

haishhh.....last time mak aku mawrah aku gila-gila pun pasal kes bibik jugak, mak aku ngamuk2 suruh aku ambik balik bibik yang suka baca diary and magazine mak aku. Sepantas kilat laki aku bawak bibik tu keluar....sekarang ni benda yang sama jadi......aduh........

panjangkan entry aku..? tak sedar pulak.....
lega rasa lempiaskan kat blog. Sedikit sebanyak terbakar 0.01kg lemak.

Me Naughty..me Netty

7 comments:

Sidratul Muntaha said...

huhuh
sadis la..
nett
claim jgn tak claim nett
aku ras anu dia masuk angin sbb laki dia lanyak tak henti kot?!

mama tisya said...

aku bc luahan ko psl efa ni gelak tul cz mmg mcm sinetron..skit2 pengsan...ko mmg tkde no contact si efa tu ke...kena p jumpa die tu..mmg ngada2..tk psl2 kena bebel ngan mak ko

Ibu Khalish n Ilhan said...

maid ni kalau dapat ikut nasib. kadang2 baik, rajin bebenor. kadang2 byk ragam dan pemalas. my pakcik dulu dpt maid ya tuhan bagus sgt2.. keje dekat 6 tahun, last2 blk kg sbb mak dia suruh kawin.. siap hntr lg n still keep in touch smp skrg.

Aida Jelita said...

mak nett baik sangatlah tak syiok. bile dah sinetron tak ada action pula. tak syiok lah!!

Nad @ MamaZakwan said...

sangat sinetron
naik geram plak saya ngan si efa ni
mak kak nett mmg sangat baek hati, huhu!
adoi, plz do something dgn dak efa ni!
kasik 'kene' sket kat die ni
haisy! geram btul!!!

Anonymous said...

aih, ari tu bukan main lagi puji melangit! huhuhu

notti netti said...

tu la Anon- ari tu mmg baik...kan bagus kita puji memuji dulu...heheheh tapi meybi dia duk ngan kaum kerabat dia tu yang jadi lagu tu.....hmmm...reda jer......


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno