Wednesday, December 12, 2012

Bahayanya Lemonade Diet...Penjelasan Saya

 
ok. Mesti ada yang kata
eh...last time saya yang beriya-iya buat entry pasal lemonade diet/master cleanse.
sudahnya hari ni kata bahaya pulak.
 
 
oh...no..no..no...
ahaha ok macam mana nak susun ayat yer
agar saya tak diattack bertubi-tubi nanti
aaahhh! takpelah ikut jer lah penggayaan bahasa saya sendiri.
 
ok....teringin nak buat entry
"Bahayanya Lemonade Diet "
setelah ada beberapa kenalan maya *cheewah*
yang e-mail saya bertanyakan perihal master cleanse diet ni
sorrylah ada yang saya balas, ada yang tak balas langsung, and ada jugak saya balas sekali jer lepas tu dah tak balas dah bila ditanya lagi.
 
...bukan apa..cuma saya bukanlah pakar dalam bidang-bidang kesihatan dan penurunan berat badan
even tho sahabat saya seorang PT gym pun senget-senget kening bila dapat tahu saya amalkan lemonade diet ni.
-betapa dia tak berkenan langsunglah dengan cara saya nak turunkan berat badan-
...
so kalian..
sila baca statement kat bawah ni dengan teliti
saya petik dari info sihat
"Diet Lemon- diet ini diperkenalkan oleh Stanley Buroughs, ahli kesihatan. Diet ini dilakukan dengan cara meminum campuran jus lemon, sirup maple, serbuk cili dan air putih selama 10 hingga 40 hari. Sebenarnya, program diet ini sangat bahaya kerana ia menyebabkan kekurangan vitamin"
 
ok..saya highlight kan yang perenggan akhir di atas.
so terpulanglah pada kamu, kamu, kamu dan kamu, oh! kamu juga yang duduk depan skrin tu.....
sama ada nak ikuti diet ini atau tidak? dah tertera kat situ bahaya atas faktor kekurangan vitamin dan boleh mengganggu gugat mental si pengamalnya
-saya memang dah mental sejak dulu lagi-
 
ok...pada pandangan seorang bukan pakar kesihatan seperti saya,
saya hanya amalkan lemonade diet ni 2 kali setahun
i repeat...2 kali dalam setahun sahaja!
pertama kali saya buat awal tahun ni dan last saya buat baru-baru ni
and that's it!
saya tak buat dah..
maybe tahun depan.
saya hanya buat 10 hari sahaja....cukup!
saya tak buat lebih dari 10 hari
kenapa?
sebaaaabbbb....dalam tempoh 10 hari saya sudah berjaya turunkan berat badan dalam 4kg
and bila badan saya dah mahu dengar cakap...senang nak turun..
saya jaga pemakanan saya dan setiap hari
I repeat! setiap hari tanpa gagal selama 1 jam atau 2 jam...saya akan exercise.
*exercise saya such as menari*
sebab saya sangat suka menari...saya menari ballet, tarian rancak dan macam-macam lagi...tak perlu kalian bayangkan!....percaya atau tidak...menari ballet boleh membuatkan kamu lencun tak hingat.
ahahahah....
 
dan....saya juga ambil supplement..
jangan ingat saya minum air tebu + lemon jer tanpa ambil apa-apa bantuan lain.
....
sebelum membuat senaman juga, saya ambil fat burner
saya sapu krim pembakar lemak
 *yer! yang panas tu..kamu akan menggelupur kepanasan setelah selesai exercise..ahahah*
how I love my routine.
berkenaan menu diet saya...
 
 
 
untuk seorang yang pemalas nak masak lauk kampung
and suami jarang berada di rumah...
menu ini memang sangat sesuai dan best bagi saya
jangan ingat saya terpaksa memakan sayur-sayuran tersebut.
malah saya pernah di'cop' kambing oleh mereka-mereka yang ngaku kawan.
sebenarnya saya suka sangat menu di atas...memang menggiurkan!!!
....
oke..sekarang ni saya tak buat lemonade diet....sebab dah buatkan?.
so saya cuma exercise exercise dan exercise.
...
so harap kalian faham penjelasan saya mengenai lemonade diet ni.
pada yang nak try diet ni...
choba lah! *itupun kalo kamu mampu tak makan selama 1 hari*
ingat ambil supplement untuk tenaga kamu sendiri
badan kamu......., kamu yang tahu. Saya tak tahu.
 
badan saya ni jenis kalau baru nak mula diet tu..agak susah nak turun..but bila dah kena pada momentum...memang seronok bila bangun tidur, berak dan bila timbang....
walla....satu hari yang indah!
 
saya harap kalian faham....
diet ikut penerimaan badan masing-masing
bersenam adalah lebih baik
 
selamat ber'kurus' hahaha
 


Me Naughty..me Netty

2 comments:

maszmadi said...

lain padang lain belalang lain orang lain ragam..
betul x kak net.. hehe

budak kecik said...

mungkin akak boleh cuba alpha lipid slim diet 2 jgk :)

yg ni pn membantu tnpa prlu berlapar. ramai spupu sy dh cuba. alhamdulillah ade perubahan dlm mse smnggu. pm sy kalau akak nk taw lbh lnjut psl ALSD2 ;)


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno