Tuesday, January 22, 2013

What I Wore Today........Saya Tak Suka Tailor Ni!!!

 
Kain ni saya beli ketika ke Kota Bharu, Kelantan
and biasalah kain jenis crepe kan.....and saya suka ini corak..sangat sukerrrr ooooo
 
but the mistake i've done is..send it to the wrong tailor
alahaaiiiii....
memang frust, sebab kain ni kita suka tapi sebab salah tailor...jadi ntah apa-apa
 
ok...saya takde lah cerewet sangat, but dah memang tailor silap buat acik mawrah la kan.
amik upah sampai rm120.....baju ntah apa-apa.
 
antara yang Net tak gemar cara tukang jahir ni. !st time dapat baju ni is:-
 
  • 1st time sarung baju ni, Net tak jumpa jari sendiri. Why?. Tangan baju tu dia buat panjang sangat. Bila hantar balik suruh alter, dia kata fesyen. Ko gila?....saya dah macam hantu cina dah, mana ada orang pakai fesyen baju kurung tak nampak jari. habis nak makan macam mana? makan nasi dengan kain????? Dah tayangkan kat dia, baru nak alter. Then kata silap tukang jahit, Tukang jahit orang lain. Isk.

  • Kain baju kurung ni tak berapa tepat. Net ada bagi contoh kain. Tapi dia kata tak boleh buat macam contoh kain yang net nak tu *net nak kain duyung* dia kata tak sesuai so dia buat kain belah depan. Masalahnya bila pakai, Net jalan macam pakai kimono. Why? bukaan kaki dia kecik. Acik tak taulah dia potong macam buah karot kot? kecik bawah beso atas. Tang atas longgar gilo. Dia ingat bontot Net ni tong drum agaknya. Agak-agak la. So bila sarung kain baju kurung ni, if Net nak buka langkah, terpaksa angkat sikit kain. Dah macam harung banjir gayanya. Menci. Kalo orang tak tau, mesti dia ingat net nak tayang betis kaki. Cis! Yang ni tailor tu taknak alter, dia kata busy and kalo nak sangat alter lambat dapat. Hmm...baju ni hantar 2 minggu before puasa tahun lepas. Net dapat bulan Dis 2012. Memang lambat ooooooo.

  • Bahu. Net paling menitik beratkan bahu. Bagi net tailor yang boleh jahit pelapik bahu yang terletak kemas....memang 10 markah Net bagi. Tapi yang baju ni, Net sarung jer...bila tengok tang bahu, acik nangis. Why?. sebab dua-dua pelapik bahu jatuh. Tak duduk kat bahu Net lah kiranya. Amoi ni tak ukur dulu ke bahu Net before jahit?. So terpaksa Net pinkan untuk ketatkan tang bahu. Dah nak alter alasan amoi tu is amik masa lama kan?.....

  • Seterunya, zip baju. Dah namapun baju kurung, kenapa mesti ada zip kat tepi ketiak?. Unless Net suruh buat kurung moden versi ketatkan?.....haa tu memanglah Net galakkan zip tepi ketiak. Tak tau apa motif dia buat zip tepi ketiak walhal baju sikit punya longgar. dah tak seimbang dah ketiak kiri and ketiak kanan. Arghhhhhh, Syaitooooooooonnnnnn!!!!!

dah tu jer la kot.....pakai jerlah baju ni, mahal dah beli kain. Takkan tak pakai kan?.....reda jerla....pasni dah tak hantar kat tukang jahit tu dah. Nyampessss!

 
Published with Blogger-droid v2.0.6

3 comments:

fazilzura said...

net , haku nak gelok ado sian pun ado ... aduyaiii ...sabo ye..

weols penah kene smp lgsg x leh pakai atau betlkan bj , dh ler bj raya..sibbaik ado tmph kt tmpt lain jgk .. kalau x, kne ler beli lain...

jgn anto situ dh yewww.. sila black list

Noor Diana Tumpang said...

hihihi kelakar pun ada baca entry ni...u are so funny, but kesian sbb kain yg kita suka kan

i pun pernah jadik macam nih, dah lah beli kain nun kat ganu, sekali dia buat besar gedabak giler, terus tak pakai dah alter pun mcm tak cantik huhu

anyway, slm perkenalan :)

PiranhaBesi said...

post lama, tp saje nk komen..
dan paling x suke jugak, tailor tu yg pepandai nak jahit kain ikut suka.lipat depan memang tak sesuai sebab sempit. ni bukan tahun 70an, org pompuan jalan tkepit..-_-. klu tak reti jahit kain style duyung, ckp je la, kan? :P
same here la... hntar kain pi jahit, kite kate nk baju kurung moden..dia buat jubah..takde shape langsung..pastu dia kate, klu ikut shape sgt, nanti jadi tak cantik...(aku pakai ke, ko yg pakai skg ni?) stress tawwwww...


© Copyright Reserved to NOTTI NETTI l Designed by DayangDeno